Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza na Bliskom istoku
Povratak na članak

VIDEO 'Iza napada na naftna polja stoji jedna sila, a ne Hutiji. Cijena nafte će rasti'

Iranci su spremni na odgovor ako dođe do vojne intervencije Saudijske Arabije ili SAD-a. No Donald Trump je nepredvidiv, kaže naš novinar Hassan Haidar Diab.

Komentari 29

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
13:19 17.09.2019.

I koja to sila stoji iza napada?

VL
RI
riise
14:36 17.09.2019.

Iranu bi jako išao na ruku rat-oni su izgubili svoje izvozne kapacitete i nemaju šta izgubiti...Dok je sasvim drugačija situacija sa Saudijskom Arabijom, koja bi se tako našla na prvoj liniji oružanog sukoba i to ih tjera da idu u pravcu deeskalcije...USA i Rusi će najviše profitirati, a Kina najviše uvozi svoje nafte iz Perzijskog zaljeva i ona će najviše izgubiti porastom cijena nafta...

VL
Avatar nekakav
nekakav
12:56 17.09.2019.

tko ima koristi od ovog napada? svi koji prodaju naftu. kome najviše koristi ovaj događaj? amerikancim. zašto? jedno pitanje sa puno odgovora, i svi su točni. tim napadom je opravdana prodaja oružja saudijcima, a oružje im prodaje amerika, engleska, francuska, njemačka... niz nema kraja. tim oružjem saudijci razaraju državu jemen, jendu frakciju u građanskom ratu. saudijci su zauzeli stranu u sukobu, te moraju biti spremni podnijeti i posljedice njihovog ratovanja. sve kako i dolikuje sukobu u jemenu. to što su sad napokon dobili po gubici, je dokaz kud je sukob eskalirao i da mu se kraj ne nazire. i da će biti sve krvaviji, što je više strana upletenih. i krajnje je vrijeme da se stane sa licemjerjem. upleteni su svi!

VL
Avatar messerschmidt
messerschmidt
12:58 17.09.2019.

Trump je zasigurno gledao film Olivera Stonea i stvari su mu puno jasnije. Neće se zalijetati.

VL
DU
Deleted user
12:55 17.09.2019.

Bla, bla. Nafta će malo skočiti, ko što i jest, a onda će drugi proizvoda li na krilima toga malo povećati proizvodnju, pa još kad saudijci zakrpaju rupe, može doći i do naglog pada cijene. A kaj se tiče napada na Iran, Ameri nemaju kapaciteta riješiti Afganistan, Siriju, a kamoli Iran. Njihova najveća snaga je i dalje Hollywood.

VL
DO
dopizdilomi
16:34 17.09.2019.

Odgovori na pitanja su vrlo jasni. Tko profitira poskupljenjem, Amerika. Tko profitira ratom, Amerika. Tko profitira prodajom oružja, Amerika.

VL
IM
Immanuell
17:10 17.09.2019.

A zašto tolika buka oko nafte? Pa to je zastarjeli izvor energije, sve treba bit na struju jel tako....... Kampanja za električna vozila dostigla je maksimum ovog ljeta, zašto uopće postoji tendencija za svjetski rat zbog zastarjele nafte?! Ajmo alternativci koji tvrdite kako za golf ma struju treba izdvojiti 350 000 kuna jer da je to dokaz osvještenosti zaštite okoliša........ Te veš mašine na cestama nikad neće zaživjeti u većem broju, pogledajte kakav se cirkus valja iza obzora zbog smrdljive crne tekućine.......

VL
SV
SveJeUzalud
16:41 17.09.2019.

.....UDBA, KOS.......Manolić i Boljkovac iz kafane Dubrovnik.....oni su Papu inaugurirali....

VL
RI
riise
16:58 17.09.2019.

U slučaju rata USA, ukoliko se uključi, teško da neće biti daljnjih napada na Saudijsku Arabiju...! Koliko je to rizično govori i činjenica da je Saudi Aramco, sama tvrtka, vrijedna oko 2000 milijardi $ (Zapadni izvori, kažu manje) te da se priprema IPO ove kompanije(1%+1%) tijekom ove i sljedeće godine...

VL
DU
Deleted user
14:56 17.09.2019.

Trump je pametan.. Što je predigra duža , to će više novaca moći izvući od Saudijaca, zemalja zaljeva i NATO saveznika. Saudijci imaju problem jer su su "zločesti dečki" i glavni izvor terorizma zadnjih 20 godina. Igra se na duge staze , a to najviše paše Amerikancima jer će to sve naplatiti Saudijcima, pogotovo ako Rusi ili Kinezi dostave neko novo moderno oružje Iranu.. Ameri će odmah prodat oružja Saudijcima za 200 milijardi dolara. Rusi će zaraditi i stabilizirati se dodatno, pogotovo ako daju oružje Saudijcima. Ionako je to rat protiv Kine "drugim sredstvima" i Kineze čeka velika kriza.. Imaju preveliki suficit pa se pod hitno moraju riješavati viška novaca i ulagati u velike infrastrukturne projekte gdje god mogu.. EU takođe ima previše novaca koji nemaju gdje ulagati pa kamate odoše u minus.. Kineska roba i novac im ne treba. Trump dobro računa i svakom prijetećom objavom na Twiteru zaradi milijarde USD za USA, a da iz fotelje nije izašao.. Ipak je u zaljevu koncemtrirano do 50% svjetske nafte, a dugorolno najpodložniji posljedicama sukoba su Kinezi.. Hehe .. Ovo ko da Spectre "kuha" , samo još fali 007..

VL
AG
Agricola
14:24 17.09.2019.

Možda i Irak, kaže iranski plaćenik ha ha

VL
AA
aabbcc
19:51 21.09.2019.

Ja mislim da je tu Amerima bolji posao da iIranu ili Hutijima poklone dromove kako bi mogli zaposliti vojsku i cuvati Saudijsku Arabiju jer isti su puni para.

VL
Avatar ZLO
ZLO
14:19 17.09.2019.

Jeli gospodin Diab suni ili shia musliman... let me guess haha

VL
RI
riise
14:59 17.09.2019.

Ako usporedimo Iran i Saudijsku Arabiju, vidljivo je da situacija u Iranu neodrživa. Minimalna cijena nafte na kojoj bi mogli imati uravnoteženi proračun je preko 125 $, dok je taj prag kod Saudijaca puno manji i iznosi 85 $...

VL
Avatar Ironman0105
Ironman0105
18:15 17.09.2019.

Donald Trump nije nepredvidiv. Ni najmanje. On doslovno provodi doslovce sve sto je obecao u predizbornoj kampanji, i to vise nego uspjesno, zbog cega je stekai neke neprijatelje, ali i bezrezervnu podrsku vise od 75% gradjana USA. Nepredvidiv je bio obama, u cije vrijeme je nastao isil i sve neprilike s muslimanskim migrantima.

VL
SK
Skeptik
13:39 17.09.2019.

Rusi, imaju najviše koristi od toga.

VL
GR
gragakarlovac
13:15 17.09.2019.

od kada je Trump postao predsjednik, Amerima vise manje sve isto a Kina i Europa ulaze u recesiju...vidi se kakvi klipani vode EU, a Kinezi su najveci glumci u ekonomiji. SAD pozvao Kinezima da plate kredit, ovi odmah idu u pad 5 kvartala za redom.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.