Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEĆANJE NA 700.000 IZBJEGLICA

Izrael želi zabraniti "Nakbu"

26.05.2009.
u 11:22

Veliko negodovanje arapskog dijela stanovništva u Izraelu izazvala je nedavna izjava ministra vanjskih poslova Avdigora Liebermana. Po utemeljitelju Nacionalističke stranke Yisrael Beiten, proslava Dana Nakbe trebala bi se zabraniti. Prijedlog će se iznijeti i pred parlamentom.

Povod Liebermanovim izjavama bila je nedavno održana "Nakba" (nesreća), kako Arapi označavaju 14. svibnja 1948. godine kada je stvorena izraelska država. Tada je 700.000 Palestinaca bilo prisiljeno napustiti svoje domove. Izraz "Nakba" prvi je kao društvenu kritiku upotrijebio Constantine Zurayk, profesor povijesti na američkom sveučilištu u Bejrutu, u svojoj knjizi "Značenje nesreće" (Ma'nā an-Nakba) koja je izdana 1948. godine.

Mislim da bi ovakav zakon mogao ojačati demokraciju jer postoji velika razlika između kritiziranja politike i prosvjedovanja protiv jedne države - rekao je Alex Miller iz Yisrael Beitenua. No, postoje i oni koji smatraju ovakav prijedlog zakona rasističkim i nemoralnim. Većina arapskog stanovništva u Vječnoj Zemlji je bijesna.

- Prije svega mi kao Arapi, kao i preostali Palestinci odbijamo takve razgovore. Smatramo Nakbu dijelom palestinske povijesti i kulture. Kao što mi ne osporavamo holokaust, tako i Židovima nije moguće zatražiti zabranu Dana Nakbe. Već je i prije bilo pokušaja stvaranja sličnih zakonskih odredbi, no do danas to nije uspjelo. Osim zabrane slavljenja Dana Nakbe, Liebermanova stranka htjela bi provesti zakon da svaki izraelski građanin mora prisegnuti odanost državi. U suprotnome ne bi dobio osobne dokumente čime bi se našao u nekoj vrsti bespravnog položaja.

(MaČ)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije