Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOCIJALNI DIJALOG

Izglasan ZOR u prvom čitanju, Vlada i sindikati pozvani na dogovor

Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.02.2014.
u 13:45

To je zatražio SDSS-ov Milorad Pupovac, koji je upozorio na rast socijalne nejednakosti

Saborski zastupnici izglasali su danas sa 79 glasova za, 29 protiv i jednim suzdržanim Zakon o radu u prvom čitanju te pozvali Vladu i sindikate da sada obnove socijalni dijalog. To je zatražio SDSS-ov Milorad Pupovac koji je glasove svoje stranke za ovaj prijedlog zakona uvjetovao prihvaćanjem sljedećeg zaključka: "Hrvatski sabor nakon provedenog prvog čitanja o Prijedlogu zakona o radu poziva Vladu i sindikate da u vremenu do drugog čitanja obnove socijalni dijalog te postignu suglasnost o spornim pitanjima predloženog zakona, kao što je pitanje radnog vremena, modelima rada, zapošljavanja posredstvom agencija te statusu i karakteru radničkih vijeća, a koji su uočeni u saborskoj raspravi i koji su doveli do zastoja u pregovorima između Vlade RH i socijalnih partnera". Upozorio je Pupovac da od '70-ih godina prošlog stoljeća do danas socijalna nejednakost rapidno i progresivno raste.

– U razdoblju od '70. do '80. godine 20. stoljeća razlika između plaće radnika i plaće člana uprave vodećih deset kompanija u SAD-u bila je između 20 i 30 puta. A znate za koliko se, po nalazima koji su rađeni nakon toga, povećala u razdoblju od '90.-ih do 2010. godine. Povećala se na to da iznosi od 200 do 400 puta više, toliko više zarađuju članovi uprava vodećih kompanija. U Velikoj Britaniji ta razlika je 300 puta – objasnio je Pupovac te ustvrdio da do takve nejednakosti dovodi i činjenica nepostojanja sindikata i slabljenje sindikata te nedovoljnu aktiviranost i učlanjenost zaposlenih u sindikatima.

– Mi smo vidjeli da kod nas, posebno u privatnom sektoru, ne postoje zadovoljavajuće sindikalne organizacije, samo u državnom sektoru. Indeksi pokazuju da je u zemljama koje imaju visok stupanj ili najveći stupanj socijalne jednakosti kao što su Danska, Švedska, Finska, Luksemburg sindikalna organiziranost najuspješnija i najbolja. Isto tako, u zemljama koje pokazuju najniži stupanj nejednakosti sindikalna organiziranost je najslabija – tvrdi Pupovac te dodaje kako "sve zemlje koje su popustile deregulaciji, koje su popustile fleksibilizaciji, sve zemlje koje su pokleknule i politike koje su pokleknule pod neoliberalnom mantrom o rezanju, o štednji, o otpuštanju i o fleksibilizaciji rada bilježe rast nejednakosti i bilježe rast nezaposlenosti".

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da će i njegova stranka podržati ZOR u prvom čitanju samo ako se prihvati zaključak koji je predložio Pupovac.

– Nije dobro da strane koje su u sukobu u emotivnim nastupima jedne druge proglašavaju lažljivcima, a cilj im je da izgrade takvu zakonodavnu infrastrukturu koja na neki način vodi Hrvatsku k prosperitetu, a ne Hrvatsku nazad. Socijalni dijalog civilizacijski je doseg hrvatskog društva i mi bismo trebali svi biti zabrinuti nad razinom socijalnog dijaloga, a on sigurno nije, odnosno neće se razvijati ako jedna strana drugu putem medija poziva da sjednu za pregovarački stol – upozorio je Hrelja te dodao kako ne može interes jednih biti iznad interesa drugih.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar podsjetio je da je ZOR duboki društveni ugovor koji utječe ne samo na socijalnu nego i na političku stabilnost u svakoj državi. Zamjerio je vladajućima što se nisu pokušali dogovoriti sa sindikatima prije nego što su ZOR u prvom čitanju poslali u proceduru.

– Kome se pokušava pogodovati? Onim poslodavcima koji su pretprošle godine iz Hrvatske iznijeli više od dvije milijarde dobiti, a ne investirajući u Hrvatsku ni jednu lipu – uvjeren je Lesar, koji je tražio odgovor na pitanje gdje je završio naš kapital i što se s njim događa.

– Građani Hrvatske bili su eksperimenti pokušaja promjena novog zdravstvenog modela kada ste smanjili doprinos za zdravstveno osiguranje. Ovaj Zakon o radu na tragu je takvog novog pokušaja eksperimentiranja. Kamen ne možete tlačiti, možete ga zabijati u zemlju koliko god želite, prije ili kasnije će vam negdje ponovno izaći – tvrdi Lesar, koji je pokušao odgoditi glasanje o ZOR-u u prvom čitanju kako bi se dala šansa Vladi da tijekom idućeg tjedna obnovi socijalni dijalog u sklopu Gospodarsko-socijalnog vijeća.

– Kada imamo pad BDP-a, 385 tisuća nezaposlenih, procjene kako domaćih stručnjaka tako i stručnjaka iz međunarodnih financijskih institucija izvan Europske komisije da će tržište rada, nažalost, stagnirati u 2014. i 2015., naša Vlada ukida socijalni dijalog. Servira se jedan Zakon o radu koji ne prihvaćaju oni koji bi ga trebali prihvatiti ili se bar usuglasiti o njemu, a to su sindikati – zamjerio je HDZ-ov Ivan Šuker te podsjetio da je država najveći poslodavac u zemlji pa joj je zato iznimno važno kako će ZOR izgledati. Zamjera što ZOR nije ni dio paketa sustavnih reformi koje bi pokazale da možemo preokrenuti negativne trendove u zemlji.

– Ovaj nam Zakon o radu ništa u Hrvatskoj neće promijeniti, zbog njega neće doći nijedan novi investitor, zbog njega se neće povećati konkurentnost i zbog njega se, nažalost, neće smanjiti ovaj broj od 385 tisuća nezaposlenih – prigovorio je Šuker te pozvao na dijalog.

Komentara 13

ZD
zdepar
13:52 28.02.2014.

ha, ha , ha, mi smo odlučili, ajmo se sada dogovarati, ali sve što bi vi radnici htjeli ne možemo mijenjati jer je zakon već izglasan - sdp-ova demokracija

MA
mastermind
14:12 28.02.2014.

Demokracija??? Sloboda??? Ljudska prava??? Narode, vrijeme je da se krene. Svi na ulice!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
14:20 28.02.2014.

Dijalog u stilu: "Jesi čuo, robe?! Ljubi ruke koje te bičuju!!!" i slično

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije