Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pljačka u Nizozemskoj

Iz muzeja ukradeno nacističko oružje, uniforme u vrijednosti 1,5 milijuna eura

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
29.10.2020.
u 13:17

Iz ratnog muzeja u Beeku predmeti su otpremljeni u nekoliko vozila pošto su pljačkaši probili dvorišna vrata, a zatim i ulazna u zgradu.

Pljačkaši su u protekla dva tjedna iz dva nizozemska muzeja posvećena Drugom svjetskom ratu ukrali rijetke šljemove, oružje i uniforme vrijedne više od 1,5 milijuna eura.

Oružje i uniforme ukrali su u kolovozu iz muzeja Beek, a prije dva tjedna iz muzeja Ossendrecht na jugu Nizozemske, rekla je Janneke Kennis, glasnogovornica muzeja Overloon

"Ne vjerujemo da će ukradene predmete ponuditi otvoreno na prodaju putem interneta jer svo oružje numerirano je i riječ je o jedinstvenim komadima koji bi odmah bili prepoznati", ocijenila je.

Otkrila je da su lopovi bili izvrsno pripremljeni te se čini da su eksponate ukrali za privatne kolekcionare.

"Vjerojatno su obilazili muzeje i bilježili mjesta na kojima se nalaze njima zanimljivi eksponati, imali su popis i sve obavili vrlo profesionalno", objasnila je Kennis.

Iz ratnog muzeja u Beeku predmeti su otpremljeni u nekoliko vozila pošto su pljačkaši probili dvorišna vrata, a zatim i ulazna u zgradu.

Muzej u Beeku imao je u svom postavu priču o njemačkom padobrancu Augustu Segelu ispričanu kroz 150 kostimiranih likova.

Iz muzeja Ossendrecht lopovi su počistili sve, stotine tisuća eura vrijedne uniforme SS-a, šljemove, kape, padobrane, vatreno oružje, dvoglede i drugo.

Muzej Overloon je nakon pljačke vratio vlasnicima predmete koji su bili na posudbi jer smatra da su predragocjeni da bi ostali izloženi javnosti.

Ključne riječi

Komentara 5

SI
sisavac
14:34 29.10.2020.

zašto bi uopće išli tražiti ovu ekipu koja je uzela izložbeni materijal? ne kužim, pa u iraku su američki, poljski, britanski, australski, vojnici, su opljačkali bagdadski muzej, sadamovo trofejno oružje je sad u americi, kod časnika i vojnika, političara, eksponati neprocjenjive vrijednosti završili isto u americi, engleskoj. što se to nije tražilo vratilo zemlji iz koje je ukradeno? ne kužim, postoji neka godina do koje se smjelo pljačkati grobove, a sad više ne? zašto se pljačkalo egipatske, grčke, perzijske, grobnice, i lifralo u zapadne muzeje, i to je sad kulturna baština cijelog svijeta, a danas kad se nešto želi uzeti iz npr. zapadnih kolekcija, je krađa? nije mi sad jasno ništa.

DU
Deleted user
14:07 29.10.2020.

Hebo te, jesu ovi nijemci bili napredni. pogledaj puske na slici, ko da je jucer napravljena a ona iz 2svj. rata.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
13:48 29.10.2020.

Zanimljiva je ova HINA i jezik kojim piše: Šljemovi, uniforme, ... A mogli su napisati kacige, odore. Ali nisu. Nego su izabrali radije šljemove i uniforme. Zanimljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije