Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjet veterinara

Izbjegavajte šetnje po vrućem asfaltu, planirajte ih ujutro ili navečer

Foto: DPA/Pixsell
1/3
17.07.2022.
u 10:00

Ljubimci rijetko odmah reagiraju na teškoće koje osjećaju na visokim temperaturama, a toplinski udar je opasno stanje koje zahtijeva veterinarsku pomoć

Visoke temperature i ljetne vrućine teško podnose vlasnici, ali i njihovi ljubimci. Ljubimci su prirodno zaigrani i žele udovoljiti vlasniku te rijetko odmah reagiraju na teškoće koje osjećaju na visokim temperaturama. Stoga je važno da na vrijeme prepoznate simptome kako biste mogli pomoći svom ljubimcu.

Termoregulacija kod pasa drukčija je nego kod ljudi. Znoje se putem šapica, a višak topline u okolinu izbacuju dahtanjem. Važno je naglasiti da kod mačaka dahtanje nije način izbacivanja viška topline, nego znak teškog disanja. Primijetite li da vaša maca dahće “kao pas”, zatražite savjet veterinara. Dugotrajno dahtanje, odnosno ubrzano i plitko disanje, može pogoršati “pregrijanost” ljubimca. Vlasnici često naglašavaju kako ljubimac ima hladnu i mokru njuškicu ili, s druge strane, vruću i suhu. Tako pogrešno procjenjuju tjelesnu temperaturu životinje. Fiziološka tjelesna temperatura je između 38 i 39 stupnjeva, a mjeri se rektalno, običnim digitalnim toplomjerom. Prilikom tjelesne aktivnosti i uzbuđenja može porasti i do 39,3 stupnja, no sve više od toga smatramo povišenom tjelesnom temperaturom. Povišena tjelesna temperatura uzrokovana visokim temperaturama zraka naziva se toplinski udar ili hipertermija. Simptome koje ćete prepoznati su ubrzano i plitko disanje, ubrzan rad srca, opća slabost. U težim slučajevima mogu se javiti povraćanje i proljev te neurološke smetnje (tjelesna temperatura više od 41 stupanj). Kao prvu pomoć pokušajte rashladiti ljubimca uranjanjem u hladnu vodu, hladnim oblozima te smještajem u klimatiziran prostor. Dugodlake pasmine nemojte ostavljati mokrima, posušite ih fenom s hladnim zrakom. Vlaga i krzno nisu dobitna kombinacija. Hipertermija je opasno stanje te zahtijeva veterinarsku pomoć.

 

Foto: Matija Topolovec/PIXELL

 

Neke pasmine poput brahicefaličnih pasa i mačaka (mops, buldog, perzijska mačka) te ljubimaca svjetlije puti teže podnose visoke temperature i izravnu izloženost suncu. Anatomski imaju smanjenu mogućnost unosa kisika. Planirajte šetnje i istrčavanja rano ujutro ili kasno navečer. Izbjegavajte šetnje po vrućem asfaltu. Temperature asfalta veće su od temperatura zraka. Ako ne možete na njemu stajati bosi, ne može ni vaš ljubimac. Zapamtite da su mekuši osjetljive te lako dobiju opekline. Za ljetne izlete i šetnje birajte šumu zbog svježine i zaštite koju pružaju krošnje. Naravno, svaki krajolik ima svoje sigurnosti i opasnosti pa pripazite na kukce i moguće ozljede (klasovi, trnje…). Također, šetnje blizu vode, kao što su potoci, jezera, omogućit će vašem ljubimcu prijeko potrebno rashlađenje. Budite oprezni s kupanjem u rijekama, mali psi i štenci teže se nose s riječnim strujama. Reciklirajte stare kade i dječje bazene za kupanje te im uvijek omogućite dostupnu svježu vodu. Ne zaboravite da je i macama potrebna svježa voda. Postavite im zdjelice u hlad i dopustite ulazak u klimatizirani prostor. Ljetni obroci mogu biti zabavni. Rashladite im poslastice ili ponudite svježe zamrznuto voće. Tako ćete potaknuti apetit u sparnim ljetnim mjesecima.

Ne ostavljajte ljubimce u zatvorenim automobilima, u kojima za toplih dana temperatura brzo može narasti na opasnu razinu. Malo otvoren prozor nije dovoljan, postiže se “efekt staklenika”, a automobil u 10-ak minuta zagrije na više od 38 Celzijevih stupnjeva. Naši ljubimci i na ljetnim vrućinama nose krzneni kaput. Iako krzno dodatno zagrijava ljubimca, pruža mu i prirodnu zaštitu od opeklina i pregrijavanja. Četkajte ih redovito kako biste uklonili višak dlake. Ljubimci svjetlije pigmentacije ili oni bez dlake (npr. kineski kukmasti pas, sfinks mačka) na suncu mogu lako izgorjeti. Stoga im slobodno obucite svjetlije majice ili namažite izložene dijelove tijela kremom za sunčanje.

Osim visokih temperatura, ljeti se javljaju brojne alergije na trave, ubode kukaca te morsku vodu. Preporučljivo je isprati ljubimca običnom vodom nakon kupanja u moru kako bi se uklonila sol koja mu nadražuje kožu. U slučaju uboda kukca na mjesto otekline stavite hladan oblog. Ako je ubod u predjelu glave ili vrata, pripazite na razvoj otekline te po potrebi zatražite savjet veterinara.

Prije ljetovanja provjerite gdje je najbliža veterinarska ambulanta. Nosite dovoljno svježe vode te tijekom duljih putovanja napravite kratke stanke kako bi i vaš ljubimac mogao “protegnuti noge”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije