Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISA ZA BLEIBURŠKE ŽRTVE

Izrael se oglasio o misi u Sarajevu: 'Opasno je izjednačavati žrtve i počinitelje ustaških zločina'

Bleiburg
Foto: Filip Kos/PIXSELL
10.05.2020.
u 22:28

Pokušaji da se sve žrtve iz Drugog svjetskog rata predstave na isti način ne samo da su nekorektni nego su i iznimno opasni i destruktivni po proces pomirenja kojemu bi sve nacije trebale težiti", priopćilo je izraelsko veleposlanstvo

 Izraelsko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini osudilo je u nedjelju planiranu misu za bleiburške žrtve u Sarajevu, jer se radi o "opasnom i destruktivnom" pokušaju izjednačavanja žrtava i počinitelja ustaških zločina u Drugom svjetskom ratu. "Pokušaji da se sve žrtve iz Drugog svjetskog rata predstave na isti način ne samo da su nekorektni nego su i iznimno opasni i destruktivni po proces pomirenja kojemu bi sve nacije trebale težiti", priopćilo je veleposlanstvo.

Mora se napraviti jasna razlika između žrtava koje su bez ikakve krivnje silom otjerane u logore poput Jasenovca i Stare Gradiške i tamo umorene i onih koji su odgovorni za te zločine nad nedužnim ljudima, čak i ako takve osobe nisu imale priliku suočiti se s pravednim suđenjem za počinjena zlodjela, stoji u priopćenju.

Židovska zajednica u BiH se ranije ovog tjedna usprotivila misi koju bi 16. svibnja u Sarajevu trebao predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Predsjednik zajednice Jakob Finci i predsjednik Židovske općine Sarajeva Boris Kožemjakin u zajedničkoj su izjavi kazali kako "osuđuju najavljenu komemoraciju i misu davno pobijeđenom ustaštvu".

"Ovom misom za zločince nad građanima Sarajeva, među kojima su Maks Luburić, Jure Francetić i da ne nabrajamo dalje, komemoriraju se krvnici naših majki, očeva, djedova, naših sunarodnjaka i svih drugih nevino stradalih od ruke fašista paradržavne tvorevine NDH", stoji u njihovoj izjavi.

Najavu održavanja mise osudili su i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić te čelnici svih većih političkih stranaka čije je sjedište u Sarajevu. "Jasno je da to (komemoriranje bleiburških žrtava) jasno osuđuju poštovani građani BiH među kojima su mnogi koji mogu biti ponosni na doprinos svojih predaka antifašističkom nasljeđu i borbi protiv fašizma", ističe izraelsko diplomatsko predstavništvo koje BiH pokriva iz Albanije.

Ključne riječi

Komentara 8

ER
EroK
00:29 11.05.2020.

Ne vjerujem da Židovi u Izraelu znaju kako su ovi ljudi, djeca i žene bili mučki protjerani, streljeni, masakrirani, ne za vrijeme rata, već nakon završetka rata, što je velika razlika, tj. zločin nad zločinima.

PL
@ploto@
08:10 11.05.2020.

Gdje je problem ? Sljedbenici ultra rasističkog talmuda ,ne poštuju tuđe žrtve kao niti crno pod noktima,a ultimativno zahtijevaju da se slijedećih 10000 godina uzdižu i memoriraju samo njihove žrtve jer kao drugi narodi ako su ih i imali,one suu nebitne.Pa evo jedan znameniti citat tadašnjeg izraelskog premijeru koji govori i tome o čemu se tu radi : " Naša rasa ja izabrana rasa. Mi Židovi smo uzvišeni bogovi ove planete.Mi smo toliko različiti od inferiornih rasa kao sto su oni od insekata.U stvari,uspoređeno sa našom rasom,ostale rase su zvijeri i životinje, stoka u najboljem slučaju.Ostale rase se smatraju ljudskim izmetom.Naša sudbina je da vladamo nad inferiornim rasama.Naše zemaljsko kraljevstvo će biti upravljano našim liderom,sa željeznom rukom.Mase će lizati naša stopala i služiti nas kao naši robovi”-Menachem Begin, izraelski premijer u intervju- New Statesman magazine on June 25, 1982

JB
josip.barisic512@gmail.com
06:33 11.05.2020.

Komemoriranje je dio vjerskih sloboda pa ga prema tomu ne bi trebalo zabranjivati. Nema te institucije na svijetu koja može meritorno razdvojiti krivce od pravednika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije