Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na slobodi

Iz zatvora lani izašlo 450 ubojica, dilera, pedofila, silovatelja...

zatvor
Arhiva VL/PIXSELL
29.10.2011.
u 16:00

U posljednje dvije godine na uvjetni otpust pušteni su deseci ratnih zločinaca – kaže ravnatelj Uprave za zatvorski sustav B. Peran

– Činjenica je da se na posljednjim sjednicama Povjerenstva za uvjetni otpust u rujnu ove godine odlučivalo o nekoliko osoba koje su bile zanimljive medijima i prije i tijekom izvršavanja kazne zatvora. No, od kada sam na čelu ove uprave kao ravnatelj, a to je nešto više od dvije godine, na uvjetni otpust pušteni su deseci osuđenih za ratni zločin. O tome nitko nije pisao. Na uvjetni otpust izlaze i počinitelji teških kaznenih djela. Ni o njima se ne piše – kazao nam je ravnatelj uprave za zatvorski sustav mr. sc. Branko Peran nakon što se u javnosti podigla bura jer je Povjerenstvo za uvjetni otpust na spomenutoj sjednici, na kojoj je bio i Peran, odlučilo na prijevremenu slobodu pustiti Mirka Norca, osuđenog na petnaest godina zatvora zbog ratnog zločina. Odlučeno je tada da će ranije iz zatvora izaći i Hrvoje Petrač te posrnuli poduzetnik Leon Sulić.

Statistika izlazaka

Pa koliko to ubojica, pedofila, silovatelja, razbojnika, dilera svake godine “iscuri” iz zatvora, bilo zbog “milosti” Povjerenstva, bilo zato što su izdržali dosuđenu kaznu? Takav smo upit poslali Upravi za zatvorski sustav. Evo odgovora:

U prvih šest mjeseci 2012. godine kaznu će izdržati 115 osuđenih za najteža kaznena djela: teška ubojstva, ubojstva, silovanja, bludne radnje nad maloljetnicima, razbojništva, zloporabe opojnih droga. Njih još oko 450 iz ove skupine imat će pravo od Povjerenstva za uvjetni otpust tražiti prijevremeni izlazak na slobodu. U prvih šest mjeseci ove godine kaznu je odslužilo oko stotinu ubojica, pedofila, silovatelja... U istom razdoblju uvjetni otpust dobilo je 300 zatvorenika osuđenih za najteža kaznena djela. Lani je situacija bila sljedeća: tijekom cijele 2010. godine kaznu je izdržalo ukupno 938 zatvorenika. Oko deset posto od te brojke bili su okorjeli kriminalci, počinitelji najtežih kaznenih djela. Na četiri sjednice, koliko ih svake godine održi Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa, 724 zatvorenika dobilo je “zeleno svjetlo” za raniji izlazak na slobodu. Oko 350, odnosno 50 posto od ove brojke, počinitelji su ubojstava, silovanja... Još 1087 zatvorenika lani je uvjetno otpušteno po odluci upravitelja.

I dok uvjetni otpust upravitelja ne može biti dulji od dva mjeseca, Povjerenstvo za uvjetni otpust može kaznu smanjiti puno više. U slučaju Mirka Norca to je iznosilo gotovo trećinu. Za trajanja neizdržanog ostatka kazne nad osuđenikom se provodi nadzor.

Osobnost zatvorenika

– Uvjetni otpust određuje se individualno, ovisno o uspješnosti provođenja pojedinačnog programa izvršavanja kazne te ovisno o pojedinim kriminološkim obilježjima poput ranije osuđivanosti, rizičnosti zatvorenika, a također ovisno o osobnosti zatvorenika, ponašanju tijekom izdržavanja kazne, životnim okolnostima i očekivanom djelovanju uvjetnog otpusta na zatvorenika. Također se uzima u obzir kvaliteta osiguranog poslijepenalnog prihvata te eventualna ugroženost oštećenika, odnosno žrtve kaznenog djela – objašnjava Peran.

Na odluku Povjerenstva za uvjetni otpust ne može se izreći žalba. Samo Povjerenstvo može pak opozvati svoje rješenje u slučaju da zatvorenik počini težu stegovnu mjeru prije izlaska na uvjetni otpust. Nakon izlaska na uvjetni otpust opoziv može učiniti sudac izvršenja, i to u slučaju da zatvorenik počini kazneno djelo ili prekršaj za koje je predviđena kazna zatvora u trajanju od najmanje 30 dana ili ako se ne pridržava određenih mu obveza u rješenju o otpustu.

– Kriteriji Povjerenstva su za sve isti. Tome u prilog govori i činjenica da su gotovo svi članovi u povjerenstvu godinama. Tijek izdržavanja kazne prati se za svakog zatvorenika. Stručne osobe daju mišljenje o zatvoreniku, i tu postoje razlike jer nema dvije identične osobe – rekao je Peran.

Ključne riječi

Komentara 21

ZE
.zeitgeist.
12:08 29.10.2011.

Naslov samo izaziva histeriju. Veći je problem što zakoni i kazne nisu učinkoviti, jer da jesu, kriminal bi bio u opadanju. Osim toga, od svih kriminalnih skupina, jedino su pedofili redoviti recidivisti i konstantna opasnost za okolinu. Koliko se takvihh šeće po ulicama naših gradova? Koliko ih je nekažnjeno poput Slavka Musiova? Slavko Musiov je silovao dijete od 12 godina prije 2 godine.

SR
s☺r@n
15:53 29.10.2011.

Istina koliko ih se još šeće, eh da im barem piše na čelu.

SA
sargu123
20:14 29.10.2011.

Admine, admine ...zakaj si obrisao link na JUBITO ! Kaj te toliko vrijeđa spoznaja o tvojoj omiljenoj (uskoro) stranćici ????? Jedva čekam izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije