Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krunislav Olujić

Izbori 11. siječnja u propisanom su roku. Vlada ne krši ni Ustav ni zakon

Krunoslav Olujić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
12.11.2014.
u 11:24

Bude li drugog kruga, to nisu novi izbori, nego izbori od 11. siječnja 2015. koji se višekratno ponavljaju

O prijeporima vezanim uz datum predsjedničkih izbora razgovarali smo s bivšim predsjednikom Državnog izbornog povjerenstva Krunislavom Olujićem.

Ako se izbori raspišu za 11. siječnja, kako je najavljeno, hoće li oni biti u ustavnom roku budući da predsjedniku Ivi Josipoviću mandat istječe 18 veljače, a da se drugi krug izbora može održati tek 25. siječnja?

Donese li Vlada odluku da se predsjednički izbori održe 11. siječnja 2015., držim da je time poštovala zakonsku obvezu da izbore odredi unutar roka od najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata aktualnog predsjednika Republike. Time bi ispoštovali i drugu obvezu – da između dana raspisivanja i dana održavanja izbora mora proći najmanje 30 dana. Svi koji kritiziraju održavanje izbora 11. siječnja zaboravljaju da je riječ o vremenski kontinuiranom procesu, da Ustav i Izborni zakon govore o prvom glasovanju, što znači da postoji i drugo glasovanje, da govore o izboru i ponovljenom izboru, da se govori o prvom i drugom izbornom krugu. Dakle, dođe li do drugog kruga, to nisu novi izbori, nego izbori od 11. siječnja 2015. koji se višekratno ponavljaju.

Obavljanje izbora

Ključno je, dakle, što u Ustavu piše da se izbori “obavljaju” u roku od najmanje 30 dana od isteka mandata aktualnog predsjednika?

Da. Ustavna odredba govori o kontinuiranom procesu, o obavljanju izbora.

Želite reći da izbori moraju započeti u navedenom roku, ali ne moraju se i dovršiti?

Izbori se moraju dovršiti i novog predsjednika moramo imati do 18. veljače, kada istječe mandat predsjedniku Josipoviću.

Što bi se dogodilo kada bi u drugom krugu oba kandidata dobila isti broj glasova?

Zakon je to riješio. Morao bi se raspisati i treći krug. Odluka o ponavljanju moguća je i u slučaju da DIP zbog utvrđenih nepravilnosti koje su mogle u bitnome utjecati ili su utjecale na rezultate odredi da se oni moraju ponoviti, odnosno da se ide u treći krug.

Još nisu kandidati

Što bi se dogodilo da jedan od kandidata odustane?

On bi bio izabran ako bi dobio većinu glasova. Ako bi odustao u prvom krugu, onda u ponovljeni, drugi krug, ide onaj idući po broju glasova.

Može li kandidat Milan Kujundžić tražiti od Ustavnog suda preispitivanje datuma izbora?

Ustavnom sudu mogu se obratiti političke stranke, predsjednički kandidati i birači tijekom izbornog postupka. Budući da izborni postupak nije započet, nego počinje od trenutka kada Vlada donese odluku o raspisivanju izbora i odredi dan održavanja izbora, to znači da Kujundžić i svi drugi još nisu predsjednički kandidati. U ovome trenutku ne mogu tražiti zaštitu izbornog prava, a Ustavnom sudu mogu se obratiti kao obični građani.

>>Josipović o programu Grabar Kitarović: 'Ne može, ne zna i neće'

>>'Bolje novi izbori nego još godinu dana mandata ove nesposobne Vlade'

Komentara 9

BS
bstrabi2
11:49 12.11.2014.

Olujiću.Znaći po vama.Svaka ulica ima svoj ustav?Pa gdje toga još ima?Zato su otjerali poštenog suca,a doveli vas.

TR
to.rijeka
11:45 12.11.2014.

Franjo Tuđman je napravio puno dobrih stvari ali sve to su mu "prosuli" ljudi koje je on podržao i s kojima se okružio a trebao ih je pozatvarati ili bar lustrirati a jedan od njih je i ovaj ridikul.

DA
DAJIDZA
12:06 12.11.2014.

Javila se glasnogovornica partije gospodja Toma da pojasni hrvatskom narodu tj protumaci zakonske okvire uz pomoc Olujica ! Sada je ovo i dokaz tko je bio sve na celu DIP a znamo da je Branka Hrvatina predlozio kao jedinog kandidatadata Josipovic te danasnji DIP i Hrvatin su pod povecalom hrvatske javnosti jer dilaju o broju stanovnika i broju biraca, takodje je upitno ovaj datum 11 sijecnja koji odgovara partiji !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije