Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMOZAŠTITA

Izdan Meteoalarm za područje Istre i Kvarnera: Očekuje se jaka bura s orkanskim udarima

Nevrijeme nad Rijekom/ilustracija
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/2
22.03.2020.
u 21:58

Za područje Dalmacije izdano je narančasto upozorenje zbog vrlo jake bure koja se očekuje s najjačim udarima vjetra i do 95 km/h.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su u sklopu Meteoalarma crveno upozorenje za područje Istre i Kvarnera. Naime, očekuje se jaka i oujna bura s orkanskim udarima prema noći u jačanju te srednjom brzinom vjetra do 90 km/h i najjačim udarima vjetra do 180 km/h.

Kako navodi priopćenje Ravnateljstva civilne zaštite, potrebno je napraviti mjere za samozaštitu jer postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina te se očekuju rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.
 
Za područje Dalmacije izdano je narančasto upozorenje zbog vrlo jake bure koja se očekuje s najjačim udarima vjetra i do 95 km/h. Očekuju se olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za područje Zagrebačke, Ličko – senjske i Splitsko - dalmatinske županije izdano je žuto upozorenje zbog povremeno jakog sjevernog  i sjeveroistočnog vjetra, osobito u sjevernim predjelima, s najjačim udarima vjetra 65 km/h. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom, navodi se u priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite. 

Komentara 1

DI
dino85
22:15 22.03.2020.

Samo katastrofični maleraji, nigdje normalnog priopćenja! Svjet je ošo neznam kud ali definitvno prevladali su nenormalni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije