Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tijesna pobjeda

Izrael usvojio kontroverzni zakon: Hebrejski postaje jedini službeni jezik, arapski degradiran

Benjamin Netanyahu
Foto: Reuters/PIXSELL
19.07.2018.
u 09:14

U prethodnoj verziji nacrt zakona spominjao je mogućnost osnivanja lokaliteta isključivo namijenjenih Židovima, što je isključivalo arapske izraelske građane koji čine 17,5 posto ukupnog izraelskog stanovništva, većinski židovskog

Izraelski parlament usvojio je u četvrtak nacrt zakona kojim se Izrael definira kao "državu-naciju židovskog naroda", u sklopu kojega je modificiran kontroverzni članak kojim se predviđalo osiguravanje novih lokaliteta za Židove.

Tim se tekstom usvojenim sa 62 glasa za i 55 protiv određuje da hebrejski postaje jedini službeni jezik Izraela, dok je ranije arapski imao identičan status s hebrejskim, te nalaže da su "židovska naselja (u Izraelu) od nacionalnog interesa"

Premijer Benjamin Netanyahu izrazio je zadovoljstvo tim glasovanjem. "To je odlučan trenutak u povijesti izraelske države koji naš jezik, našu himnu i našu zastavu uklesava u mramor", izjavio je on po završetku glasovanja. 

U modificiranom tekstu se tvrdi da "država smatra kako je razvoj židovskih naselja od nacionalnog interesa te da će država poduzeti mjere za poticanje, napredovanje i služenje tom interesu". 

U prethodnoj verziji nacrt zakona spominjao je mogućnost osnivanja lokaliteta isključivo namijenjenih Židovima, što je isključivalo arapske izraelske građane koji čine 17,5 posto ukupnog izraelskog stanovništva, većinski židovskog. 

Zakon daje pravo na samoodređenje samo Židovima.

Ekskluzivno s hrvatskim vojnicima na libanonsko-izraelskoj granici

Benjamin Netanyahu
1/11
Ključne riječi

Komentara 57

BE
BeroII
09:49 19.07.2018.

Gdje je sada ona budaletina od zurdoffa ? Gdje su Pusići ? Gdje su svi oni "pametnjakovići" i ona gamad koja samo čeka priliku da pljuju po hrvatskoj ?

ŽU
žuti
09:29 19.07.2018.

Ajmo na noge "internacionalci"! Država je odlučila koji je jezik u službenoj upotrebi na njenu teritoriju! Zbilja čudna neka država!

Avatar southman
southman
09:31 19.07.2018.

Piše i u Hrvatskom Ustavu koji je službeni jezik pa čak i u Saboru čujemo svašta !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije