Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČELNIK SDA

Izetbegović: Plenković je mogao popraviti odnose Hrvata i Bošnjaka, a on je pozvao Dodika

Bakir Izetbegović
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
24.09.2020.
u 23:38

"Uvjeren sam da (Plenković) može odigrati važnu i pozitivnu ulogu u popravku odnosa Hrvatske i BiH, odnosno Bošnjaka i Hrvata", kazao je Izetbegović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je u četvrtak kako bi hrvatski premijer Andrej Plenković svojim iskustvom mogao pomoći da se poprave odnosi Hrvatske i BiH odnosno Hrvata i Bošnjaka ali je upozorio kako postupci poput susreta s Miloradom Dodikom u Zagrebu tome ne doprinose.

U intervjuu koji je objavio sarajevski portal Faktor.ba blizak SDA, Izetbegović je kazao kako se Hrvatska ne bi smjela oslanjati na interpretacije stanja u BiH kakve nudi Dodik, a dolazak srpskog člana Predsjedništva BiH u Zagreb okarakterizirao je kao poruku "da se može napraviti srpsko-hrvatski savez koji bi ignorirao Bošnjake, njihove predstavnike i ustavnopravnu konstituciju BiH".

Kazao je kako je izbjegavanje susreta hrvatskih dužnosnika s predsjedateljem Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem a pozivanje Dodika koji vodi destruktivnu i dezintegracijsku politiku, upravo takva poruka.

Lider najveće bošnjačke stranke najavio je kako bi se u narednih desetak dana ipak trebao sastati i s Plenkovićem kao i s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem pri čemu je istaknuo kako posebice hrvatski premijer može biti važan sugovornik jer "dobro poznaje europske standarde".

"Uvjeren sam da (Plenković) može odigrati važnu i pozitivnu ulogu u popravku odnosa Hrvatske i BiH, odnosno Bošnjaka i Hrvata", kazao je Izetbegović.

Komentirajući izjave predsjednika Milanovića o BiH Izetbegović je kazao kako on "olako izgovori tešku riječ, naljuti se, ali su riječi koje je izgovarala nasmijana predsjednica (Grabar-Kitarović) bile malignije i nanosile namjernu i dugotrajnu štetu BiH".

Bivšoj je predsjednici posebice zamjerio upozorenja o opasnostima radikalnog islama koje prijete iz BiH nazvavši ih nedobronamjernim.

Milanoviću je Izetbegović predbacio kako ne bi smio vrijeđati člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za kojega tvrdi kako je primjer osobe koja "čisti vlastito dvorište i daje primjer vlastitom narodu".

Na kraju je poručio hrvatskim dužnosnicima da ne bi trebali bezuvjetno podupirati zahtjeve HDZ BiH za izmjenama izbornog zakona, ustvrdivši kako su oni protivni europskim standardima ali i presudama Europskog suda za ljudska prava te stoga ne mogu dobiti potporu ni od EU.

Komentara 13

KU
kukie
00:32 25.09.2020.

kazi ti to svom muji Erdoganu

BR
Branitelj2020
04:37 25.09.2020.

Jedini koji može popraviti odnose Hrvata i muslimana u BiH je Izetbegović.

CR
crocro
07:13 25.09.2020.

Sve odnose i mostove s Bošnjacima, upravo se porušio Izetbegović, bez da se okrene i pogleda što je napravio. A sada proziva Hrvatsku kao rušitelja odnosa. Hrvatska mora nemilosrdno izvršiti pritisak na bošljačko rukovodstvo da izvrše promjene ustavno-pravnih akata, tee omoguće Hrvatima u BiH, da sami biraju svoje predstavnike a ne da im predstavnike nameću ili biraju Bošnjaci. Bošnjaci niti ne pomišljaju na promjene pa je to razlog da je Hrvatska kriva što takve promjene traži i što zahtjeva da Hrvati biraju svojega predstavnika a ne oni Bošnjaci. To nije samo zdrava logika, već i pravo i dužnost. Svim Bošnjacima iz službene državne politike zabraniti ulazak na teritorij RH, proglasiti ih "Persona non grata", kao nepoželjne osobe, sve dok ne omoguće Hrvatima da biraju sami svojega predstavnika te da EK obavijeste o sankcijama prema BiH. A sve se događa jer predugo šutimo i samo pasivno promatramo što Bošnjaci rade Hrvatima u BiH. Sada tome treba biti kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije