Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrhovni sud

Izmjene KZ-a spasile A. Knežević od zatvora

Ana Knežević
Foto: Dalibor Urukalovic/PD/PIXSELL
27.03.2014.
u 16:07

Na okrivljenika se uvijek primjenjuje blaži zakon, a novi KZ za Knežević je blaži jer je po njemu počinila zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju (prije zlouporaba položaja) za koju je Vrhovni sud 2012. povisio kriterij štete sa 30 na 60 tisuća kuna pa je time “smanjenja kriminalna količina kaznenog djela” koje je ona počinila.

Bivša predsjednica SSSH Ana Knežević profitirala je zbog izmjena Kaznenog zakona koje su na snazi od početka 2013. Vrhovni sud kaznu od osam mjeseci zatvora, izrečenu u svibnju 2011., preinačio joj je u uvjetnu tako da neće ići u zatvor ako u sljedeće dvije godine ne počini novo kazneno djelo, dok je Skladgradnja, kojoj je najprije dosuđeno 4,5 milijuna kuna od SSSH, upućena da odštetu vezanu za kupnju bedema Priuli u Splitu kojeg je SSSH bio korisnik, a vlasnik je Republika Hrvatska, traži u parnici.

Na okrivljenika se uvijek primjenjuje blaži zakon, a novi KZ za Knežević je blaži jer je po njemu počinila zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju (prije zlouporaba položaja) za koju je Vrhovni sud 2012. povisio kriterij štete sa 30 na 60 tisuća kuna pa je time “smanjenja kriminalna količina kaznenog djela” koje je ona počinila. Usto sud u Splitu nije uzeo u obzir da Knežević nikad nije bila kažnjavana pa to zajedno predstavlja “naročito izražene olakotne okolnosti koje opravdavaju blaže kažnjavanje”. To što se protiv Knežević vodi drugi kazneni postupak zbog istog kaznenog djela ne može se cijeniti kao otegotna okolnost sve dok nije pravomoćno osuđena. 

>> Ana Knežević kažnjena s osam mjeseci zatvora zbog bedema

>> Ana Knežević će opet na optuženičku klupu

Komentara 2

CA
Cavakul
16:34 27.03.2014.

Žene znaju ali se i ne kaju!

SP
spirajzlin
08:04 28.03.2014.

takvima se sve oprašta ali ako ostaneš bez posla i ne možeš platiti 500 kuna kredita s tobom na cestu i zapljena imovine...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije