Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI IDRŽANI U STUDENOM

Izborno povjerenstvo poništilo rezultate lokalnih izbora u Srebrenici i Doboju

Mostar: Stvaraju se gužve u izbornoj jedinici Jugozapad
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/2
21.01.2021.
u 14:52

Prema rezultatima, uvjerljivu pobjedu na izborima u Srebrenici odnijela je koalicija stranaka sa srpskim predznakom

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) u četvrtak je poništilo rezultate lokalnih izbora provedenih u Srebrenici i Doboju, s obrazloženjem kako su brojne nepravilnosti ugrozile regularnost izbornog procesa u tim mjestima.

Odlukom, za koju su glasali svi članovi SIP-a osim hrvatskog člana Vlade Rogića, naloženo je ponovno glasanje na 26 od 28 biračkih mjesta u Srebrenici te na 89 od 108 biračkih mjesta u Doboju.

Izbori u ovim mjestima održani su 15. studenog prošle godine, kada i u svim drugim lokalnim zajednicama u BiH osim Mostara, gdje su izbori provedeni 20. prosinca.

SIP je ranije potvrdio rezultate izbora za nove sazive općinskih i gradskih vijeća te načelnike i gradonačelnike u svim ostalim općinama i gradovima, no brojne pritužbe na regularnost izbornog procesa u Srebrenici i Doboju pokazale su se utemeljenima pa je naloženo ponavljanje glasanja na svim izbornim mjestima gdje je to potvrđeno.

Prema rezultatima objavljenim nakon 15. studenog uvjerljivu pobjedu na izborima u Srebrenici odnijela je koalicija stranaka sa srpskim predznakom, a novi mandat osvojio je dosadašnji načelnik Mladen Grujičić.

Bošnjačke su se stranke žalile zbog nevažećih dokumenata kojima su se identificirali birači, fiktivnog prijavljivanja birača koji zapravo žive u Srbiji, višekratnog glasanja istih osoba i nuđenja novca biračima. Srebrenica je i četvrt stoljeća nakon rata mjesto stalnih političkih sukoba i napetosti između Bošnjaka i Srba koji tamo žive.

Doboj je pak grad u kojemu se vodio žestoki okršaj Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i oporbe predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS) i Partijom demokratskog progresa (PDP).

Oporbene su stranke prigovorile zbog ometanja promatrača tijekom glasanja kao i brojanja glasačkih listića.

SNSD-ov gradonačlenik Doboja Boris Jerinić izjavio je kako odluku SIP-a vidi kao pokušaj političkog utjecaja na izborni proces te je najavio kako će na odluku ovog tijela podnijeti tužbu Sudu BiH koji ima konačnu riječ.

Komentara 1

SI
sisavac
05:47 22.01.2021.

Radi ovoga se bunio i trump...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije