Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preporuke HZJZ-a

Rad trgovina: Osoblje s maskama, radnicima će dnevno mjeriti temperaturu

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/3
24.04.2020.
u 17:43

Navedena su i posebna pravila za trgovine tekstila u kojima se preporučuje prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZZJ) objavio je u petak detaljne preporuke za rad trgovina u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih za koronavirus, pa tako preporučuju da u trgovini može biti 15 kupaca na 100 četvornih metara neto površine.

U preporukama se navodi da je radi smanjenja fizičkog kontakta potrebno ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini, pa tako u trgovini može biti 15 kupaca na 100 četvornih metara neto površine.

Navedena su i posebna pravila za trgovine tekstila u kojima se preporučuje prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Ako je ipak nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju, a isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata.

Među ostalim, preporuča se i ograničenje broja košara i kolica u trgovinama, odnosno da se na raspolaganje stavi onaj broj košarica ili kolica koji odgovara najvećem broju kupaca koji mogu istovremeno biti u trgovini te da se ulazak uvjetuje preuzimanjem slobodne košarice ili kolica.

VIDEO Prof. dr. sc. Nenad Ban savjetuje čega bi se građani trebali držati i nakon opuštanja mjera

Preporučuje se maksimalna zaštita kupaca i prodajnog osoblja. Osoblje tako treba prilikom interakcije s kupcem koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta te im treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke.

Ako je moguće, potrebno je organizirati rad dvokratno, i to tako da između prve i druge smjene bude barem sat vremena razmaka, koji će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina tijekom rutinskog čišćenja. 

Preporuča se i osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca i obavijesti za kupce te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju.

Naime, na ulazu u trgovinu kupcima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku. Također na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno dva metra među kupcima te između kupaca i osoblja. 

Među preporukama je i osiguranje nadzora nad zdravstvenim stanjem osoblja. Osoblje tako treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu i ako je ona viša od 37,2 stupnja C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao, dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine ili hitnoj medicinskoj službi u slučajevima kad je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje.

Vlada je u četvrtak prihvatila zaključak o popuštanju mjera uvedenih radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom i to od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja. U prvoj fazi popuštanja mjera omogućava se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović danas je ponovio da se odlukama Vlade omogućuje rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s tim da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje.

Oni koje će imati radno vrijeme duže od deset sati, napomenuo je Božinović, morat će imati dvokratno vrijeme s pauzom da se obavi dezinfekcija.

"Nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovinama na benzinskim crpkama. Na tržnicama će se odsad moći prodavati i svježa konzumna jaja, med i cvijeće'', zaključio je Božinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije