Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzej malih vlakova

Izloženo 3500 modela vlakova, a voziti ih mogu i posjetitelji

izložba Virovitica voli vlakove
Foto: Dubravka Petrić/Pixsell
1/12
14.06.2019.
u 12:19

Čak je 3500 privatnih kolekcionarskih modela vlakova i ostalih vozila, na više od 50 maketa i diorama, izloženo na virovitičkom kolodvoru

Dok promatra maketu željezničke pruge po kojoj “jure” vlakovi, a njihov se polazak najavljuje razglasom, baš kao na pravom kolodvoru, rijetko bi tko pomislio da se u njoj ispreplelo čak 300 metara tračnica i dva i pol kilometra različitih kabela.

– Svaka lokomotiva, skretnica, svaki dio pruge ima dekoder, po čemu računalo zna gdje se što nalazi i tako upravlja maketom – objašnjava Marijan Posarić, maketar i voditelj izložbe u Muzeju malih vlakova na Željezničkom kolodvoru u Virovitici.

Vlakove voziti mogu i posjetitelji, i to “klikovima” po ekranu tableta.

– Jedan vlak ima i kameru pa gleda kuda vozi, čak i sami sebe možemo vidjeti na tabletu, što je izuzetno zanimljivo djeci, ali i nama odraslima – smješka se on.

Čak je 3500 privatnih kolekcionarskih modela vlakova i ostalih vozila, na više od 50 maketa i diorama, izloženo na virovitičkom kolodvoru.

– Najveći je to takav muzej u Hrvatskoj, a iako se proteže na 360 metara četvornih, imali bismo čime popuniti i 2000 kvadrata – prikazuje naš sugovornik.

Na njihovim je policama Rocket iz 1829. godine, ali i francuski vlak TGV V150, najbrži na svijetu.

Zanimljiva zbirka uglavnom je u vlasništvu Gorana Denca, inače višeg medicinskog tehničara u virovitičkoj bolnici, prikupljana je 35 godina, a izložena javnosti od 2015. Posarić je, pak, po struci pismoslikar, a umirovljeni je branitelj.

– Da ne bih sjedio po birtijama, izrađujem makete otkako su me razvojačili. Ekipa smo entuzijasta koja u vlakovima pronalazi duševni mir. Posjećuju nas đaci, u radionicama ih učimo izrađivati drveće od žice – pokazuje nam Marijan Posarić.

Željeznička postaja u Virovitici svojedobno je proglašena najljepšom u zemlji, a posebna je što jedina ima – balkon. I baš se na njemu našlo mjesto za 12 metara dugačku maketu kaubojskog grada, do najsitnijih detalja opremljenog, kroz koji se proteže, naravno, željeznica. Izrađivala se godinu dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije