Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMENOVANJE NA VISOKI KAZNENI SUD

Suđenja Glavašu i za curenje uskočkih informacija moraju krenuti ispočetka

Ivan Turudić
Foto: Borna Filic/Pixsell
1/3
08.11.2019.
u 19:55

Izabrano 11 sudaca za Visoki kazneni sud, prema Zakon o kaznenom postupku predmeti u kojima su sudili moraju početi ispočetka

Državno sudbeno vijeće izabralo je 11 od ukupno 15 sudaca novoosnovanog Visokog kaznenog suda. To su Marijan Bitanga, Ivan Turudić, Tanja Pavelin, Sanja Katušić-Jergović, mr.sc. Ljiljana Stipišić, dr.sc. Lana Pető Kujundžić, Snježana Hrupek-Šabijan, Željko Horvatović, Tomislav Juriša, Marija Balenović i Sanda Janković. Ovih 11 imena objavljeno je nakon dvodnevnih razgovora s ukupno 19 kandidata, a DSV se kod izbora, osim dojma koji su ostavili na razgovoru, vodio i dosadašnjim radom kandidata.

U Visoki kazneni sud ušlo je svo četvoro kandidata koji su prije razgovora imali maksimalan broj od 150 bodova, a kako je Večernji list već izvijestio, radi se o Marijanu Bitangi, predsjedniku kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru, sutkinji dr. sc. Lani Petö Kujundžić, koja je jedan od najvećih autoriteta za maloljetničko pravo u zemlji i šefica Odjela za mladež zagrebačkog Županijskog suda, mr. sc. Ljiljani Stipišić, sutkinji istrage Županijskog suda u Splitu, i Ivanu Turudiću, predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, kojemu je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković povjerio osnivanje Visokog kaznenog suda i koji se u kuloarima spominje kao njegov budući predsjednik.

Novi Zakon već u postupku

U konačnom broju bodova redosljed je ponešto promijenjen pa je, primjerice, Peto Kujundžić završila tek na šestom mjestu s 160,36 bodova, a većim brojem bodova (162,23) ocijenjena je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Tanja Pavelin, koja vodi proces za ratni zločin protiv Branimira Glavaša.

Njezino imenovanje na Visoki kazneni sud znači da će se taj proces morati voditi ispočetka, jer tako propisuje važeći Zakon o kaznenom postupku. Ista sudbina čeka i proces vezan uz trgovine povjerljivim informacijama, odnosno curenje informacija iz uskočkih istraga, jednu od najvećih policijsko-korupcijskih afera, u kojemu sudi Tomislav Juriša, također sa zagrebačkog Županijskog suda.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Po važećem ZKP-u, u procesima u kojima se promijeni predsjednik ili član sudskog vijeća mora se provoditi i saslušavanje svih ranije saslušanih svjedoka ili vještaka ukoliko to zatraži bilo koja strana u postupku. Ovaj se alat i do sada često zloupotrebljavao za odugovlačenje postupaka kroz zahtjeve za izuzećem sudaca. Spomenute procese, od kojih bi neki zbog toga mogli otići i u zastaru, od takvog bi scenarija, međutim, mogao spasiti novi ZKP koji je već u proceduri, a donese li ga Sabor prije Nove godine, o ponovnom izvođenju dokaza neposrednim saslušanjem odlučivat će novi predsjednik vijeća, koji može odlučiti i da se dokazi izvode formalno, osnosno da se iskazi svjedoka samo ponovo pročitaju.

Krnji sastav

Visoki kazneni sud s radom bi trebao početi 1. siječnja, a s obzirom da nije izabrano svih 15 sudaca, u početku će u krnjem sastavu rješavati u drugom stupnju žalbe na odluke županijskih sudova, što bi trebalo rasteretiti Vrhovni sud i omogućiti mu da se posveti ujednačavanju sudske prakse, što mu je primarna zadaća.

Ovakva koncepcija trpjela je, međutim, i kritike jer ima i onih koji smatraju da pored Vrhovnog suda Visoki kazneni sud nije potreban, odnosno da nije dobro da se na jednom mjestu među malobrojnim sucima odlučuje o svim najvažnijim predmetima u zemlji.

Komentara 33

JD
John Doe Jr.
14:12 08.11.2019.

jel ivan turudić nagrađen za visokog kaznenog suda zbog prebrze vožnje

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
14:18 08.11.2019.

Kolko se dobije bodova za bježanje autom od policije, a koliko ako ti je Mamić kućni prijatelj?

PH
Petarstijena-HR
15:40 08.11.2019.

Sam predsjednik suda ne poštuje hr zakone, a kamoli će ostali suci...To je palamudenje...Dodijali ste Bogu i čovjeku-treba vas sve rastjerati i izbaciti iz sudstva na ulicu i zabranit doživotno rad u pravosuđu-i to sve generacije sudaca koje su na dan 31.12.2018. radile u HR sudstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije