Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Iza rešetaka češće novinari iz elektroničkih medija

05.12.2008.
u 10:13

Revolucija u prenošenju informacija promijenila je svijet pa ne treba čuditi podatak kako je u cijelome svijetu zabilježen porast zatvaranja novinara koji svoje tekstove objavljuju na internetu.

I, ne samo da je u porastu, nego je prvi put brojka pritvorenih novinara koji rade u elektroničkim medijima nadmašila broj pritvorenih novinara koji rade u tiskanim izdanjima.

U posljednjem izvještaju Odbora za zaštitu novinara (CPJ), objavljenom u četvrtak, ističe se kako je ove godine 125 novinara završilo iza rešetaka, od čega su njih 56 novinari iz elektroničkih medija.

Među njima su i internetski blogeri, urednici portala ili novinari informativnih internetskih stranica. U 53 slučaja zabilježeno je pritvaranje novinara, urednika i fotografa koji rade u tiskanim medijima. U onu treću kategoriju spadaju televizijski i radijski novinari.


Budućnost novinarstva - internetsko novinarstvo
Poznato je da je u zemljama s većinom muslimanskim stanovništvom zabilježen najveći broj zatvaranja novinara.

Od njih 28, 24 pritvorena novinara u Kini bili su novinari u elektroničkim medijima. Najpoznatiji slučaj je onaj novinara i kineskog disidenta Hu Jia, koji sjedi u kineskom zatvoru i trenutačno služi troipolgodišnju kaznu. Kuba u svojim zatvorima broji 21 novinara i urednika, a njih šest je u uzbekistanskim zatvorima.

- Budućnost novinarstva je internetsko novinarstvo i sada se borimo s neprijateljima novinarske slobode. Novinari iz elektroničkih medija promijenili su i način na koji komuniciramo jedni s drugima - rekao je Joel Simon, izvršni direktor CPJ-a.

U izvještaju se također ističe da su u 45 slučaja uhićeni slobodni novinari koji uglavnom objavljuju na internetu. Iako je danas medijska sloboda veća nego ikada, novinari se sve više pritvaraju jer iznose svoj kritički stav prema režimima ili djeluju protiv nacionalnih interesa.

(ič)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije