Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR USTAVNIH SUDACA

Izabrat će Šeparovića i Selanca, a trećeg odgoditi?

Goran Selanec
Marko Lukunic/PIXSELL
06.07.2017.
u 14:03

Odbor za Ustav danas nastavlja konzultacije o prijedlogu troje kandidata za suce Ustavnog suda jer se jučer nisu uspjeli dogovoriti

Saborski Odbor za Ustav jučer je bez najave stavio na dnevni red izbor troje kandidata za Ustavni sud, da bi onda nakon konzultacija zatvorenih za javnost odlučili raspravu o tomu nastaviti danas. Protekli tjedan saslušano je 11 kandidata. Opet postoje prijepori između dvije najveće političke opcije, bez kojih nije moguć izbor s potrebne dvije trećine Hrvatskog sabora, odnosno 101 glas.

“Kažnjeni” za stručni stav

HDZ je prvotno bio za to da se izaberu tri aktualna suca, za njih neupitan Miroslav Šeparović te Mato Arlović i Antun Palarić. No, kako je SDP inzistirao na pravu oporbe na izbor jednog kandidata, odustali su od Arlovića. SDP je pak jučer na sjednici svog Kluba zastupnika glasovao hoće li njihov kandidat biti Mato Arlović ili Goran Selanec, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, i nakon rasprave većina se odlučila za Selanca. Već je prije objavljeno da se Arlović zamjerio dijelu SDP-a svojim “desničarenjem” u knjizi o Herceg-Bosni gdje je ustavnopravnim argumentima negirao hrvatsku politiku podjele BiH. Slično je ranije SDP kaznio i prof. dr. sc. Sanju Barić zbog stručnog mišljenja u izbornoj krizi koje im nije odgovaralo.

– SDP se na svom klubu demokratski odlučio za izbor Gorana Selanca kao našeg kandidata za ustavnog suca. Čovjek je dokazani borac za ljudska prava koji ima sjajan životopis i čovjek koji se obrazovao na prestižnim američkim sveučilištima. Želimo da Ustavni sud bude mjesto na kojem će se donositi kvalitetne odluke, da se promijeni način rada i zato predlažemo čovjeka s najboljim CV-om, potpuno neopterećenog bilo kakvim dosadašnjim odlukama. Voljeli bismo vidjeti da HDZ predloži kandidata koji nije opterećen ni na jedan način odlukama kojim su se derogirale odredbe o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva kao u slučaju Sanader – kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, dodajući kako je stav SDP da bi trećeg kandidata trebale predložiti manjine.

Most nitko ništa ne pita

Premda je i SDP, tada pod izgovorom sprečavanja ustavne krize, pri ranijem izboru desetero ustavnih sudaca i sam već glasovao za dvoje sudaca koji su sudjelovali u odluci o Sanaderu. Na pitanje bi li pristali da Mato Arlović bude treći kandidat, Bernardić kaže: “Ki bi da bi, na njima je da odluku donesu kako žele.” Moguće je i da se HDZ i SDP dogovore odgoditi izbor trećeg kandidata. Most nitko ništa nije pitao, a ni sami se nisu odlučili kojeg bi kandidata podržali.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije