Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi saziv sabora

Izglasan 'Komadinin zakon' i odgoda Zakona o ovrhama

neven mimica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
Autori: Tea Romić, IČ/VLM
22.12.2011.
u 17:10

Paket od pet zakona izglasan je sa 81 glasom za, 21 protiv i osam suzdržanih.

Sabor je sa 86 glasova za i 23 protiv izglasao odgađanje primjene zakona o ovrhama i javnim ovršiteljima do 1. srpnja 2012. godine, odnosno 1. siječnja kako je HDZ odlučio pred kraj prošlog saziva Sabora.

Vladajući su se odlučili na odgodu kako bi dobili na vremenu i izmijenili taj zakon i ovršiteljima ograničili ovlasti. Zakon je vladajućima sporan jer daje pravo ovršiteljima koja će sredstva i koji predmet ovrhe izabrati, bez da ih itko nadzire. Sporan je i dio gdje ovršitelji oduzeti novac prebacuju na svoj račun čime se otvara mogućnost manipulacije. Zakon ne mogu ukinuti jer su ovršitelji već imenovani i ako izgube posao, mogli bi od države ttražiti naknadu štete.

Izmjene zakona zastupnicima je predstavila SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović koja je ustvrdila da država mora zaštititi svoje građane.

- Ljudima koji rade, a za to nisu dobili svoju zasluženu plaću, pa strahuju, mi poručujemo da prestaje njihova noćna mora. Najslabiji građani na marginama u državi trebaju vidjeti svoje utočište, zadaća države je da zaštiti najslabije – objasnila je Antičević Marinović.

HDZ se protivio

Zakonu se protivio HDZ, pa je tako HDZ-ov Josip Đakić kazao kako Kukuriku koalicija donosi ovaj zakon kako bi zaštitila one koji su među njihovim redovima učinili nešto protuzakonito, koji ne plaćaju račune i prijete im ovrhe.

Ujedno, Dva zakona koja se donose da bi Kukuriku koalicija župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadinu promovirala ministrom izglasana su sa 81 glasom za i 28 glasova protiv.

Nakon dvije izvanredne stanke na izvanrednoj sjednici Sabora zastupnici su izglasali ujedinjenje prvih pet točaka dnevnog reda – prijedlog Zakona o Vladi, o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, o sustavu državne uprave, o obvezama i pravima državnih dužnosnika te o državnim službenicima. Paket od pet zakona izglasan je sa 81 glasom za, 21 protiv i osam suzdržanih.

Prijedloge zakona predstavio je SDP-ov kandidat za potpredsjednika Vlade Neven Mimica ustvrdivši da se njihovim usvajanjem omogućava imenovanje Vlade i početak rada ministarstava.

– Nalazimo se u teškoj krizi, u kojoj smo djelomično i zbog neučinkovitosti prošle vlade. Da bismo se mogli uhvatiti u koštac sa svim problemima, trebamo donošenje paketa ovih zakona. Nova vlada neće imati 100 dana nego 100 minuta za početak rada i da napravi sve ono potrebno da nas izvuče iz ovog stanja – objasnio je Mimica i dodao kako je došlo do inflacije državnih tajnika te kako su se mjesta ravnatelja uprava popunjavala po političkom ključu, dok stvarna odgovornost za (ne)učinjeno nije postojala.

Mimica: Uštedjet ćemo više od 25 mil. kuna godišnje

– Imat ćemo 20 ministarstava i tri državna ureda, što je nešto više nego prije. Umjesto 60 državnih tajnika sada će biti 20 zamjenika ministara, a umjesto 153 ravnatelja uprava imat ćemo 80 pomoćnika ministara. Napravit ćemo uštedu od više od 25 milijuna kuna godišnje – nastavio je Mimica i dodao da će troškovi godišnje umjesto 155 milijuna kuna iznositi 130 milijuna kuna.

HDZ-ov Ivan Šuker ustvrdio je da sigurno neće biti tih ušteda jer će novoimenovani zamjenici i pomoćnici imati više koeficijente od svojih prethodnika.

– Ovo je čista politička čistka ljudi koji su uspješno završili pregovore s EU – kazao je Šuker. HDZ-ov Josip Đakić primijetio je kako se broj ministarstava povećava zbog političkog zbrinjavanja i da je to samo povećanje troškova.

IDS-ov Damir Kajin HDZ-ovim je zastupnicima poručio da ne zna zašto se nisu bunili kada je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko imenovao 85 generala te da svakoj vladi treba dati priliku da uredi djelokrug ministarstava.

Zastupnici su odlučili ujediniti i sljedeće dvije točke dnevnog reda – Zakon o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba te Zakon o lokalnoj i područnoj/regionalnoj/ samoupravi. Prema prijedlogu ova dva zakona, s obzirom na nedavno održane parlamentarne izbore i činjenicu da je dio općinskih načelnika, gradonačelnika i župana izabran za zastupnike, dakle dužnost koja je nespojiva s njihovom, prijevremeni se lokalni izbori ne bi provodili ako je do redovitih ostalo manje od dvije godine.

- Dužnost načelnika, gradonačelnika, župana do provedbe redovitih izbora obnašao bi zamjenik, odnosno osoba koja je birana zajedno s neposredno izabranim lokalnim ili regionalnim čelnikom – pojasnio je SDP-ovac Zvonimir Mršić.

Prijedlogu ova dva zakona žestoko se protivi oporba, a rezervu je čak izrazio i IDS koji je dio vladajuće koalicije.

HDZ-ov Ante Babić rekao je kako je ovo hir aktualne koalicije te kako im se pokušava sugerirati kako birati lokalne čelnike, dok je njegov kolega Ivan Šuker dodao kako zakone mijenjaju zato da bi vladajući imenovali jednog ministra.

- Ako se po jutru dan poznaje, onda je jasno da će ovaj put biti trnovit. Uvažavajući Mršića, moram reći da mu ja ništa ne vjerujem. HDSSB će tražiti ocijenu ustavnosti ova dva zakona, ovo se nije radilo ni u starom Rimu. Na ovakav način je Kaligula imenovao konja za senatora – slikovit je Zoran Vinković iz HDSSB-a. IDS-ov Damir Kajin ustvrdio je kako nitko u koaliciji nije sretan zbog ovog prijedloga zakona.

- Neću ga uspoređivati s Vinkovićevim Kaligulom i konjem, nema ovdje Šeksa, on sigurno zna kako se konj zvao – dodao je Kajin te zaključio kako bi ovaj zakon imao smisla jedino za budući saziv neke nove izvršne vlasti. Klubovi zastupnika HDZ-a i Hrvatskih laburista zaključili su kako ne mogu prihvatiti ove prijedloge zakona, a Vinković je dodao kako su Mršićevo predstavljanje zakona, kao i sami zakoni, skandal i pljuska za protekle četiri godine u kojima je Mršić vodio Odbor za lokalnu samoupravu.

>>Boris Šprem: Vladavina naroda treba trajati stalno

Komentara 171

KA
kaos4
18:58 22.12.2011.

Zar opet?Pa gdje su ovdje interesi građana Hrvatske.Koga smo ponovo izabrali?

TI
tirkizna
10:02 23.12.2011.

Treba pod hitno ukinuti sve debilne i štetne zakone koje je donijela bivša vlast da bi Hrvatska opet postala civilizirana zemlja.

PR
promatrac1965
20:09 22.12.2011.

Na koga Vam slici danasnja \"djevojka dana\"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije