Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
45.000 potpisa

Izbjegli Srbi peticijom traže osudu Hrvatske zbog "kršenja prava"

knin
Hrvoje Jelavić
17.02.2011.
u 19:58

Kako javlja agencija Beta, na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu rečeno je da će prijedlog rezolucije o poštovanju ljudskih prava Srba izbjeglih iz Hrvatske biti upućen Skupštini Srbije temeljem 45.000 potpisa.

Udruge izbjeglih Srba iz Hrvatske u prosincu prošle godine pokrenule su potpisivanje peticije i u mjesec i pol dana prikupljeno je 45.000 potpisa izbjeglih Srba kojima se od Hrvatske traži poštovanje imovinskih i stambenih prava. Čini se da akcija nije uspjela jer 103 izbjegličke udruge tvrde da je iz Hrvatske izbjeglo 300.000 Srba.  

No, kako javlja agencija Beta, na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu rečeno je da će prijedlog rezolucije o poštovanju ljudskih prava Srba izbjeglih iz Hrvatske biti upućen Skupštini Srbije temeljem prikupljenih 45.000 potpisa "kojima se od Hrvatske traži ostvarenje svih imovinskih i stanarskih prava Srba izbjeglih iz Hrvatske, ali i onih koji su porijeklom iz Hrvatske i imaju imovinsko-pravne interese u Hrvatskoj".

– Za izglasavanje rezolucije zatražit ćemo potporu svih deset zastupničkih klubova u Skupštini Srbije – rekao je predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta dodajući kako bi tom rezolucijom srbijanski parlament trebao "zaključiti da Hrvatska krši ljudska prava Srba izbjeglih iz Hrvatske, kao i svih Srba porijeklom iz te  države koji tamo posjeduju imovinu".

Kopije prikupljenih potpisa predstavnici izbjegličkih udruženja sutra će predati predsjedniku Srbije, a ta dokumentacija bit će dostavljena i premijeru Mirku Cvetkoviću, predsjednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović, kao i dužnosnicima Europske unije i UN-a, javlja Beta i podsjeća kako je predsjednik Asocijacije izbjegličkih udruženja Milojko Budimir istaknuo važnost sudjelovanja što većeg broja Srba na predstojećem popisu stanovništva u Hrvatskoj koji za Lintu nije puka statistika nego i način za ostvarenje prava.

Linta je izrazio i zabrinutost  "što Hrvatska ne pokazuje dovoljno zanimanja i političke volje da u popisu sudjeluju i izbjegli Srbi".

Ključne riječi

Komentara 101

Avatar broz
broz
06:47 18.02.2011.

Samo vi ostanite tamo gdje ste i ivih ovdje mi je pun kufer.

OK
ORLOV KUK
09:58 18.02.2011.

Srbi sve rade nebi li ušli zajedno u EU. Uzalud vam trud svirači, što netraže pravdu kod Miloševića on ih je poveo 1990 sad nek njega pitajui za izravnanje računa

CU
cunt
21:37 17.02.2011.

kako je šešelj rekao,,,,,,,a vi možete sam da mi popušite ku***

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije