Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik Milanović:

'Izbor predsjednika Vrhovnog suda nije Plenkovićev posao. Ne treba prtljati i izmišljati zakone'

Predsjednik Zoran Milanović posjetio je selo Majska Poljana
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
02.03.2021.
u 15:27

Učinit ću sve da tijekom ovog mjeseca možemo razgovarati o kandidatkinji ili kandidatu. Predsjednica ili predsjednik Vrhovnog suda može malo, ali ja želim malo u akciji , rekao je predsjednik

Predsjednik Zoran Milanović u Vodnjanu je posjetio tvrtku Infobip nakon čega je dao izjavu za medije.

Upitan je o iznenadnoj smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i hoće li ići na sahranu.

– Smrt me šokirala, to je tužno, teško je. Neću ići na ispraćaj, izrazio sam sućut – kazao je, a osvrnuo se i na to što će Klapa Sv. Juraj HRM pjevati na ispraćaju.

– Nek' pjevaju, kada bih rekao bilo što drugo ispao bih bešćutan i nemilosrdan čovjek, no morat ćemo to urediti malo preciznije. Nije moj posao da samo pokazujem mišiće, neka pjevaju. Ubuduće će morati to biti malo preciznije regulirano kao i sa počasno-zaštitnom bojnom. Ovo je jedna situacija u kojoj neki ljudi, stranke i opcije pokušavaju i politički profitirati u ovom malom ratu za sukcesiju onoga što ostane nakon Milana.

Je li bio pozitivac ili negativac, pitali su ga novinari.

– Sve sam rekao pa i onda kad me tužio 2015. pa povukao tužbu i platio sudske troškove – kazao je predsjednik.

Upitan je i o izboru predsjednika Vrhovnog suda te komentare premijera Plenkovića da će uskoro biti sve riješeno.

– Možda ja imam scenarij za dosta stvari iz njegove nadležnosti, ali to nije moj posao. Ovo nije njegov posao. Ne treba prtljati i izmišljati zakone kojima se predsjedniku gura štap pod noge. Ja ću Plenkovića upoznati sa svojim prijedlogom za predsjednika Vrhovnog suda, a zakon neka ukinu, kao da nije nikad ni postojao. Mišljenja su razno razna. Tu  držim do mišljenja ljudi koji su radili posao sličan mom ili isti kao i moj. Profesor ovaj, profesorica ona, sudac ovaj.. Ja jedino odgovaram za ono što sam prisegnuo. Ova dužnost ili ovlast je rijetka. I tu je zakonodavac osjećao potrebu da donosi odredbu koja je neustavna. Ograničavanje predsjedničke dužnosti i prava samo da predložim. O toj osobi ću razgovarati. Mene će samo zanimati mišljenje gospodina Plenkovića – rekao je Milanović.

Još nema prijedlog za kandidata, ali razmišlja o tome.

– Učinit ću sve da tijekom ovog mjeseca možemo razgovarati o kandidatkinji ili kandidatu. Predsjednica ili predsjednik Vrhovnog suda može malo, ali ja želim malo u akciji – dodao je.

Bori li se Vlada uspješno protiv pandemije?

– Trude se kao i sve Vlade. Sve su Vlade uspješne i neuspješne. Najuspješniji su u BiH, tamo nitko nije bolestan, nitko se ne cijepi niti priča o tome – kaže Milanović.

Ponovio je kako smatra da je pogrešno što stožer donosi epidemiološke mjere.

– Ovo je zemlja ljudskih prava, članica Europske unije, narod koji je srdačan, i za kolektivnu reakciju, ali i skeptičan. A skepsa je u politici majka mudrosti. Pojedinačne mjere ne komentiram, ali činjenicu da smo dobili jedan neustavni bastard nije dobro, iz toga treba nešto naučiti i paziti da se to ne ponovi. Ne može grupa koju nitko nije birao upravljati državom. Ovo je država vladavine prava i ja ću je kao takvu braniti i tako doživljavam hrvatski ustav – rekao je Milanović.

VIDEO Predsjednik Zoran Milanović o izboru predsjednika Vrhovnog suda: Orsat Miljenić nije kandidat, ja nisam HDZ

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
15:57 02.03.2021.

Trebao bi se već jednom upristojiti i kulturno pričati.Mogao je jednostavno reći: Premije nema potrebe bilo što raditi oko izbora Vrhovnog suca. A njihov(moj izbor nije) samo vrijeđa, bez imalo srama.

PP
plavac plavi
18:06 02.03.2021.

Jedna riječ ga najbolje opisuje-DERAN!!

KO
Kološanin
17:27 02.03.2021.

Predsjednik se sjetio da je zakon neustavan tek nakon što je završio javni poziv kandidatima za predsjednika VS, raspisana po tom istom zakonu. Time je omalovažio kandidate koji su se javili na javni poziv, zbog čega je gospođa Horvat i povukla kandidaturu. Poznajući predsjednikove rane radove, Milanović čeka da njegov kandidat ispuni još sitno staža kako bi ispunio minimalne formalne uvjete za predsjednika VS. Identično je postupio s izborom pučke pravobraniteljice 2013. Po prvom javnom pozivu nije izabran niti jedan kandidat, a na ponovljenom je odabrana Lora Vidović koja je do drugog poziva uspjela skupiti potrebnih 15 godina i 15 dana radnog staža.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije