Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
križ

Iz utrobe zemlje dva je tjedna sukljao plamen i letjelo kamenje!

križ (1)
presnimila Ljiljana Risek
26.04.2011.
u 09:54

Misu u kapelici svetih triju kraljeva na Ravnoj gori predvodio je varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak, a Općina Bednja veliko je mnoštvo okupljena naroda počastila grahom

RAVNA GORA – Prije 167 godina u jednoj od špilja u Velikoj pećini na Ravnoj gori buknuo je požar. Trajao je dva tjedna, iz utrobe zemlje šikljao je plamen i letjelo kamenje. Zemlja se tresla, a tutnjava iz dubine čula se i pet kilometara naokolo!

– A da sve to nije bio samo plod mašte ovdašnjega puka, pokazuje i podatak da su svi ti događaji zapisani i u spomenici župe Cvetlin 12. rujna 1834. godine. Pobožan puk stoga je kasnije na litici kod Velikih pećina podigao velik križ, koji je tu stajao do današnjih dana – ispričao nam je ljubitelj etnološke tradicije svoga kraja i skupljač etnoblaga Josip Podsečki iz Rinkovca.

  A upravo na tom nesvakidašnjem mjestu, iznad ponora od stotinjak metara, u ponedjeljak se okupilo mnoštvo vjernika na blagoslovu novoga križa što ga je posvetio župnik iz Cvetlina vlč. Ivan Hruško. Budući da je dosadašnji bio posve dotrajao, a zub vremena teško je oštetio i korpus Krista težak 120 kilograma, na inicijativu mještana toga kraja križ su zajedno obnovili Općina Bednja i Grad Lepoglava. Nov križ visok je čak 4,5 metara i dominira cijelom cvetlinskom dolinom. Zbog teškog terena, njegovo postavljanje nije bilo jednostavno, jer se morao podizati ručno. Postavila ga je tvrtka Lomi iz Višnjice, a korpus od sivog lijeva za koji se ustanovilo da je riječ o umjetničkom radu iznimne ljepote, obnovio je seoski majstor Dušan Blagović. Završne radove na korpusu sponzorski su obavili tvrtka TMT iz Lepoglave te majstori Zlatko Genc i Ivan Šprem. Uređen je i pristupni put od zaselka Šveca do Velikih pećina, koji je dosad bio neprohodan.

Nakon blagoslova križa na Velikim pećinama, slavlje je nastavljeno u kapelici svetih triju kraljeva na Ravnoj gori. U nazočnosti mnoštva vjernika i planinara misu je predvodio varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak. Domaćini iz Općine Bednje su, slijedom dugogodišnje tradicije, sve posjetitelje počastili grahom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije