Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Dolazak ljeta pomoći će u borbi protiv koronavirusa, ali to neće biti presudno

Koronavirus
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
26.02.2020.
u 15:45

Najprije je ozdravio muškarac, a danas je povjerenik regije Lazio za zdravstvo Alessio D’Amato objavio kako je i žena negativna na COVID-19.

U Italiji je 12 osoba umrlo zbog i koronavirusa te su svi u poodmakloj dobi.

Zaraženo je 374 osobe u devet regija. Najozbiljnija je situacije i dalje na prostoru Lodigiano, u regiji Lombardiji, gdje je u karanteni 10 općina sa ukupno 50.000 stanovnika. Tu su zabilježena i prva djeca oboljela od koronavirusa. 

Po prvi puta je u Italiji zabilježeno i da su djeca zarašena koronavirusom, ali se svi dobro osjećaju. U Lombardiji je šestero djece zaraženo koronavirusom, od kojih su dvoje u bolnici San Matteo u Paviji, te u bolnici mjesta Seriate pokraj Bergama (curica od 4 godine, dvoje od 10 i dečkić od 15 godina). U bolnici Lecco je smješten je dječak od 17 godina. Četvero djece, od tih oboljelih, vezani su za “crvenu zonu”, odnosno iz okolice su mjesta Codogno u kojem je nastalo žarište. To je prvi puta da se bilježi oboljenja djece od koronevirusa.

U Italiji je uzeto 9.462 uzoraka (tampona), što je jako puno, pa je na određeni način i shvatljivo zašto je otkriveno toliko oboljelih od koronavirusa. Neki zaraženi tim virusom vjerojatno bi bili inače tretirani kao oboljeli od gripe. Vlada je preporučila danas da se uzorci uzimaju samo kod osoba koje predstavljaju prave sintome bolesti, a ne i kod onih asimptomatičnih.

Nove podatke o oboljelima od koronavirusa iznio je na konferenciji za novinare šef civilne zaštite i povjerenik za krizu s koronavirusom Angelo Borrelli

Koronavirus
1/3

U bolnici Spallanzani u Rimu ozdravila je i kineska turistkinja, nakon što je ozdravio njezin suprug, a došli su iz Wuhana u Italiju, u Milano, 23. siječnja. Četiri dana kasnije su stigli u Rim preko Parme, gdje su oboljeli i iz hotela su prebačeni u zaraznu bolnicu Spallanzani gdje su liječeni. Bili su u komi i priključeni uz aparate za disanje, jer inače ne bi preživjeli. Liječeni su lijekovima protiv virusa kao što su virusi Ebole i Hiva, ali i drugih. Najprije je ozdravio muškarac, a danas je povjerenik regije Lazio za zdravstvo Alessio D’Amato obznanio kako je i žena negativna na COVID-19. To je bio prvi oboljeli par u Italiji, a sada su ozdravili. 

-Eksperimentalna terapija je već bila upotrebljavana za Ebolu i potencijalno je aktivna i protiv novog koronavirusa. Lopinavir/ritonavir se obićno upotrebljava protiv Hiva i ima antiviralan je i prema koronavirusu. Remdesivir se dobio od farmaceutske industrije i bio je upotrebljen i za suzbijanje Ebole. Može biti upotrebljen i protiv koronavirusa, izjavila je zamjenica direktora bolnice Spallanzani, Luisa Marchioni. 

Dakle u bolnici Spallanzani su taj lijek upotrijebili za kineski par i za talijanskog mladića koji je bio iz Wuhana prebačen u Italiju zajedno s drugim talijanskim građanima, ali je jedino on bio pozitivan na koronavirus, a sada je već otpušten. Lijek remdesivir je eksperimentalni i proizvodi ga američka tvrtka Gilead Sciences, te je upotrebljen i u Kini. 

-Taj antiviralni eksperimentalni lijek mogao bi biti najbolje riješenje protiv koronavirusa, izjavio je šef misije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Kini Bruce Aylward.

Remdesivir je bio razvijan kao lijek protiv virusa Ebole, a još je u fazi eksperimentiranja na pacijentima s koronavirusom i podaci o provedenim testovima će biti uskoro objavljeni. Taj lijek su u Italiji u bolnici Spellanzani koristili s još dva protuviralna lijeka. 

Glasnogovornik farmaceutske tvrtke Gilead Sciences kazao je kako će testovi provedeni na teže i na lakše oboljelim od koronavirusa u Kini biti poznati u travnju. 

Kada bi se moglo zaustaviti širenje bolesti?

-Epidemije nikada ne završavaju same od sebe, već se protiv njih treba boriti, izjavio profesor higijenske i preventivne medicine rimskog sveučilišta Cattolica i član izvršnog odbora WHO-a Walter Ricciardi. Dolazak ljeta će, zasigurno, pomoći, ali neće klima biti ta koja će zaustaviti koronavirus.

Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar southman
southman
14:09 26.02.2020.

Ovo je kao neko čudo ili ... ?? A smrtnost na razini 2% !

DU
Deleted user
16:41 26.02.2020.

Ma dajte ljudi: pa lijeka odavno ima samo je trebalo izmisliti bolest. I eto nam Corone.... Za mjesec dana se toga više nitko ne bu sjećal. Svaka epidemija gripe je gora od Corone...

MG
milerazbojnik@gmail.com
12:03 27.02.2020.

lijepo se nadat i tako živi svaki normalan i pošten čovjek ali ali što ako li njemu baš i treba još veča temperatura da pokaže svoju moč jer ova zima i jeste bila nikakva znači topla a sad upravo pročitahah u japanu je jedna osoba več po drugi put zaražena s istim tim virusom znači nešto tu ne štima gospodo moja ako li si ga prebolio nekad gripu tu godinu si bil miran po ovoj logici i trenutno navedenom nije se izliječila niti jedna osoba nego je trenutno nastupilo neko zatišje i mirovanje virusa s opet aktivacijom nakon nekog vremena i to nikad nečemo saznat od struke još ili jačim simptomima ili gorim znači sve su samo nagađanja i naslučivanja dal če se izliječit ili ne totalka toliko od mene

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije