Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odakle se pojavio?

Iznad Europe radioaktivni oblak, sumnja se u nuklearnu nesreću

oblaci
Robert Anic/PIXSELL
09.11.2017.
u 22:38

Francuski institut sugerira da se u posljednjem tjednu rujna dogodila nesreća u nuklearnom postrojenju u Rusiji ili Kazahstanu

Oblak radioaktivnog zagađenja iznad Europe u proteklim tjednima sugerira da se u posljednjem tjednu rujna dogodila nesreća u nuklearnom postrojenju u Rusiji ili Kazahstanu, objavio je u četvrtak francuski institut za nuklearnu sigurnost IRSN.

IRSN odbacuje da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru i tvrdi da se ona najvjerojatnije dogodila u mjestu za tretman nuklearnog goriva ili u centru za nuklearnu medicinu. Ovaj incident nije imao negativnog utjecaja na zdravlje i okoliš u Europi, ističe IRSN.

Taj institut, tehnička ruka francuskog nuklearnog regulatora ASN-a, priopćio je kako ne može točno odrediti lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, no da se temeljem meteoroloških obrazaca najvjerojatnije mjesto incidenta nalazi južno od Urala, odnosno između tih planina i rijeke Volge. To znači da je riječ o Rusiji ili o Kazahstanu, naglasio je dužnosnik instituta.

"Ruske vlasti tvrde da nisu svjesne nesreće na svom teritoriju", rekao je za Reuters direktor IRSN-a Jean-Marc Peres. Dodao je da još uvijek nisu kontaktirali kazahstanske vlasti.

Glasnogovornica ruskog ministarstva za izvanredne situacije nije bila dostupna za komentar, kao ni vlasti u Astani ili kazahstansko veleposlanstvo u Moskvi.

Peres ističe kako su IRSN i nekoliko drugih institucija za nuklearnu sigurnost u Europi u proteklim tjednima zabilježili visoke razine rutenija 106, radioaktivnog nuklida koji je proizvod cijepanja atoma u nuklearnom reaktoru koje se ne događa u prirodi.

IRSN procjenjuje da je količina oslobođenog rutenija velika i da kad bi se incident te magnitute dogodio u Francuskoj da bi bila potrebna evakuacija stanovnika koji se nalaze u radijusu od nekoliko kilometara.

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Komentara 65

NE
Neutralac
23:14 09.11.2017.

Cini se da mali debeli iz Sj Koreje sije smrt po EU....

DU
Deleted user
08:40 10.11.2017.

Obožavam ovakve vijesti. U sred Francuske otkriveni je radioaktivni oblak i odmah okrivili nekoliko tisuća kilometara daleku Rusiju. Naravno oduševljen sam i sa onima koji u to vjeruju, bez da naprave analizu da je između tih nekoliko tisuća kilometara, nekoliko stotina nuklearki, instituta, samo unutar francuske, pa onda EU, pa onda dolazi, Ukrajina u kojoj je pored Kijeva američka veleposlanica otvorila ogromno odlagalište nuklearnog otpada. U tih nekoliko tisuća kolometara dolazi i nekoliko stotina "naših", zapadnih nuklearnih bombi i projektila. Pa upotreba naravno"ekoloških" majki ili očeva svih bombi i projektila u Siriji , Libiji, Jemenu, Afganistanu koji nikada ama baš nikada ne padaju nehumano, recimo na bolnice ili onkološke institute u tim zemljama koji su zračili pacijente, ali ako padnu onda je to iz humanitarnih razloga da se pacijenti ne pate previše, jer takvi smo mi na zapadu, humanost i istina prije svega.

SD
sdpesticid
23:19 09.11.2017.

dakle, uz kišobran je poželjno nositi i ''gajger''..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije