Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUkČIJA ZEBRA

Genijalan trik: Dosjetili se kako doskočiti prebrzim vozačima

3D pješački prijelaz
Foto: Boulia Shire Council
29.05.2018.
u 10:36

Slični prijelazi postoje na Islandu, u Maleziji, Indiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Državama.

Jedan grad u zapadnom Queenslandu pridružio se nekonvencionalnom globalnom trendu koji nastoji usporiti vožnju automobila ili motora u blizini pješačkih prijelaza. Boulia je prvi australski grad koji je uveo trodimenzionalne zebre gdje bijeli blokovi optičkom iluzijom ''iskaču'' s ceste, prenosi ABC.

Slični prijelazi postoje na Islandu, Maleziji, Indiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Državama. Gradonačelnik Boulia Rick Britton izjavio je kako je otkrio prijelaz na društvenim medijima.

– Vidio sam da su druge zemlje postavile 3D prijelaze kako bi usporile promet. Mislio sam da je to sjajna ideja koja bi se mogla realizirati u malom gradu poput našeg – rekao je Britton.

Otkrio je da je uređaj za označavanje crte već kupljen. Križanje će poslužiti kao atrakcija turistima koji posjećuju regiju i mogao bi čak potaknuti uličnu umjetnost u Bouliji.

– Turisti koji se žele voziti i razgledati naš grad, vidjet će ovaj neobičan pješački prijelaz. Ako počnemo prakticirati takvu vrstu umjetnosti u gradu, definitivno ćemo pobuditi i zanimanje profesionalnih umjetnika koji bi mogli ponuditi svoje usluge – izložio je Britton.

Dr. Mark King, tehničar Sveučilišta u Queenslandu koji radi za Centar za istraživanje nesreća, rekao je kako je teško procijeniti hoće li projekt funkcionirati.

– Ovaj projekt definitivno će biti vidljiv. No ljude bi u vožnji mogao omesti, a s druge strane, oni koji primijete prijelaz mogli bi usporiti – rekao je.

Dr. King rekao je da postoji veliki interes za takve pješačke prijelaze širom svijeta. U ožujku je Regionalno vijeće Cairnsa uložilo oko 200 000 kuna za sličan prijelaz.

– Nadamo se da će instalacija umjetničkog djela potaknuti vozače da uspore – rekla je glasnogovornica.

3D pješački prijelaz
1/11

 

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar Django
Django
10:58 29.05.2018.

To funkcionira sam jednom. Vozač koji prođe ovuda drugi puta, već zna o čemu se radi i ne obraća više pažnju. Bačeni novac.

DO
dopizdilomi
11:51 29.05.2018.

Uf, koliko bi kod nas taj postupak koštao? U Zagrebu još i više?

HR
hr76
11:43 29.05.2018.

Postoji već i kod nas. U Virovitici, pokraj škole.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije