Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vučić u Sarajevu

Izetbegović: Sposobni Vučić pomaže da se Balkan smiri

Aleksandar Vučić u BiH
Foto: Reuters/PIXSELL
08.09.2017.
u 07:15

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić: Znam da se mnogi koji su glasali za mene neće obradovati ovom mojom izjavom o BiH

Neskrivena srdačnost, pomirljive poruke i najave rješavanja međudržavnih pitanja obilježili su jučer početak dvodnevnog posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini.

Nisu se štedjeli zagrljaji

Vučić je u Sarajevu dočekan uz najviše državne počasti, a nisu se štedjeli ni zagrljaji prilikom službenog predstavljanja ispred zgrade Predsjedništva BiH. Mediji su posebno potencirali srdačan pozdrav Vučića i Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Izetbegović koji ovih dana prilično kritički govori o nekim drugim državnicima, za Vučića je i prije njegovog dolaska u Sarajevo imao riječi hvale. Poručio je kako je novi srbijanski predsjednik pragmatičan i sposoban političar koji će pomoći da se stvari na Balkanu popravljaju.

Aleksandar Vučić u BiH
1/7

– Bez obzira što mnogi neće povjerovati i što se mnogi neće obradovati mojoj izjavi, a naročito oni koji su glasovali za mene, želim kazati da BiH u Srbiji ima iskrenog prijatelja – kazao je Vučić.

To, kaže, nastoji pokazati jačanjem svih vrsta veza između dvije zemlje. Podsjetio je tako na podatak da je s robnom razmjenom od oko 1,5 milijardi eura BiH Srbiji jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera.
Najavio je i rješavanje pitanja razgraničenja između dvije zemlje, što je potencirano kao jedna od glavnih tema razgovora u Sarajevu. Kada je riječ o autocesti ili brzo cesti koja bi trebala spajati Sarajevo i Beograd, predsjednik Srbije je jasno poručio kako će prihvatiti svako rješenje koje se dogovori unutar BiH.

– Mi smo spremni pored 5,5 milijuna eura koje smo dogovorili s RS, osigurati dodatni milijun eura da ide u Mostar. Konačno se sklopilo da će se graditi most kod Gradiške, gdje bi se spojili Hrvatska i BiH. Mislim da smo u stanju gledati u budućnost jasnije. Nemam potrebu da se bilo kome dodvoravam, pa ni ovdje u Sarajevu, ali želim zbog građana BiH kazati da je Srbija prijatelj BiH, da ćemo se tako ponašati, a to ćete moći vidjeti u godinama i desetljećima koje su pred nama, kazao je Vučić.

Srebrenica kao teret

Dio bosanskorcegovačke, a posebno bošnjačke javnosti, znatno drugačije, više nego kritički komentira Vučićev posjet. Od oporbenih političara do nevladinih udruga redaju se negativni komentari i podsjećanje na Vučićevu prošlost radikala, kontroverzne izjave, ali i stavove aktualnih srbijanskih vlasti, poput one o nepriznavanju genocida u Srebrenici.

Zato nikakve dvojbe o dočeku nema u Republici Srpskoj. U Istočnom Sarajevu dočekan je s oduševljenjem. Pozitivan stav prema njemu jedna je od rijetkih točaka oko koje se slažu pristaše i vlasti i oporbe u tom entitetu.

Komentara 52

Avatar debela koli
debela koli
08:39 08.09.2017.

Nekako mi se čini da će Hrvati popu... u Bosni.

Avatar Maršal_Vučko
Maršal_Vučko
09:04 08.09.2017.

Zasto bre ne pisete da mi se niko nije obradovao kao Dragan Covic,evo bas gledam kako me na slici gleda,kao rodjenu majku. U razgovoru mi je priznao da se u potajno jos uvek cirilicom potpisuje a do rata je too svakodnevno radio. Posle smo se pola sata ljubili i grlili,sve po tri puta,rekao sam mu nemoj Dragance da preterujemo jer bice prilike opet uskoro. Bakiru sam rekao da ga Kolinda ne brine,poslacu Voju da to resi... Malo mi je Komsic sa komunistima na doceku pravio probleme i pi.darije ali Bakir rece da se ne brinem jer samo drzi dve mesne zajednice u Sarajevu.. Bilo kako bilo nikad vise nisam pojeo cevapi i bureci kao za ova dva dana.

Avatar Nevini Hrvat
Nevini Hrvat
07:57 08.09.2017.

Moraju BiH, Srbija, Slovenija i CG stvoriti anti lopovsku koaliciju za ocuvanje svoje teritorije i mora jer nevini vitezovi iz susjedstva maznu, lažu i blamiraju se kao svoji na svome u svojoj kulturi i naravi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije