Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transrodne osobe

Izrađena pravila promjene spola: Prvo psihologu pa po hormone

07.07.2010., Beograd, Srbija - Dr. Miroslav Djordjevic jedan je od najpriznatijih urologa na podrucju bivse Jugoslavije. Specijalizirao se za operacije promjene spola.Posebnost njegove tehnike je da u samo  jednoj operaciji u potpunosti promijeni spol oso
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
24.11.2015.
u 21:15

Spol mogu promijeniti i adolescenti od 16. godine života. Posljednji korak u tranziciji spola jesu kirurške promjene genitalija

Psihijatar i psiholog – endokrinolog – Nacionalno zdravstveno vijeće, ukratko je hodogram koji je propisalo Ministarstva zdravlja za sve transrodne i transspolne osobe koje žele promijeniti spol i/ili živjeti u drugom rodnom identitetu. Dosad je njihovo snalaženje u zdravstvenom sustavu i birokraciji bilo na temelju iskustava pojedinaca s istim problemom, a da se ova situacija počinje sustavno rješavati, bilo je jasno nakon formiranja liste s imenima 12 stručnjaka.

Prilagođena terapija

Upravo su ti liječnici različitih specijalnosti, o kojima smo već pisali, ključni u Prijedlogu smjernica za izradu mišljenja zdravstvenih radnika i psihologa o promjeni spola ili života u drugom rodnom identitetu. Službeni je to naziv dokumenta koji je do kraja tjedna u fazi javne rasprave, a koji standardizira proceduru promjene spola. Prema smjernicama će stoga psiholozi i psihijatri sa spomenute liste biti prva vrata na koja transrodne i transspolne osobe trebaju pokucati. Kako piše, oni će "biti dostupni transspolnoj osobi i po potrebi pružati savjetodavnu, psihoedukativnu, psihosocijalnu i psihijatrijsku skrb".

Dijagnostika ne smije trajati predugo te ovi stručnjaci u konačnici donose zaključak je li pacijent sposoban i može li se uputiti dalje u proceduru fizičke promjene spola. U tom slučaju iduća je adresa endokrinolog i hormonalna terapija koja mora biti, kako piše u smjernicama, individualno prilagođena te na koju svaki pacijent mora potpisati informirani pristanak.

U tom su dokumentu navedene sve moguće nuspojave i terapija mora trajati najmanje godinu dana, a pacijent biti stariji od 16 godina i u drugoj fazi puberteta. Posljednji korak u tranziciji spola jesu kirurške promjene genitalija te će sva dokumentacija nabrojenih stručnjaka biti poslana Nacionalnom zdravstvenom vijeću. Hormonska terapija i operacija promjene spola ne smiju se odbiti HIV pozitivnim osobama, posebno je istaknuto, a pacijentima prije tih tretmana treba ponuditi "mogućnost da pohrane svoju spermu, jajne stanice ili embrije". To je njihovo pravo prema Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, protumačeno je u ovim smjernicama.

Operacija u Srbiji

Sama kirurška promjena spola nije detaljizirana u ovom dokumentu u kojem stoji i kako hormonalnu terapiju ne pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te da su drugi tretmani dostupni u inozemstvu, no ne i u nas. Promjena spola, podsjetimo, najčešće se obavlja u Srbiji kod dr. Miroslava Đorđevića kojem dolaze pacijenti iz niza zemalja, pa tako i Hrvatske koji ovaj zahvat plaćaju između pet i osam tisuća eura. Ovaj kirurg surađuje s kolegama u Hrvatskoj te profilira pacijente kako bi se izbjegao, objasnio nam je u prijašnjem razgovoru dr. Đorđević, opasan put ponovne konverzije genitalija. Najveći je problem kad je obrada manjkava pa se kirurški promijeni spol osobi koja se potom poželi vratiti na staro.

>> 'Promjena spola čini mi se kao san iz kojeg se nikako ne budim'

Komentara 6

Avatar pivapivic
pivapivic
22:04 24.11.2015.

Ženo ženoo hoćeš li se operisati pa da živimo moderno ko homoseksualci..?!

CO
coconut
00:06 25.11.2015.

ne znam što će im promjena spola kad nikad neće moći roditi niti začeti dijete, nikad neće moći biti ono što misle da žele biti, sve će se svoditi na laganje samih sebe da su muškarac ili žena

TO
tomislav29
21:44 24.11.2015.

Promjena spola je nešto poput politike npr. da iz SDP-a pređeš u HDZ ili obrnuto.. misliš da je to..to, ali nakon nekog vremena želiš da se vratiš na ono staro. Da je to prirodno onda ne bi bio potreban kirurški zahvat, ali naravno toliko je laži oko nas pa onda svaka laž postaje istina i mi nakon nekog vremena prihvaćamo sve društvene anomalije. Jednostavno ne znam zašto se to sve promovira, ako je u pitanju depopulacija planeta mislim da bi se moglo naći konkretnijih rješenja od promocije hetero ovih i hetero onih ideologija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije