Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Izrael bi uskoro mogao napasti Iran zbog atomske bombe

Natanyahu
14.12.2009.
u 15:50

Neki izraelski stratezi procjenjuju da će premijer Netanyahu u idućih šest mjeseci morati donijeti najtežu odluku u svojoj karijeri – zapovjediti ili ne vojne udare na iranska nuklearna postrojenja

Iran planira testiranje ključne, završne komponente za izradu atomske bombe, tvrdi londonski Times pozivajući se na povjerljive obavještajne dokumente koje je dobio na uvid. Povjerljivi materijali detaljno opisuju nuklearni program i načinjeni su još prije dvije godine, dakle u vrijeme kad je Iran tvrdio da je suspendirao svoj nuklearni program.

Obavještajci analiziraju

Dokumente o testiranju neutronskog inicijatora koji izaziva eksploziju u atomskoj bombi proučavaju obavještajne službe nekolicine zapadnih zemalja, uključujući i britansku. Times nije otkrio od koga je dobio povjerljive dokumente. Naveo je samo da je riječ o jednoj azijskoj zemlji. Tvrdi da se iz dokumenata, koji su u originalu na farsi jeziku, može iščitati da Iran zapravo gradi nuklearnu bombu. Mark Fitzpatrick, analitičar iz londonskog Međunarodnog instituta za strateške studije, tvrdi da bi, u slučaju da se pokaže kako Iran zaista radi na nuklearnom oružju, to značilo da diplomatsko rješenje nije moguće, a moglo bi poslužiti i kao povod za rat. Timesovo otkriće došlo je baš u vrijeme kad svijet stišće obruč oko Irana. Zapadne sile već nekoliko dana najavljuju nove, žešće sankcije, a u tijeku je i “diplomatska obrada” Rusije i Kine da im se pridruže.

Izraelske dvojbe

 Zanimljivo je i to da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu stalno ističe da Izrael mora imati alternativni plan ako pregovori s Iranom ne uspiju. Istodobno, neki izraelski stratezi procjenjuju da će premijer Netanyahu u idućih šest mjeseci morati donijeti najtežu odluku u svojoj karijeri – zapovjediti ili ne vojne udare na iranska nuklearna postrojenja. Odluka nije lagana jer bi napad na Iran mogao izazvati ratni požar na cijelom Bliskom istoku.

Teško do dogovora

Čini se da će se teško postići dogovor. Ono što je za svijet (prije svega Zapad) razvijanje nuklearne bombe, to je za Iran razvoj “nuklearnog programa u civilne svrhe”. Visoki iranski dužnosnici ovih su dana vrlo jasno rekli da nastavljaju nuklearni program, što god to značilo. Planiraju izgraditi najmanje 15 nuklearnih elektrana. To je također sumnjivo Izraelcima, koji se pitaju što će im nuklearke kad imaju tako velike zalihe nafte. Stoga su, kad je riječ o Iranu, otvorene sve mogućnosti.

Ključne riječi

Komentara 350

OB
-obrisani-
20:51 14.12.2009.

pita se prokator ...cemu sutnja pred cionistima........ pa ako reces istinu odmah te proglase antisemitom,uniste ti karijeru,sude te godinama , stavljaju u zatvor ( 16,000 samo u Njemackoj)zapale ti dom kao u slucaju Zundela ,izbijaju ti zube kao u slucaju Furissona,bacaju ti kiselinu u lice i podmecu bombe pod samovoze ,itd,itd

Avatar ante_st
ante_st
21:51 14.12.2009.

TAJNA ko si ti zapravo? I za koga radiš? Sigurno si izraelka koja radi za neku židovsku firmu.

OB
-obrisani-
16:52 14.12.2009.

Vidi ti nje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije