Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODUZIMANJE IMOVINE

Izbjegli Srbi tvrde da Hrvatska ne ispunjava uvjete poglavlja 23

smederevo (1)
Branimir Bradarić/VLM
19.05.2011.
u 08:31

Tvrde da izvješće pokazuje da Hrvatska nije učinila bitan napredak u poštovanju imovinskih i drugih stečenih i ljudskih prava izbjeglica

Predstavnici 100 srpskih izbjegličkih udruženja i zavičajnih klubova iz Hrvatske najavili su da će predsjedniku Borisu Tadiću predati izvješće o navodnom neispunjenju njihovih zahtjeva koji se tiču stanarskih, imovinskih i drugih prava. Od Tadića će zatražiti da izvješće uruči predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, koji dolazi u Beograd, javljaju mediji iz Srbije.

– Izvješće naslovljeno Oduzimanje srpske imovine u Republici Hrvatskoj i hrvatsko pravosuđe u funkciji sprječavanja održivog povratka izbjeglih i prognanih Srba, na 16 stranica pokazuje da Hrvatska nije ispunila uvjete iz poglavlja 23 o pravosuđu i osnovnim ljudskim pravima – rekao je Tanjugu predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta.

Podsjetio je da je hrvatska premijerka Jadranka Kosor 13. svibnja poslala Europskoj komisiji izvješće o ispunjenju obveza iz poglavlja 23 tvrdeći kako su ispunjeni uvjeti za donošenje odluke o zatvaranju pregovora za pristupanje EU. Objasnio je da su u izvješću izbjegličkih udruženja izloženi zahtjevi iz peticije koju je potpisalo 60.000 građana.

– Suprotno tom izvješću, naše pokazuje da Hrvatska nije učinila bitan napredak u poštovanju imovinskih i drugih stečenih i ljudskih prava izbjeglih i prognanih Srba, uspostavljanju jednakih standarda u suđenju za ratne zločine i ekshumaciji te identifikaciji posmrtnih ostataka Srba iz više od 600 poznatih grobnih mjesta – rekao je Linta.

Komentara 32

VU
vucko
10:01 19.05.2011.

Srbi ostaju Srbi i racunaju samo na svoju korist i memorandum 2. Posteno bi bilo da se njihov povratak definira na recipritetu. Jedna srbska obiteljnatrag u Hrvatsku a jedna hrvatska natrag u t.zv. Republiku srbsku a i Vojvodinu- Ima prekoko 200.000 Hrvata koji su protjerani samo iz Bosne ! Unaprjed sam znao da njima ne odgovara da Hrvatska udje za 1-2 god u EU ,to se odavna vidi na komentarima.

MA
markopvz
10:10 19.05.2011.

e onda bi tebalo ovako...ako,al ako mi udjemo u EU prije srbije,mi trebamo blokirat srbiju dok nam ne plati sve ono kaj je porusila u agresiji i dok ljudima ne isplate odstete za protjerivanje,silovanja,pljacku,unistavanje imovine,ubijanje,unistavanje privrede,ptsp,ma ima toga jos za nabrojit...TOCKA

BR
Breuk
09:36 19.05.2011.

Izvor sveg zla na ovim prostorima je Srpska politika i želja za nadmoću. Oni su svoju nadmoć dokazali samo na nemoćnim starijim i civilima, a kad im se suprostavi ozbiljan i hrabar branitelj bježe i cvile i plaču po svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije