Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPNJA ZRAKOPLOVA F-16 BARAK

Izraelci dolaze s novim prijedlogom?

F-16
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/7
09.01.2019.
u 22:42

Posao oko prodaje 12 moderniziranih zrakoplova F 16 Barak Hrvatskoj zapeo je kad ga su ga blokirale Sjedinjen Države.

Izaslanstvo izraelskog Ministarstva obrane dolazi sutra u hrvatski MORH u 12.30 sati na razgovor s hrvatskim kolegama oko dogovora o prodaji zrakoplova F-16 Barak. Iako je posjet apostrofiran prvenstveno kao prigoda da se Izraelci ispričaju za nastale probleme, prema neslužbenim informacijama iz Izraela, izaslanstvo koje predvodi generalni direktor ministarstva obrane Udi Adam, moglo bi u Zagreb doći s novim prijedlogom za Hrvatsku. Detalje moguće ponude ne otkrivaju.

Posao oko prodaje 12 moderniziranih zrakoplova F 16 Barak Hrvatskoj zapeo je kad ga su ga blokirale Sjedinjen Države. SAD za probleme, neslužbeno se doznaje, krive Izrael koji je u posao ušao "previše ambiciozno", no za sada Amerikanci ne istupaju javno.

Iz Izraelskih se izvora ovih dana moglo čuti da je negodovanje uzrokovala spremnost Izraela da po hrvatskom modelu proda Barake Rumunjskoj i Bugarskoj. Jedan je vrlo visoko rangirani izraelski dužnosnik čak obećao Amerikancima da se Izrael neće javljati i nuditi sličnu ponudu na natječajima u Bugarskoj i Rumunjskoj i da će Hrvatska ostati jedina država kojoj će prodati zrakoplove po tom modelu, no ništa od toga nije bilo dovoljno da uvjeri SAD da daju zeleno svjetlo za prodaju.

Premijer Andrej Plenković rekao je danas kako će prvo vidjeti što će o nabavi izraelskih F-16 Barak aviona na sastanku reći predstavnici izraelskog Ministarstva obrane te će se nakon toga donositi odluke. Rekao je kako želi jasno znati zbog čega je nešto što je bilo u redu prije godinu dana, kada smo slali posebne delegacije u Izrael i SAD, dovedeno u pitanje desetak mjeseci kasnije. Naglasio je kako je cijeli proces bio transparentan te su tražene provjere svih informacija više puta, a odluka je donesena na osnovu tadašnjih poznatih informacija.

- Neke informacije koje su se pojavile u zadnje vrijeme u tom trenutku nisu bile poznate - kazao je i naglasio kako ugovor nije sklopljen te nama financijske štete za Hrvatsku.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je danas kazala da ne postoji papir u kojem bi se upozoravalo da postoje problemi u odnosu na izraelsku ili bilo koju drugu ponudu.

- Ja i moj Ured nismo sudjelovali u evaluaciji i čitanju tih ponuda već smo održali sjednicu Vijeća za obranu gdje nam je stručno povjerenstvo, ljudi koji znaju što Hrvatska treba i koliko treba, predstavili sve opcije - rekla je predsjednica.

Otkrila da je početkom studenoga razgovarala i s izraelskim predsjednikom Rivlinom, kao i s bivšim američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom.

- Najiskrenije vam kažem, nije bilo nikakvih indicija da će doći do problema. Čak mi je general Mattis rekao da podržava cijeli posao i da će se pobrinuti da cijeli proces brzo završi. Što se poslije dogodilo, ne znam. Samo znam da Hrvatska na sve ovo ne može utjecati. Ne vidim gdje je naša odgovornost. Mi ne možemo utjecati na razgovore Izraela i SAD-a- kazala je te dodala kako je izgubljeno vrijeme za nabavu poprilično ozbiljan problem i da se hrvatsko zrakoplovstvo svodi na tri MiG-a 21.

Pogledajte i video: MiG i F-16 iznad Knina

Ključne riječi

Komentara 101

ST
stefj
00:01 10.01.2019.

Ne znam što sad svi mediji razvlače ovu neuspjelu kupovinu. Ponuda je bila dobra, radi nekog višeg interesa nije se uspjela realizirati... Baraci su blizu po performansama novim Viperima, a cjenovno koštaju petinu. To je potencijalno 100 prodanih aviona manje za Amerikance, treba i to uzeti u obzir... No u svemu tome interesantno je da oni najglasniji kritičari uopće ne spominju "posao stoljeća" koji su oni sami napravili s remontom MIG-ova. Remont je bio toliko uspješan da nakon remonta niti jedan nije letio, a danas se jedva mogu sklepati 3 komada koji lete... Zapravo bi sada baš radi Amerikanaca trebalo uzeti Gripene, a ne F-16. No, to je teško očekivati... Što će sada biti? Za ovu cijenu možemo dobiti max. 3 nova Vipera ili nešto starih kanti od Grčke ili od nacionalne garde. Starih kanti u doslovnom smislu te riječi... Izrael je zemlja u stalnom sukobu koja svoje avione konstantno prilagođava situaciji u okruženju i oružju koje Rusija isporučuje na Bliski istok. Tako su npr. Baraci dodatno opremljeni za obranu od S300 raketa, što imaju tek najnoviji Američki F-16. Šteta što je posao propao...

HL
Hladan
23:32 09.01.2019.

Bugarima koji su veća zemlja od nase dovoljno 8 ali NOVIH F16i to direktno od Amera za 1.1 milijardu a mi kupujemo 12 isluženih kanti za pola milijardeod posrednika! Jasno, na novim avionima nema mita, vec samo na kantama, aa tu su HDZ domoljubi u Vladi na svome terenu!!

Avatar komentatorx
komentatorx
00:19 10.01.2019.

Teško je sa židovima profitirati, ali ajde da vidimo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije