Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbio pregovore o izmjenama zakona

Izetbegović kritizirao Milanovića i Plenkovića zbog dolaska Dodika u Zagreb: Ne poštuju BiH i hijerarhiju

Sarajevo: Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
16.09.2020.
u 13:52

Kritizirao je i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenovića zbog odluke da se u Zagrebu sastanu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Dogovora, ali ni pregovora o izmjenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine neće biti sve dok se ne provedu rezultati izbora iz 2018., najavio je u srijedu u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

On i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović su, sukladno ranijim najavama, trebali otvoriti međustranačke pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva. To su najavili još u lipnju, kada su dogovorili izmjene izbornih pravla za Mostar, no Izetbegović je u srijedu kazao kako od toga nema ništa sve dok Čović ne pristane na uspostavu nove vlade Federacije BiH.

Sadašnja enitetska vlada, izabrana još prije šest godina, u protekle je dvije godine u tehničkom mandatu jer HDZ BiH ne želi sudjelovati u imenovanju nove sve dok se ne izmijeni Izborni zakon na način koji će, po interpretaciji te stranke, jamčiti autentično predstavljanje naroda, posebice u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda državnog parlamenta.

Izetbegović je novinarima kazao kako Čović na tome i dalje inzistira, no SDA na to ne želi pristati jer ovakav zahtjev vidi kao "teror manjine nad većinom".

"SDA će inzistirati na dosljednoj primjeni Ustava BiH. Domovi naroda ne mogu imati istu ulogu i snagu kao zastupnički domovi. Narodi u BiH imaju pravo biti zastupljeni. Imaju pravo štititi vitalni nacionalni interes i to je sve", kazao je Izetbegović.

Naznačio je kako novih pregovora SDA i HDZ BiH uskoro neće biti, odnosno kako će u najvećoj bošnjačkoj stranci sačekati ishod lokalnih izbora, najavljenih za 15. studenog, te posebnih izbora za Mostar, koji su zakazani za 20. prosinca.

"Bolje je sve odložiti dok se ne završe lokalni izbori. Čemu izmjene Izbornog zakona, ako se neće implementirati rezultati izbora", kazao je Izetbegović.

Kritizirao je i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenovića zbog odluke da se u Zagrebu sastanu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

"To je potvrda priča o nekoj novoj suradnji Hrvata i Srba, zaobilazeći Bošnjake, ne poštujući BiH i hijerarhiju. Vidjet ćemo zaključke i hoće li oni demantirati i relativizirati nešto od ovoga što sam rekao", kazao je Izetbegović.

Dodao je ipak kako ga je Milanović zvao telefonom u utorak i najavio susret s Dodikom prenijeviši kako je nužno razgovarati i tako naći rješenja.

"Milanović me pozvao da dođem u Zagreb, kao i Plenković. Vidjet ćemo kakve će biti poruke danas, pa ću odlučiti hoću li ići", kazao je Izetbegović.

Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik stiže u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH, objavio je u srijedu ured hrvatskog predsjednika. Izvor iz ureda kazao je da su dva glavna cilja stabilnost susjedne države i zaštita prava Hrvata te da su hrvatskoj strani sugovornici svi o kojima ovisi dogovor, a da i "Dodik nekoga predstavlja".

Komentara 11

MA
MateBobanheroj
14:47 16.09.2020.

Koliko je ovaj Bakir odvratan lik, govori činjenica da je, kao gimnazijalac u Sarajevu, "prokazivao" one muslimane koji su jeli svinjetinu. To je jednom zgodom pričao, koji je s njim pohađao istu školu.

Avatar Cornelius
Cornelius
14:31 16.09.2020.

Baš bi gospodin Plenković trebao Izmetbegovića pitati sa kim smije popiti kavu, ha ha.

AN
antiekstremist
14:22 16.09.2020.

Kritizira Milanovića i Plenkovića radi razgovora sa Dodikom a ujedno priznaje da su obojica i njega zvali u Zagreb. Ako je i od Bakira što je previše previše je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije