Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI U TURSKOJ

Erdogan proglasio pobjedu; ima 53, a oporbenjak Ince 31 posto glasova

Foto: Reuters
1/13
24.06.2018.
u 22:48

Nakon 96 posto prebrojanih glasova predsjedničkih izbora Erdogan ima 53, a Ince 31 posto glasova, objavile su turske televizije

Na prijevremenim predsjedničkim i parlamentarnim izborima koji su u nedjelju održani u Turskoj, prema neslužbenim rezultatima pobijedio je aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova islamistička stranka pravde i razvoja, koji je nakon izbrojanih 94 posto glasačkih listića, osvojio 53 posto glasova, dok je kandidat turske oporbene Republikanske narodne partije (CHP) Muharrem Ince dobio malo više od 30%.

Prema neslužbenim rezultatima parlamentarnih izbora, Erdoganova Stranka pravde i razvitka nakon prebrojanih 95,2% listića osvojila je 42,68% glasova dok je glavna opozicijska Narodna republikanska stranka osvojila 22,55 % glasova, a saveznik Erdoganove partije Stranka nacionalnog pokreta (MHP) dobila je 11,28 % glasova čime su postigli potrebnu nadpolovićnu većinu u
turskom parlamentu koji će sada imati 600 umjesto 550 zastupnika.

Prokurdska Narodna demokratska partija osvojila je 10,94 % glasova, čime je nešto iznad praga od 10 posto za ulazak u Parlament, pokazuju preliminarni rezultati. Izlaznost na predsjedničke izbore bila je velika i iznosila je 86,62 posto, a na parlamentarne čak 87 posto.

1/7

Nakon pobjede Erdogana i njegove stranke, Turska prelazi na predsjednički sustav što će donijeti i promjene u sastavu parlamenta. Na taj je način Erdogan postigao ono što je želio, postao je apsolutni vladar koji odlučuje o svakoj političkoj i
pravosudnoj oluci u zemlji.

Analitičari su izrazili zabrinutost jer pobjeda će Erdoganu omogućiti da vlada Turskom čvrstom rukom i jednoumljem a Turska će krenuti putem radikalizacije te će od sekularne države postati islamskom državom.

U svojoj dugoj političkoj karijeri Erdoğan je pretrpio golemu transformaciju, od 2004., kada su ga europski čelnici proglasili “Europljaninom godine”, on se pretvorio u radikalnog islamista koji želi sekularnu Tursku pretvoriti u islamsku državu i okrenuti je od Europske unije.

Foto: Instagram Dejan Lovren

I dok na Erdoğanov račun stižu optužbe da namjerno koči pristupne pregovore, on tvrdi da Turska već pet desetljeća čeka pred vratima EU te da je turski narod umoran od beskrajnih pregovora o članstvu.

– Ovo je demokratska revolucija jer idemo u novi predsjednički sustav, a to će nas staviti u gornji dom demokratskih zemalja. Nećemo više dopustiti da demokratska birokracija upravlja zemljom – kazao je turski predsjednik odmah nakon glasanja potpuno siguran u svoju pobjedu i pobjedu svoje stranke AKP.

Odmah nakon što je Erdogan proglasio svoju pobjedu, ispred sjedišta njegove stranke u Istanbulu i Ankari počelo je veliko slavlje. Dok Erdogan slavi opozicija optužuje njega i njegovu stranku da su koristili metodu zastrašivanja i da su pored birališnih mjesta hodali naoružani prijeteći svakome tko nije htio glasati za njega i njegovu islamističku stranku.

Analitičari su uvjereni kako će uvjerljiva pobjeda Erdoganu dati vjetar u leđa da se obračuna sa neistomišljenicima i oponentima kao i da nastavi još žešću vojnu ofenzivu nad Kurdima i u Iraku i u Siriji. Pobjeda Erdogana zasigurno je zabrinula Europske zemlje koje on ucijenjuje sa puštanjem migranata i izbjeglica kojih je u Turskoj danas više od 3,5 milijuna.

Kao što se i očekivalo, prva čestitka Erdoganu je upućena od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije BiH Bakira Izetbegovića.

Foto: Instagram Dejan Lovren

- Poštovani predsjedniče Erdogan, čestitam Vam na veoma važnoj pobjedi na izvanrednim predsjedničkim izborima. Vaša pobjeda i podrška koju ste dobili, jasan je znak da je turski narod prepoznao da Republiku Tursku vodite u pravom smjeru, kao je u telefonskom razgovoru Bakir Izetbegović naglašujući kako je Turska pod Erdoganovim vodstvom doživjela nacionalnu i političku afirmaciju i izuzetan ekonomski uzlet, svrstavši se tamo gdje joj je i mjesto, u red svjetskih sila.

-Uvjeren sam da ćete nastaviti voditi Tursku na zadovoljstvo turskog naroda, ali i da ćete na vanjskom planu ostati dosljedni u borbi za prava obespravljenih.Upravo zbog toga, Vaša pobjeda se ne slavi samo u Turskoj, nego diljem muslimanskog svijeta. Vaša pobjeda obradovala je i nas u Bosni i Hercegovini, jer turski narod i Vas osobno smatramo velikim prijateljima naše zemlje, istaknuo je Bakir Izetbegović.

Među prvima su Erdoganu uputili čestitku i mađarski premijer Viktor Orban, čelnik jedne države članice Europske unije, albanski
premijer Edi Rama, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev te palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Komentara 18

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
22:54 24.06.2018.

islamističko đihadističko isilovsko smeće pobjeđuje jer je pozatvarao stotine tisuća ljudi po zatvorima i jer kontrolira 90% medija u zemlji...

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
21:03 24.06.2018.

isilovac pobjedjuje

Avatar toxic alien
toxic alien
07:36 25.06.2018.

Zar i sultani idu na izbore? Eh, pa to je stvarno prava demokracija! Da li imaju pravo glasa i onih 70-80000 sto ih je sultan pozatvarao u zadnjih par godina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije