Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće Vijeća Europe

Izaslanik za migracije Hrvatskoj i BiH: Djeci dajte još skrbnika, odraslima pravo na azil

Migranti na austrijskoj granici 2015.
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
1/3
26.04.2019.
u 06:30

Posebni izaslanik obišao je područja u Hrvatskoj koja su pod najvećim migracijskim pritiskom te institucije koje se bave njihovim prihvatom, razgovarao je s Vladinim dužnosnicima i ministrima

Hrvatska osigurava dobre materijalne uvjete prihvata i smještaja migranata, kako odraslih tako i djece, a pohvaljuju se i napori da se djeca što više integriraju u sustav skrbi i u društvo. Preporučuje se još ojačati postojeći sustav skrbništva za djecu bez pratnje te početnički tečaj jezika što je prije moguće, piše u jučer objavljenom izvješću posebnog izaslanika Vijeća Europe za migracije i izbjeglice Tomáša Bočeka o tretmanu migranata i izbjeglica u Hrvatskoj i BiH. 


Educirati policajce o pravima

Posebni izaslanik koji je i u razgovoru za Večernji list u studenome prošle godine, upravo nakon povratka s terenske misije, istaknuo da su mu djeca kao najranjivija skupina prioritet, obišao je područja u Hrvatskoj koja su pod najvećim migracijskim pritiskom te institucije koje se bave njihovim prihvatom, razgovarao je s Vladinim dužnosnicima i ministrima. Hrvatska je 2018. registrirala više od 7500 ljudi, od kojih su 352 tražitelja azila ostala u zemlji, navodi se u izvještaju.

Hrvatska, napominje, granicu s BiH, dužu od 1100 kilometara, čuva bez fizičkih prepreka. Na terenu u BiH susreli su se s optužbama migranata koji su tvrdili da je hrvatska policija koristila prekomjernu silu te su im pokazali ozljede i slomljene osobne predmete. Također, napominju da su slične optužbe dolazile i od nevladinih udruga. U razgovoru u Ministarstvu unutarnjih poslova rečeno im je da su primili 193 pritužbe, da su sve istražene, ali da ni u jednom slučaju nije bilo dokaza. Istrage su otežavale činjenice da nije bilo dovoljno informacija o navodnim žrtvama i mjestu incidenta. 


– Nismo vidjeli da su poduzeti praktični koraci. Nismo vidjeli jesu li tijela neovisna o policiji otvorila istragu i je li se potrudilo identificirati navodne žrtve ili stupiti u kontakt s njima – kritizira Vijeće Europe te predlaže uspostavu mehanizama kojima bi se provjeravali slučajevi navodne upotrebe sile. Hrvatska se uglavnom služi metodom “pushbacka”, vraćanja u BiH, a pritom se mora paziti na policijske djelatnike i educirati ih o ljudskim pravima, posebice o pravu osoba da zatraže azil i da ih se ne vraća u države u kojima im prijeti opasnost, što ističu kao jednu od preporuka upućenih Hrvatskoj.

120 milijuna eura za granicu

Migranti su bili jedna od tema na jučerašnjem aktualnom satu u Saboru. Premijer Andrej Plenković rekao je da je 6500 hrvatskih policajaca angažirano na sprečavanju nezakonitih migracija i istaknuo da imaju jako dobar uvid gdje, kada i kako reagirati, odgovarajući na pitanje Brune Esih (Neovisni za Hrvatsku) o migrantskom centru koji bi se trebao otvoriti u BiH uz granicu s Hrvatskom. Plenković je rekao da se sve više migranata kanalizira prema BiH i istaknuo da Hrvatska drži do toga da ispunjava kriterije za članstvo u Schengenu te podsjetio i da je, s tim u vezi, iskorišteno 120 milijuna eura za jačanje naše vanjske granice. Istaknuo je i da je jedan od aviona u okviru Frontexa stalno u Zadru i nadlijeće jugoistok Europe te tako stalno prati kretanja nelegalnih migra
cija.

VIDEO Bruna Esih kritizirala premijera:

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar MEFISTO
MEFISTO
07:21 26.04.2019.

Samo ih vi vodite sebi, a mi ćemo vam davati savjete kako ćete s njima postupati !!!

MK
mksdk
07:00 26.04.2019.

Kada te hvale oni koji promiču masovno naseljavanje muslimana, onda znaš da si u dubokim problemima.

PR
prigorka
07:01 26.04.2019.

vodite h svojoj kuci i problem je rijesen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije