Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anto Nobilo:

'Izlisti telefonskih razgovora zadiranja su u privatnost'

'15.05.2010.Zagreb -  Intervju sa Antom Nobilom u njegovoj kuci na Pantovcaku. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Goran Jakuš/PIXSELL
Autori: Ivanka Toma, Iva Puljić-Šego
21.10.2012.
u 10:00

Osim što se praćenjem kontakata dobiva uvid u društvenu mrežu pojedinaca, preko mobitela se dobiva i podatak o lokaciji i kretanju korisnika što je dodatni argument da se izlist tretira jednako kao prisluškivanje, kaže odvjetnik Nobilo

Izlisti telefonskih kontakata spadaju u sferu privatnosti. Oni daju kompletni presjek života, uvid u privatne i poslovne kontakte, u cijelu društvenu i socijalnu mrežu. Danas smo svi oslonjeni na mobitele, a uvid u kontakte koje preko njih ostvarujemo je zadiranje u privatnost – kaže odvjetnik Anto Nobilo i tvrdi da bi trebalo izmijeniti zakon te uvid u izliste telefonskih kontakata izjednačiti sa svim ostalim podacima koji se smatraju privatnima.

– Preko izlista se može svašta saznati o određenoj osobi. Od toga s kim kontaktira, koliko često, s kim održava redovite kontakte, s kim povremene, u koje vrijeme, koliko ti razgovori traju.. Iz tih se podataka može svašta saznati, ali i donijeti svakakve zaključke – nastavlja Nobilo koji smatra da izlisti ne bi smjeli biti javna, odnosno polujavna informacija, te da bi za njihovo pribavljanje policiji i tajnim službama trebao sudski nalog kao i u slučaju prisluškivanja, presretanja mailova, praćenja i drugih oblika zadiranja u temeljna ljudska prava.

– Osim što se praćenjem kontakata dobiva uvid u društvenu mrežu pojedinca, preko mobitela se dobiva i podatak o lokaciji i kretanju korisnika što je dodatni argument da se izlist tretira jednako kao i prisluškivanje – zaključio je odvjetnik. Sanja Sarnavka, članica Vijeća za građanski nadzor tajnih službi, kaže pak da je problem tu tome što to vijeće nadzire samo sigurnosno-obavještajne agencije, ali ne policiju i OTC.

– Smatrala sam da će Ostojić u Zakon o policiji staviti da civilne udruge mogu nadzirati OTC, ali nije – rekla je Sarnavka. Drži da bi oni pod svojim nadzorom morali imati i policiju jer upravo policija godišnje najviše provjeri telefonskih kontakata.

– Nama su ruke zapravo vezane, iako je dobro da imamo nadzor makar nad tajnim službama i da su svjesne da im uvijek možemo doći u kontrolu – poručila je Sarnavka koja zove stručnjaka na području telekomunikacija Đuru Luburu da s njima zajedno lobira za nadzor nad OTC-om.

>> Policija nelegalno pratila telefone osoba iz SOA-e i Agrokora

Komentara 17

TO
Toni50
10:22 21.10.2012.

Ja sam za prisluškivanje bolje to nego kao kod Sanadera nitko nezna zadnjih 10 godina jeli kriv ili ne ? A da nemaju mitom isposlovane ( oprosnice ) "svjedoke" koji kažu ili lažu mismo krali i sve dali budali ; šta ima policija nula ništa priče mađara rusa austrijanaca i domačih kriminalaca !

TO
Toni50
10:36 21.10.2012.

Bolje da policija radi taj unosni sigurnosni posao nego da stoje po ulicama i pljačkaju vozače za "prekršaje"... uskok uhodi smo što on želi i što mu narede tako da "glavni pametni" su sigurni da neče kontrolirati onoga koga onii ne žele da se kontrolira zato je i "zakon" najjačega .....I sada uzbuna .... Kroz plačene novinare koji štite slobodu - a ne monitoring !

TO
Toni50
10:18 21.10.2012.

'Izlisti telefonskih razgovora zadiranja su u privatnost' ma to je isto prava istina . Da vidimo ljudi što je to hrvtska riječ ""monitoring"" ? Zna se javna totalna legalna špijunaža nadgledanje skidanje gača svih i svakoga pred cijelom EU i EU i nitko da se našali da kaže AU !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije