Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klimatski ekstremi

Između Melbournea i Chicaga razlika je čak 101 Celzijev stupanj!

Chicago
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
1/3
30.01.2019.
u 22:13

Odgovarajući Trumpu na Twitteru, klimatolog Akademije znanosti Kalifornije Jonathan Foley iznio je kako je američki predsjednik znao da će doći do takvih klimatskih poremećaja

“Što se događa s globalnim zatopljenjem? Vrati se brzo, trebamo te”, tvitao je američki predsjednik Donald Trump. Ono za što je Trump mislio da je ironija izazvalo je polemike. Još je jednom, nakon što je u sličnoj situaciji 2017. ismijavao klimatske promjene, pokušao nasmijati Amerikance negiranjem globalnog zatopljenja.

Najniže u povijesti

“Na prelijepom srednjem zapadu temperature su dosegnule minus 60 stupnjeva Fahrenheita (-51°C), najniže u povijesti”, te je dodao kako ljudi ne mogu izdržati na otvorenom ni nekoliko minuta. Onda je, valjda misleći da će svojom duhovitošću zagrijati Amerikance, pozvao u pomoć globalno zatopljenje.

Pogledajte video polarne hladnoće u SAD-u:

I dok je Chicago hladniji i od Antarktike, strašne vrućine zahvatile su Australiju i Novi Zeland (+50 °C). Trump je pokušao svojim tvitom pokušao dokazati da ne postoji globalno zatopljenje jer je hladnoća zahvatila SAD. No, kako ne vidi ništa izvan SAD-a, tako vjerojatno nije primijetio da na polutki na kojoj je ljeto vladaju nezapamćene vrućine.

Chicago Chicago
1/6

Klimatolozi su na njegove izjave odmah reagirali. Vladina agencija za praćenje klimatskih promjena također je na Twitteru odgovorila kako “zimske temperature ne dokazuju da nema globalnog zagrijavanja”. Trump se početkom mjeseca već ismijavao s vremenskim prilikama pozivajući “staro dobro zatopljenje” i zapravo koristi svaku priliku da negira klimatske promjene. Misli da tako zadovoljava svoje birače, istomišljenike, a iritira ne samo političke protivnike već i znanstvenike. Meteorolozi su najavili da će “hladni i za život opasan zrak” pogoditi Iowu te da će hladni vjetar stvoriti percepciju hladnoće do minus 48 Celzijevih stupnjeva. Klimatske promjene, odnosno globalno zagrijavanje, vjerojatnijima stvaraju ekstremne temperature.

Trump ismijava

Odgovarajući Trumpu na Twitteru, klimatolog Akademije znanosti Kalifornije Jonathan Foley iznio je kako je američki predsjednik znao da će doći do takvih klimatskih poremećaja. U studenome je Trump naglasio da niske temperature na istočnoj američkoj obali dokazuju nepostojanje globalnog zatopljenja. “Brutalni hladni zrak mogao bi srušiti sve rekorde. Što se događa s globalnim zatopljenjem?”, napisao je Trump. Engleska meteorologinja Laura Tobin objašnjava kako globalno zatopljenje može dovesti do ekstremnih vremenskih uvjeta u pojedinim dijelovima svijeta.

“Globalno zagrijavanje i svijet koji se zagrijava ostvaruju ekstremne klimatske uvjete, kako tople tako i hladne. U jednom od najhladnijih Dana zahvalnosti zabilježenih u New Yorku istodobno je na Arktiku zabilježeno zatopljenje bez snijega u Laponiji”, odgovorila je Tobin američkom predsjedniku. Trump zasigurno neće promijeniti svoje mišljenje o klimatskim promjenama.

>>Pogledajte video: Čišćenje snijega

Ključne riječi

Komentara 13

JU
juma
01:34 31.01.2019.

Ljevicari, zeleni i aktivisticki lobi uvijek moraju izmisliti neku globalnu ekolosku prijetnju kako bi pseudoznanoscu i katastroficnim scenarijima plasili ljude i navodili ih da povjeruju u tu ideologiju. Tako sustavno djeluju i skupljaju glasove naivnih i povodljivih. Jako se dobro sjecam pisanja o kiselim kisama, umiranju suma i cijeloj panici koja je zavladala u Europi krajem sedamdesetih i pocetkom osamdesetih godina proslog stoljeca, kojom su nas bombardirali iz svih medija. Kako vidimo, sume su jos uvijek tu, a kisele kise nitko vise ne spominje. Onda su poceli s raspadom ozonskog omotaca i ozonskom rupom koja ce dokinuti sav zivot na planetu. Evo dvadeset godina poslije, zivimo i dalje, a o rupi vise nitko ne pise. Onda je tema postala globalno zatopljavanje, a kada su vidjeli kako nije bas toliko toplo kao trenutno u USA, na brzinu su prijetnju preimenovali u klimatske promjene, kao da istih nije bilo kroz cijelu povijest nasega planeta. Mozda bi netko iz medija trebao napisati istinu kako mi trenutno zivimo u ledenom dobu, odnosno u periodu kada je klima na Zemlji hladnija nego u povijesnom prosjeku. Dakle, odredjeno zatopljenje je sasvim normalna stvar i dio prirodnoga ciklusa, koji je nemoguce zaustavitii jer nema nikakve veze sa automobilima, prljavom industrijom ili bilo kakvom ljudskom aktivnoscu. Ali kako to objasnuti sveznajucim aktivistima, pseudo znanstvenicima i svim onima koji profitiraju od klima panike.

Avatar nekakav
nekakav
08:14 31.01.2019.

još jedan fake news, i protiv toga se treba žestoko boriti. u chicagu je -26 stupnjeva celzijevih, melbourne jučer 39... prvi razred osnovne, osnovne računske operacije, oduzimanje, uz poznavanje negativnih brojeva za malo naprednije (o da, ima i takvih), i dolazimo do temperaturne razlike od 65 stupnjeva... gdje se još dodalo 36 stupnjeva, ne znam... aha, osjećaj hladnoće, minus 48... tu smo!! al opet, fali mi još 14 stupnjeva... gdje je to izmjereno 50 stupnjeva u australiji? pa tamo su sami popljuvali neke izvještaje, termometri nisu bili na propisanim lokacijama pa su bili pod utjecajem silnih asfaltiranih i betoniranih površina. koje btw imaju ogroman utjecaj na izmjerene vrijednosti. a u članku novinar ismijava trumpa, navodi 'stručnjake'... zanimljivo da se nekako potiho, neprimjetno, izraz 'globalno zagrijavanje' zamijenilo izrazom 'klimatske promjene'. a kako svi znamo da klima nikad nije stalna, već se mijenja, sad je dio znanstvene zajednice koji vjeruje (pazi, oni stručnjaci vjeruju...) u globalno zagrijavanje napokon u pravu, jer eto, klimatske promjene su tu! pa uvijek su i bile, pred 200 i nešto godina je bilo malo ledeno doba, cijelo stoljeće jako jako hladno, bili su i neki ratovi zbog toga (širenje rusije taman na jug u to doba...) najjači su mi oni koji daju linkove na jedan graf koji prikazuje povezanost uvjerenja da je čovjek zaslužan za zagrijavanje sa poznavanjem klimatskih procesa... više znaš više vjeruješ. einstein... nikad do zvijezda tom teorijom.

Avatar Tito
Tito
23:27 30.01.2019.

Uf ko će na +50 čistit snijeg

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije