Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEK JE STIGAO NA KOPNO

Iznenada preminuo Varaždinac koji je bio zatočen na brodu zbog koronavirusa

Nikola Jaklin
Foto: Privatni arhiv
1/3
20.09.2020.
u 16:32

Na brodu je radio kao kuhar, a isplovio je iz Dubrovnika u studenom prošle godine i u ožujku se trebao vratiti kući. No, 15 dana prije smjene posade, stigla je vijest da se zbog korone luke zatvaraju za brodove

“Hvala vama u medijima na podršci kroz sve što smo prolazili. Ako štogod zatreba, tu sam...” Tako je glasila posljednja poruka koju smo razmijenili s Nikolom Jaklinom, pomorcem iz Varaždina koji se s kolegama vratio u Hrvatsku nakon mjeseci lutanja svjetskim morima.

Naime, zbog pandemije koronavirusa zakomplicirala se smjena posade, luke su odbijale pustiti članove posada s brodova na obalu, pa se Nikolina smjena neplanirano produljila za više od pet mjeseci. S njim smo razgovarali u četvrtak, a jučer je od njegovih prijatelja stigla tužna vijest – Nikola je umro.

“Ne mogu vjerovati! Toliko se veselio povratku kući i prijateljima”, jedan je od komentara prijatelja koje je šokirala smrt Jakše, kako su ga zvali. Nikola je po povratku najavio druženje s prijateljima kako bi proslavili završetak višemjesečne odiseje.

Dvadesetak članova posade broda Atlantske plovidbe doputovalo je iz prošlog tjedna iz Manile u Hrvatsku. Vratili su se kućama. Nikola je u svom Varaždinu napokon mogao odahnuti. Spremno se odazivao pozivima novinara. Nikad se, rekao je, nije toliko obradovao kopnu. Na brodu je radio kao kuhar. Odiseja je započela u prvoj polovici rujna prošle godine, kad je isplovio iz Dubrovnika. U ožujku se trebao vratiti kući, no 15 dana prije smjene posade stigla je vijest da se zbog korone luke zatvaraju za brodove.

– Pet mjeseci nismo se smjeli iskrcati. U ožujku su nam rekli da je korona i da ne možemo van s broda – ispričao nam je Nikola u četvrtak.

Bio je dobre volje. Šalio se i govorio kako još taj dan odgovara na pitanja znatiželjnih novinara, a onda će se dobro odmoriti. Nosio je majicu na kojoj je pisalo “Karma is a bitch”. Atmosfera na brodu je oscilirala, nije bilo lako izdržati bez silaska na obalu. Najkritičnije mu je razdoblje, kako je ispričao, bilo posljednjih mjesec dana, od sredine kolovoza.

– Koliko-toliko sam do tada funkcionirao. Radili smo svatko svoj posao, plovili od luke do luke, dizali jedni druge govoreći da u idućoj luci sigurno idemo van – rekao je. Najteži trenutak bio mu je kad su iz firme javili da nisu dužni isplatiti novac za razdoblje nakon isteka ugovora, a istekao je još u ožujku.

– Otišao sam u kabinu, a kako sam astmatičar, počeo sam hiperventilirati. Nisam mogao spavati i bilo je užasno – rekao nam je. Preko medija uputio je apel da im se pomogne. Po povratku u Varaždin otkrio je planove:

– Jako ću se dobro odmoriti i pokušati naspavati, da se jutrom budim bez stresa. I onda idem vidjeti što s tim prekovremenim, ne satima, nego mjesecima – rekao je. Iznenadna smrt prekinula je planove. Uzrok se još ne zna

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar drug Joža
drug Joža
16:54 20.09.2020.

Jadan čovjek, sudbina se poigrala na najgori način.

KA
kajbiti
19:30 20.09.2020.

Prosli tjedan bio na tv, bas pricao o tome. Sto ti je zivot, pocivao u miru.

BH
Bunjevac=Hrvat
18:43 20.09.2020.

Svemogući vječni Bože nagradi ovoga čovjeka u vječnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije