Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA POKRAJNA

Izaslanstvo Brandenburga doniralo novac za razminiranje

izaslanstvo nejmačke pokrajne,  (1)
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/5
02.10.2011.
u 18:21

Njemačko izaslanstvo je darovalo 10.000 eura za razminiranje i njih je najviše zanimala ekološka poljoprivredna proizvodnja.

Predsjednik vlade njemačke pokrajine Brandenburg, Matthias Platzeck predvodio je izaslanstvo parlamenta i vlade koje je u posjeti Hrvatskoj, a danas su posjetili Jarminu kod Vinkovaca i minski sumnjivo područje između Jarmine i Gaboša koje pirotehničaru upravo razminiravaju.

Zdenko Modrušan, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje upoznao je goste kako je u Hrvatskoj još 790 četvornih kilometara minski sumnjivog zemljišta o trenutno se radi na 20 radilišta, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji sumnjivo je još 50 četvornih kilometara. U razminiranje je do sada utrošeno 480 milijuna eura od čega je hrvatska vlada sudjelovala sa 60 posto sredstava dok su ostalo donacije i novac javnih poduzeća, poglavito Hrvatskih šuma.

Njemačko izaslanstvo je darovalo 10 000 eura za razminiranje i njih je najviše zanimala ekološka poljoprivredna proizvodnja jer u pokrajini Brandenburg puno se ulaže u eko-proizvodnju pa pokušavaju pomoći Hrvatskoj, budućoj članici EU, da što više proizvodi ekoloških poljoprivrednih proizvoda. Ministar Čobanković je gostima rekao kako se u Hrvatskoj na 23 000 hektara uzgaja ekološka hrana što je 2,3 posto ukupnih poljoprivrednih površina, ali je cilj do 2016. povećati te površine na 6 posto.

- Razminirane površine su najpogodnije za ekološku proizvodnju jer u toj zemlji nema već 20 godina umjetnog gnojiva i drugih kemikalija. Zbog toga su Nijemci i zainteresirani za razminiranje površina pod minama - rekao je ministar Čobanković.

Njemačko izaslanstvo je potom u Vukovaru sudjelovalo u radu znanstvenog skupa o razvoju ekološke proizvodnje na regionalnoj razini gdje su Nijemci domaćinima prenijeli svoja iskustava budući je u Njemačkoj 60 posto ekološke poljoprivredne proizvodnje.

Komentara 5

MO
morituriite
18:58 02.10.2011.

Razminiravanje Hrvatske treba financirati Srbija, a prednost pri zapošljavanju u uklanjanju mina treba dati Srbima jer su ih oni i postavili.

OB
-obrisani-
23:31 02.10.2011.

Ko bi nama dao para ako nece svabe?!!!....)))

ST
standup
01:07 03.10.2011.

..ma to je postavija \"goloruki-Serbski-narod\",...a ocíto su imali puno straha, kada su samo po Hrvatskoj-Postavili 4. 000.000 -Mina ??..a predvidjeno je kompletno-svakodnevno Deminiranje tek do 2050 . -godine ??.....--- a zamislite Reakciju da smo mi iz Hrvatske-postavili- posijali, 4-miljona Mina po Serbiji ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije