Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iseljavanje

'Nema bolje i sigurnije zemlje od Hrvatske, posebno ako ste Hrvat'

Ivan Anušić
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/2
26.09.2017.
u 13:30

Na problem iseljavanja u ovoj slavonskoj županiji upozorio je župan Ivan Anušić

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić (HDZ) izjavio je danas da je u posljednje dvije godine u toj županiji 5209 osoba odjavilo prebivalište, a 8500 ih je privremeno promijenilo boravište, te kako za zaustavljanje procesa iseljavanja, uz oporavak gospodarstva, treba mijenjati percepciju o Hrvatskoj kao zemlji u kojoj je sve loše.

Odgovarajući na vijećnička pitanja o problemu iseljavanja na sjednici Županijske skupštine Anušić je rekao kako je glavni razlog iseljavanja gubitak nade u život na ovim prostorima jer se, uz, godine nerada, ljudima koji žele ostati ovdje preko medija godinama šalje pogrešna poruka kako u Hrvatskoj ništa ne valja i da je stanje katastrofalno.

Ocijenio je kako se percepcija o Hrvatskoj i njezinoj budućnosti mora početi mijenjati pozitivnim primjerima, radom na projektima koji će ljudima dati nadu da će se ovdje nešto dogoditi za nekoliko godina i da će ovdje imati budućnost.

Osječko-baranjski župan smatra da ljudi moraju početi vjerovati u politiku, policiju i pravosuđe, u sve ono što državu čini državom, u čemu veliku ulogu imaju mediji u kojima, kako je ocijenio, "stalno dobivamo primjere kako je u inozemstvu sve super, a ovde ništa ne valja".

– Nema bolje i sigurnije zemlje od Hrvatske, posebno ako ste Hrvat. Svagdje gdje odemo uvijek ćemo biti stranci, radit ćemo više nego ovdje, gdje još imamo besplatno školstvo, zdravstvo i slobodu govora, koja je nemjerljiva, u odnosu na druge zemlje. Treba prestati kukati i početi mijenjati sustav u kojem živimo –  poručio je župan.

Odgovarajući na pitanja o provedbi Projekta "Slavonija", Anušić je podsjetio da je do 22. rujna u sklopu toga projekta ugovoreno 2,3 milijarde kuna nepovratnog novca iz EU fondova, a samo za tu županiju više od 812 milijuna kuna.

Većinom glasova za drugog potpredsjednika Županijske skupštine izabran je Goran Đanić, vijećnik HNS-a, stranke koja je u ovom sazivu dio vladajuće većine. S obzirom na to da je na konstiturajućoj sjednici u lipnju za prvog potpredsjednika izabran HDZ-ovac Ivica Čeme, vijećnik SDP-a Domagoj Hajduković taj je izbor nazvao kršenjem demokratske prakse u kojoj je bilo uobičajeno da mjesto drugog potpredsjednika pripada oporbi, a bivši župan i vijećnik Snage Slavonije i Baranje Vladimir Šišljagić to je nazvao "političkom farsom".

Vijećnik HNS-a Stjepan Ćuraj odgovorio je kako se tim izborom nije dogodilo ništa dramatično te da izbor potpredsjednika nije isti u svim sazivima Županijske skupštine, to jest da ovisi o dogovoru vladajuće većine i oporbe.

Komentara 40

DU
Deleted user
13:55 26.09.2017.

a koliko ih je otislo iz gradske i zupanijske organizacije partije, hns a, hdz a i ostalih strancica........?

DU
Deleted user
17:22 26.09.2017.

za početak procesuirati sanadera, jakovčića, horvatinčića i već ima signala da se nešto zbiva

DU
Deleted user
21:37 26.09.2017.

Percepqciju jadne zemlje stvorili su upravo ovakav i slični. Bez obzira iz koje su stranke. Sve što su zadnjih godina konkretno napravili su lažna obećanja. Davanje sitnih i beskorisnih populističkih izjava temeljito usavršavaju svakodnevno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije