Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijevremeni izbori

Izbori na jesen samo ako je dogovorena velika koalicija

Andrej Plenković i Gordan Jandroković
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/2
24.08.2018.
u 16:16

Andrej Plenković mogao bi jedino sa SDP-om, pa makar i ovako oslabljenim, riješiti svoj problem deficita koalicijskih partnera

O ideji da se do kraja godine ide na prijevremene parlamentarne izbore sve se češće nagađa na političkoj sceni. Međutim, pitanje je koliko je ona realna i što bi njome, u ovom trenutku, premijer Andrej Plenković uopće dobio. Bilo bi to veliko kockanje s njegove strane jer sva dostupna istraživanja kažu da bi na novim izborima možda i dobio isti broj mandata, ali s obzirom na to da ne bi imao parlamentarnu većinu, pitanje je s kime bi to koalirao nakon tih izbora budući da bi novi izbori vjerojatno značili kraj za mnoge sadašnje HDZ-ove partnere.

Kujundžić i Uljanik utezi
Osim kad bi Plenković bio “darežljiv” pa neke od njih poput HNS-a, HSLS-a, Milana Bandića... primio na zajedničku listu.
U prilog prijevremenim izborima ne ide ni činjenica da je, kako se čini, podbacila turistička sezona, da se sprema i udar na turističke iznajmljivače, a još manje to da se ne zna što će se događati u Uljaniku. A ni aktualna situacija s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem ne ide u prilog tezi da su prijevremeni izbori za HDZ dobro rješenje.

Osim toga, ne treba zaboraviti ni da je premijer Plenković do sada imao nekoliko mnogo boljih i povoljnijih prilika za prijevremene izbore na kojima bi definitivno mogao računati na dobar rezultat. Primjerice na proljeće prošle godine kada je iz Vlade najurio Most, a uveo u prvi plan HNS koji je svoje mandate dobio na listi sa SDP-om ili, primjerice, prije ovog ljeta na krilima odrađenog posla u Agrokoru i nogometne euforije zbog osvajanja drugog mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Ako u ta dva slučaja Plenković nije imao hrabrosti za jedan takav potez, postavlja se pitanje zbog čega bi imao sada.

No čak se i za izbore na jesen mogu naći razlozi ako se Plenković već boji da će mu u budućnosti biti samo gore i teže te da će svakim danom šanse za dobar rezultat biti sve manje počnu li napadi na Vladu zbog primjene novog Zakona o braniteljima, zbog okončanja ugovora o kupnji ratnih borbenih zrakoplova, kada se do kraja vidi što će se događati u Agrokoru, kada se počnu postavljati pitanja što je s Inom...

Jedan od razloga za prijevremene izbore može biti i velika koalicija, no to bi značilo da je Plenković sklopio pakt sa šefom SDP-a Davorom Bernardićem kojemu bi novi izbori možda bili i prilika da se spasi u fotelji šefa Partije jer bi mu bili prilika da slaže nove liste, a nove liste znače i nove ljude u saborskom Klubu.

Čak i ovako slab i nikakav SDP s podrškom od 18 posto mogao bi osvojiti samostalno oko 30-ak mandata, dakle gotovo isto koliko ih ima i sada, a Plenković bi s Bernardićevim SDP-om mogao riješiti svoj problem deficita koalicijskih partnera.

Rušio bi sam sebe

Argument za prijevremene izbore, kažu dobri poznavatelji političkih prilika, može biti i činjenica da će početkom iduće godine početi i kampanja za predsjedničke izbore. Nema sumnje da će svi protukandidati koji žele na Pantovčak žestoko napadati aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, a napadi na predsjednicu ujedno će biti i napadi na HDZ.

– Teško da će Andrej Plenković imati bolji trenutak za prijevremene izbore od ove jeseni. Iduće godine idu i EU izbori i na njima HDZ neće biti bolji nego što je bio na zadnjima.

Turizam je podbacio, tko zna što slijedi u škverovima i što će još doći na naplatu do kraja godine. U svakom slučaju malo je vjerojatno da će gospodarska situacija biti bolja nego je – kaže izvor blizak HDZ-u. I u samom HDZ-u mogu se čuti informacije da se doista razmatra opcija prijevremenih izbora na jesen, odnosno da se važu prednosti i nedostaci jednog takvog scenarija, a može se čuti i da su počele konzultacije po terenu s lokalnim vodstvima da bi se dobio uvid u to koliko je stranka spremna za takav pothvat.

Međutim, s obzirom na izvore bliske Plenkoviću koji kažu da od toga neće biti ništa jer u državi treba rješavati probleme, a ne planirati izbore, nije isključeno da priče o novim izborima dolaze od onih iz HDZ-a koji Plenkovića žele oslabiti.

– Nas, naravno, nitko o tome neće ništa pitati, ali ne vidim smisao prijevremenih izbora. Plenković u Vladi ima tanku većinu, ima još dvije i pol godine na vlasti. Novi izbori vrlo su mu nesigurni. Samo bi nerazuman čovjek išao rušiti sebe, a da ne zna što će poslije biti – kaže pak naš izvor iz HNS-a.

Kome bi odgovarali prijevremeni izbori

Andrej Plenković (HDZ)

HDZ-u se u ovom trenutku novi izbori i ne isplate previše jer ne može osvojiti više mandata nego ih ima, a pitanje je i s kime bi uopće koalirao da sastavi većinu.

Davor Bernardić (SDP)
Podijeljenom SDP-u u kojem traje bratoubilački rat raniji izbori nikako ne odgovaraju, osim u slučaju da se Bernardić nije dogovorio o velikoj koaliciji.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL
Ivan Vrdoljak (HNS)

HNS je na prošlim izborima osvojio mandate na listi sa SDP-om i unatoč tome otišao u Vladu s HDZ-om pa se može očekivati da bi na novim izborima bio kažnjen.

Ivan Sinčić (ŽIVI ZID)

Živi zid vjerojatno je jedina stranka kojoj izbori na jesen odgovaraju jer joj rejting raste i jer, prema anketama, osvaja više mandata nego što ih ima.

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Božo Petrov (MOST)

Most prema svim dosadašnjim istraživanjima ima svoje stabilno biračko tijelo, vjerojatno bi osvojio koliko i ima, ali pitanje je bi li i treći put koalirao s HDZ-om.

Krešo Beljak (HSS)

HSS je došao do pet mandata zahvaljujući darežljivosti Zorana Milanovića. Dio stranke otišao je zbog Beljaka, pitanje je koliko bi mandata ovaj put osvojio

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Plenković i Bernardić na Špancirfestu. Premijer: Sutra ćemo se sastati s upravom Uljanika

Andrej Plenković i Gordan Jandroković
1/15

Komentara 65

Avatar dras32
dras32
16:28 24.08.2018.

Nema ozbiljne alternative, na zalost. HDZ boli glava, SDP u rusevinama, Zivi zid opasni populisti bez stvarnih rijesenja, Esih-Hasanbegovic nemaju ni jedno smisleno rjesenje za ekonomiju, bave se samo kulturom, ulicama, HNS ma hajte, HSS ma dajte najte, Mali Božo biži ća, mućak. Je.bo nas, nemamo srece, nista pametno na politickoj sceni.

DU
Deleted user
17:20 24.08.2018.

Da mi je znati koliko nam je puta ova žonjerica pokušala u zadnje dvije godine podmetnuti ovo isto samo pod drugim naslovom.

AF
afer
16:45 24.08.2018.

Ukoliko Plenković pođe u koaliciju sa SDP-om i HSS-om onda će i on i HDZ završiti kao i oni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije