Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni natječaj

Izgradnja riječkog Waterfronta na Porto Barošu 2015. godine

Porto Baroš, portal
Goran Kovacic/PIXSELL
07.03.2013.
u 15:17

Do kraja travnja raspisat će se međunarodni natječaj za razvoj i uređenje Delte i Porto Baroša koje će se odvijati po fazama, a do kraja godine bit će izabran investitor.

Stvaranje riječkog \"waterfronta\" koji će prenamjenom prostora Delte i Porto Baroša spojiti lučki i urbani dio grada u prostor na kojem će na čak 170 tisuća kvadrata niknuti novi atraktivni gradski kvart s turističkim, kulturnim, poslovnim, stambenim i rekreativnim sadržajima i Rijeku napokon vratiti moru na korak je bliže svom ostvarenju. Do kraja travnja, najavili su u četvrtak riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak i predsjednik uprave riječke Luke Vedran Devčić, raspisat će se međunarodni natječaj za razvoj i uređenje Delte i Porto Baroša koje će se odvijati po fazama, a do kraja godine bit će izabran investitor.

Uređenje tog obalnog dijela grada sastavni je dio Rijeka Gateway projekta, a specifičnost natječaja za Deltu i Porto Baroš jest da se u postupku objedinjuje odabir najpovoljnijeg ponuđača koji će uz financijsku ponudu morati dati i svoju viziju prostora – urbanističko – arhitektonsko rješenje .

Govoreći o projektu koji će bitno promijeniti sliku Rijeke gradonačelnik Obersnel naglasio je da se rijetko kada izrađuju projekti cijelog gradskog kvarta jer je riječ o više od 15 hektara prostora, no uvjeren je da će sadržaji, osobito na južnom dijelu široki obalni rub namijenjen rekreaciji i najveći gradski park i trg kakav grad nema, za Riječane značiti novu kvalitetu života u gradu. Na sjevernom je dijelu prostora predviđena gradnja , hotela, niza restorana, kongresnog centra, stambenih zgrada, a prva faza projekta čija bi gradnja po optimističnim prognozama trebala početi 2015. godine, bude li nakon izbora najpovoljnije ponude tijekom 2014. godine izrađen projekt i ishodovane građevinska dozvola, bila bi na prostoru Porto Baroša i manjem obalnom dijelu Delte.

Zainteresiranih investitora, očekuje se, bit će, a ako je suditi po mnogobrojnim upitima prošlih godina dok su trajale pripreme za projekt, kao i dostavljenih 36 pisama namjere koja su stigla, izbor najpovoljnijeg ulagača bit će zahtjevan posao. Jedan od zainteresiranih je i Goran Štrok koji je najavio namjeru da se vrati u Rijeku upravo kao investitor ovog projekta, a nagađalo se da je i Gabriele Volpi, vlasnik HNK Rijeke također zanteresiran za gradnju marine u Porto Barošu.

>>Predstavljen program nove administrativne podjele Rijeke

Komentara 1

KA
kadulja
15:35 07.03.2013.

pred svake izbore isto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije