Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putin jača, Obama se ne snalazi

Izrael zatražio od Moskve da pomogne u pregovorima s Iranom

vladimir putin,barack obama
Foto: Reuters/Pixell
22.11.2013.
u 22:09

Zbog Obamina nesnalaženja u vanjskoj politici s Putinom postoji veća nada da se obuzdaju iranske nuklearne ambicije

Vojni analitičar general poručnik Thomas G. McInerney upozorio je da se SAD-e nalazi u najopasnijoj situaciji od one krajem tridesetih godine prošlog stoljeća, neposredno prije Drugog svjetskog rata. Na konferenciji o globalnoj sigurnosti u Washingtonu rekao je da zabrinjava utjecaj Moskve na Iran, odlazak Amerike iz Bliskog istoka i smanjeni proračun za američku vojsku. I dok McInerney tvrdi da Washington nije spreman za moguće iranske "elektromagnetske" napade i da je Obamina vanjska politika "gubitnička" iz Rusije stižu vijesti kako je izraelski premijer  Benjamin Netanyahu tijekom državnog posjeta u srijedu tražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina da preuzme inicijativu u pregovorima u Ženevi oko iranskog nuklearnog programa te se dokaže kao mirotvorac kao u slučaju Sirije i uklanjanja kemijskog oružja te zaustavljanja novog rata.  

Nakon razgovora u Moskvi, Netanyahu i Putin su poručili da vjeruju u pozitivan ishod razgovora između šest svjetskih sila i Irana. Izrael drži da zbog Obaminog nesnalaženja u vođenju vanjske politike te ruskog utjecaja na Iran postoji veća nada da u Ženevi obuzdaju iranske nuklearne ambicije te Francuska, Kina, Velika Britanija, Njemačka  i Rusija što prije usvoje zajedničku rezoluciju.

U Moskvi su uvijek bili nezadovoljni što Izrael surađuje s Amerikom u politici prema regiji ali je pragmatični Netanyahu shvatio da Putin ima više snage i odlučnosti za liderstvo na svjetskoj političkoj sceni od Obame i njegovog ministra vanjskih poslova John Kerryja koji se "nikako ne snalaze i stvaraju još veče podjele". Obamini vanjskopolitički neuspjesi ruše se, tvrdi McInerney kao grude snijega s Kilimandžaro planine. "Baš kad se mislilo da ne može gore to se i dogodilo, krenulo je s Egiptom, Libijom, Benghazi, Honduras...."

Netanyahu se u Moskvi požalio da ne vidi način na koji više može utjecati na Washington te da bi Putin trebao odlučno preuzeti inicijativu u razgovorima s Teheranom.

- Nadamo se da će Rusija , kao ključni član pregovaračkog procesa u Ženevi, biti u mogućnosti promijeniti situaciju jer su ključne oštrije kontrole nad iranskim nuklearnim postrojenjima i mogućnosti  ulaska u njihove tvrtke jer Iran je rekao da neće dopustiti potpunu transparentnost u inspekciji svojih nuklearnih postrojenja - potvrdio je izraelski diplomatski izvor.
 

Rusija pobjeđuje na diplomatskom polju

Benny Briskin, direktor ruskog židovskog kongresa ( RJC ) i savjetnik Netanyahua rekao je da "Moskva ima dobro razvijene veze s Iranom, kao i ekonomske instrumente koji ostaju, usprkos međunarodnim sankcijama ."

- Nerazumnom međunarodnom politikom Baracka Obame otvara se nova mogućnosti da Kremlj pobijedi SAD na diplomatskom terenu. Rusija je motivirana da bude u prvom planu rješavanja ozbiljnih globalnih problema - rekao je Briskin.

Vojni analitičar general poručnik Thomas G. McInerney s druge strane Atlantika tvrdi da osim iranske opasnosti za Ameriku i širenje ruskog utjecaja predstavlja ozbiljnu prijetnju.

- Predsjednik Baracka Obama je izgubio i dugogodišnje američko savezništvo u Egiptu, koji  se okrenuo Rusiji. Izvješća potvrđuju da je Egipat potpisao ugovor s Rusijom od 4 milijarde dolara za naoružanje. A Egipat je od ključne važnosti za naš uspjeh na Bliskom istoku zbog odnosa prema izraelsko mirovnom sporazumu, tu je i Sueski kanal i slobodna mogućnost zrakoplovnih preleta preko njihovog teritorija. Mi smo doslovno ozakonili sovjetsku hegemoniju u regiji nakon svega što se dogodilo u Siriji. Dolazi vrlo teško razdoblje u našoj povijesti ali i vrlo opasna situacija u svijetu - zaključuje američki general. Očekuje se da bi, pregovori u Ženevi, ako uspješno završe doveli do  američkog ukidanja sankcija Iranu.

Komentara 3

IR
irani.
07:08 23.11.2013.

Ovaj "clanak" je zaista dno dna tendenciozne propagande

RA
raspad
09:17 23.11.2013.

Svakom, imalo inteligentnom bicu je jasno da je epoha zapadne hegemonije i dominacije na zalasku. Raspast ce se i Amerika i EU. Buducnost je Kina, Rusija, Indija, Brazi...... sve ostalo propast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije