Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOSUDNI APSURD

Iz zatvora poslan na liječenje i nije se vratio, tek nakon tri godine shvatili da je pobjegao

Foto: Thinkstock
07.03.2018.
u 12:34

Iako je za njim raspisana tjeralica 2016. godine, terenskom provjerom adrese stanovanja 2017. godine utvrđeno je da se Turčić odselio s adrese u Zagrebu te da je brisan iz registra na osnovi Zakona o prebivalištu, zbog čega više nema nikakvo prebivalište ni boravište.

Gotovo dva desetljeća od inkriminacija koje ga terete za 18-milijunsku zloporabu položaja u tvrtki Turist na Pagu krajem 90-ih godina, Županijski sud u Zadru krajem veljače odlučio je da će bivšem logističaru MORH-a, 61-godišnjem Zdravku Turčiću suditi u odsutnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Zadarski sud prihvatio je taj zahtjev tužiteljstva tek krajem veljače nakon što je prije toga u ovom postupku održano čak osam ročišta, pri čemu je Turčiću poziv dostavljan na dvije adrese u Zagrebu, iako je u bijegu pred zakonom od 2013. godine. Tada se, naime, trebao javiti u Zatvor u Zadru na daljnje izvršavanje kazne zatvora iz Zatvorske bolnice u Zagrebu, gdje je bio na liječenju.

Bez adrese

Ovaj diplomirani pravnik i ekonomist isto je napravio i 2012. godine kada se u zadarski zatvor nije vratio iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.

I tada je za njim bila raspisana tjeralica, no taj je put uhićen 13. veljače 2013. godine. Prije toga u zadarski zatvor prebačen je iz zatvora u Gospiću kako bi zbog procesuiranih prijevara nastavio služiti zatvorsku kaznu od tri godine i šest mjeseci. No to nije jedini apsurd.

Iako je za njim raspisana tjeralica 2016. godine, terenskom provjerom adrese stanovanja 2017. godine utvrđeno je da se Turčić odselio s adrese u Zagrebu te da je brisan iz registra temeljem Zakona o prebivalištu, zbog čega više nema nikakvo prebivalište niti boravište.

– Kako optuženik unatoč proteku vremena od tri godine od raspisivanja tjeralice do danas nije pronađen, valja zaključiti da se i dalje nalazi u bijegu, odnosno da nije dostižan državnim tijelima, što su sve razlozi da se optuženiku sudi u odsutnosti – navodi se u rješenju Županijskog suda u Zadru.

– Uzimajući u obzir težinu inkriminiranih kaznenih djela te činjenicu da su počinjena 1996., 1998. i 1999. godine, dakle, prije više od 20 godina, vijeće smatra da su sve to osobito važni razlozi da se optuženiku sudi u odsutnosti jer bi daljnjem odugovlačenjem postupka postojala opasnost od nastupa zastare kaznenog progona – navodi se u obrazloženju Županijskog suda u Zadru.
Turčić se tereti za više kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službenih isprava od 1996. godine do 2000. godine. Još 2010. godine osuđen je na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od godine dana nakon što je u njegovoj kući pokraj Kumrovca policija pronašla arsenal oružja, a procesuirane su mu i dvije prijevare.

Komentara 3

RI
rightside
12:48 07.03.2018.

a npr jel tad postojao neko odgovoran u zatvorskom sustavu ili je drug toliko nedodirljiv da se ne smije ni pricat??))) pa dajte imena odgovornih,, ovakva sramota za sustav jos nije videna..ili ajmo ovako,, ako je vec smjenjen doticni,,treba ga za ovo kaznit zatvorskom kaznom,,

DI
Direkt
12:50 07.03.2018.

HDZ sustav,stvoren za zaštitu kriminalaca i zločinaca.

JU
jurajuric116
17:17 07.03.2018.

taj je s ovih 18 milijunčića davno našel novo ime i novo prebivalište daleko izvan Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije