Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od 1. siječnja

Izmjene zakona o osobnom stečaju: Bankrote će voditi bez kvalifikacija

Dražen Bošnjaković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.01.2019.
u 12:13

Povjerenici za osobni bankrot mogu biti i odvjetnici, revizori, porezni savjetnici i stečajni upravitelji, bez stručnog ispita u Hanfi: primamiti bi ih trebala naknada od - 1000 kn

Izmjene Zakona o osobnom stečaju upravo su stupile na snagu, s prvim danom 2019. Njihov je cilj omogućiti ubrzane osobne bankrote i dužnike bez imovine osloboditi tereta nenaplativog duga, a i vjerovnicima, tamo gdje se to može, ubrzati naplatu umjesto da nad dužnicima vode beskonačne ovršne postupke.

Blokiranima s dugom do 20.000 kuna, koji je nenaplativ dulje od tri godine, dugovanje se otpisuje. No "alat" za postizanje najavljenih ciljeva, a istodobno i najveći problem dosadašnjeg Zakona o osobnom stečaju, nedostatak je stečajnih upravitelja koji bi vodili postupke bankrota potrošača. 

U način na koji je zakonodavac zamislio rješavanje tog problema, a koji je sada u primjeni, izrazile su sumnju sve uključene strane. Izmjenama zakona odsad stečajni povjerenici mogu biti i odvjetnici, stečajni upravitelji koji vode bankrote pravnih osoba, ovlašteni revizori i porezni savjetnici, i to - bez polaganja stručnog ispita u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih institucija. 

U javnoj raspravi koja se, bez opipljiva utjecaja na sadržaj zakona, vodila na tu temu, Aleksandra Maganić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, na jednom je okruglom stolu ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću poručila da ne vjeruje u model u kojem bi to radio, kako ih je on nazvao, "bazen od 5000 odvjetnika".

Još uvijek aktivna - samo dva povjerenika 

- Što ako to netko ne želi raditi? Spoj pravnog i financijskog znanja ne postoji, a to bi trebao imati netko tko će biti stečajni upravitelj. Ako im nije financijski zanimljivo, teško mi je vjerovati da će se netko željeti baviti stečajem potrošača. Usto, zasipamo sudove s 80 tisuća predmeta, a nemaju ni nekog ekstra iskustva s tim - argumentirala je tada prilično stručna osoba za tu problematiku.
Zasad su na popisu stečajnih povjerenika, koji smo svježe jučer zatražili od Ministarstva pravosuđa, i dalje - dva dosadašnja "Mohikanca" na kojima je trebao biti teret 1253 osobna bankrota pokrenuta u posljednje tri godine. Da je i mogao biti, bili bi Supermeni.

Novih još nema jer su, kažu u Ministarstvu, iznenađeni očekivanjem tako brze prilagodbe, izmjene zakona u primjeni tek četiri radna dana. Na pitanje jesu li možda unaprijed pripremali popis zainteresiranih pozivaju se na zakonsku proceduru. Oni koji žele pratiti je li se pojavio još koji Superman, mogu to učiniti na linku https://e-oglasna.pravosudje.hr/?q=popisi-obrasci/5998.

- Na citiranoj internetskoj stranici moguće je preuzeti dokument pod nazivom "Popis stečajnih povjerenika" koji se redovito, na dnevnoj bazi, uređuje i dopunjuje u skladu s važećim podacima o imenovanjima povjerenika - kažu u Ministarstvu. Baš se imalo što i nadopunjavati kad su uključena - dva čovjeka!

Bit će zanimljivo vidjeti i otpor iz redova neželjeno imenovanih stečajnih upravitelja, s obzirom na odredbe zakona koje definiraju da se, ako na listi povjerenika za područje općinskog suda koji vodi postupak stečaja potrošača nije upisano barem pet povjerenika, za povjerenika može upisati osoba upisana na listi A ili B stečajnih upravitelja trgovačkog suda na čijem je području sjedište nadležnog općinskog suda. 

Galerija: Vlada predstavila mjere za rješavanje problema blokiranih građana

Dražen Bošnjaković
1/7

Crkavica od naknade

- Slijedom navedenoga, imenovanje stečajnog upravitelja kao povjerenika u postupku stečaja potrošača može biti dobrovoljno, ako se stečajni upravitelji upisao na listu povjerenika ili obligatorno ako na listi općinskog suda koji vodi postupak stečaja potrošača nije upisano barem pet povjerenika - objašnjavaju u Ministarstvu na naš upit o dobrovoljnom ili prisilnom vrbovanju povjerenika i načinu njihova motiviranja, s obzirom na činjenicu da se, prilikom izmjena zakona, na taj, motivacijski dio, baš i nije mislilo. Proračunski. Ostala je aktualna jednokratna nagrada povjereniku od 1000 kuna i pravo na naknadu od 200 kuna. Za taj bi se iznos odvjetnici, revizori i porezni savjetnici trebali pomamiti za poslom u kojem moraju doslovno ući u novčanike, frižidere i svaki zakutak imovinske privatnosti najugroženijih članova društva koji su završili u bankrotu. Primamljivo, nema što...

- U redovnom postupku stečaja potrošača nije došlo do promjena u pogledu na nagrade i naknade troškova postupka povjerenika, bez obzira na okolnost jesu li imenovani dobrovoljno ili obligatorno - lakonski konstatiraju u Ministarstvu. Ovo je operativni problem. No ni sadržajnih ne manjka. Kod bankrota koji nisu ubrzani jer neka imovina ili prihod postoji, vjerovnik može promijeniti predmet ovrhe, provesti postupak, recimo, na nekretnini, koji se opet može pokazati bezuspješan, a onda se opet vratiti na račune, čime stečaj opet ulazi u zonu beskonačnosti. I naravno, dodatnih troškova za ovršenike.

>> Pogledajte kako je inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Komentara 9

JK
ja-kan
13:14 05.01.2019.

Bošnjaković je po zanimanju odvjetnik, žena mu je sutkinja nerealno je očekivati da on zastupa bilo čije interese (ni RH, ni grđana RH) nego samo interese odvjetnika, bilježnika i sudaca. Čovjek (ako se uopće može tako nazvatI) je katastrofa.

Avatar cro.adris
cro.adris
12:44 05.01.2019.

Zašto misle da će bilo tko od njih kvalitetno odraditi svoj posao povjerenika za smiješnu naknadu od 1000kn?

Avatar JonnyBrownSmith
JonnyBrownSmith
12:38 05.01.2019.

Tamo gdje se nađe Bošnjaković, tamo trava ne raste. Ne treba zaboraviti kako nam je preko noći pokušao uvaliti stečajne šerife koji upadaju u stanove preko noći i naplaćuju dug pljenidbom bez reda i radi što mu je volja. Bošnjaković je zagovornik krupnog kapitala i totalno jedan nesposobni lik. Tamo gdje je on dobro se ne piše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije