Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iranci biraju

Izbori u Iranu zapravo su borba između Ahmadinedžada i Hamneija

Iran (1)
AFP/Pixsell
Autori: luc, ba/VLM
02.03.2012.
u 10:01

Birališta su zatvorena nekoliko sati kasnije nego što je planirano zbog velikog odaziva birača.

Parlamentarni izbori koji su jutros počeli u Iranu prolaze prema izvješćima svjetskih agencija bez incidenata. Iranci danas biraju 290 zastupnika za parlament, a ovo su prvi izbori od 2009. godine kada su Iranci birali predsjednika.

Oporba je nakon tih predsjedničkih izbora optužila aktualnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da je lažirao pobjedu.

Današnje glasovanje bit će zapravo bitka između dijela Iranaca koji podržavaju Mahmuda Ahmadinedžada i onih koji su pristalice vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Alija Hamneija. Oporbeni Zeleni pokret ne sudjeluje u izborima jer su njihovi čelnici u kućnom pritvoru već više od godinu dana.

Birališta su zatvorena kasno navečer, a odaziv je, tvrde u ministarstvu unutarnjih poslova, bio iznenađujuće velik, u toj mjeri da su birališta ostala otvorena nekoliko sati dulje od planiranog vremena.

Kako prenosi BBC, ajatolah Hamnei rano jutros izašao je na glasovanje i kazao kako je to dužnost i pravo svakog Iranca. Dodao je da je u situaciji kada se oko Irana javlja sve više kontroverzi i verbalnih prijetnji za zemlju vrlo bitno da što više ljudi izađe na izbore.

– Glasovanje uvijek sa sobom nosi jasnu poruku za naše prijatelje, ali i neprijatelje – zaključio je.

 Pravo glasa ima više od 48 milijuna ljudi, a otvoreno je 47.000 glasačkih mjesta

Komentara 42

OB
-obrisani-
20:34 02.03.2012.

02.03.2012. u 20:27h Leoni je napisao/la: 02.03.2012. u 20:25h ploto is back again je napisao/la: 2.03.2012. u 20:19h Leoni je napisao/la: ___________________ Tema su iranski izbori I Hamneijev utjecaj na iranski narod i njegova stvarna uloga u vlasti Irana +++++++++++++++ U pravu si glede teme,ali teme su uvijek krive i bave se vanjskim neprijateljima. Lijepo se zabavljati i usmjeriti pažnju na druge dok nam kuća gori.

OB
-obrisani-
20:35 02.03.2012.

Vijeće stručnjaka u Iranu se sastoji od 86 članova isključivo svećenstva, koji se izabiru direktnim glasovanjem na mandat od osam godina. A Vijeće stručnjaka izabire vrhovnog vođu koji je najvažnija osoba u državi. Time je jasno dokazano da u državii vlada Islam u svim porama i da je zapravo Islam sudbeni i zakonodavni smjer

OB
-obrisani-
20:14 02.03.2012.

\"Na temelju ugovora kojeg su potkraj 2005. sklopile Rusija i Iran, čija se vrijednost procjenjuje na oko 700 milijuna američkih dolara, do kraja prosinca prošle godine ruska tvrtka Rosoboronexport isporučila je 29 sustava Tor-M1.\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije