Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podvodno oružje

Iz mora u Rijeci izvučeni ostaci još jednog torpeda

torpedo
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/9
09.12.2015.
u 14:23

Ostatak torpeda s pogonskim strojem i dijelom oplate, pronašli su ribari u riječkom zaljevu, koji su ribarskom mrežom zakačili torpedo.

Ostaci još jednog torpeda izvučeni su iz mora u Rijeci, ovoga puta kod bivše lansirne rampe za torpeda u sklopu nekadašnje tvornice Torpedo, gdje se proizvodilo ovo oružje.

Ostatak torpeda s pogonskim strojem i dijelom oplate, pronašli su ribari u riječkom zaljevu, koji su ribarskom mrežom zakačili torpedo. O pronalasku ribari su obavijestili policija, kazao je vanjski suradnik Muzeja grada Rijeke Goran Pernjak, koji je nadgledao izvlačenje torpeda.

Ostaci torpeda dotegljeni su do plićaka kod lansirne rampe, a pripadnici postrojbe Specijalne policije iz Rijeke, su pomoću balona ostatke podigli na površinu mora te su dizalicom premješteni na kamion.

Uslijedit će čišćenje i konzervacija te izlaganje na otvorenom prostoru u sklopu Muzeja grada Rijeke, među drugim torpedima i ostacima.

Pernjak je naveo da je u ovom slučaju riječ o avionskom torpedu proizvedenom u riječkoj tvornici. Za sad nije moguće utvrditi kad je proizveden niti kako je završio na dnu mora, odnosno je li ispucan prilikom ratnog djelovanja ili vježbe, rekao je.

Torpedo je bilo ime hrvatske tvornice oružja, kamiona i motora, sa sjedištem u Rijeci. Tvornica Torpedo za lijevanje metala nastala je 1853. godine, ulaganjem poduzetnika iz Rijeke kao dioničko društvo pod imenom Fonderia Metalli.

Šezdesetih godina 19. stoljeća u tvornicu dolazi pomorski časnik Ivan Vukić s svojim novim izumom - protubrodskim oružjem "spasioca obale" koji je bila brodica napunjena eksplozivom, te je skupa s engleskim inženjerom Robertom Whiteheadom pokušao komercijalizirati ovu ideju. Whitehead započinje kasnije s novom idejom, i okrenuvši se na razvijanje 'eksplozivne ribe' koja se giba ispod vode. Isprva se torpedo zvao brod-mina (njemački Minenschiff'), i ovo novo oružje bilo je uspješno demonstrirano Austro-Ugarskoj mornarici 1866. Kasnije 1868. godine na topovnjaču Gemse uspješno se ugradile lansirne cijevi za torpedo, i ovim postaje prvim torpednim brodom na svijetu.

Nakon gotovo 150 godina rada, u tvornici Torpedo 2000. godine je pokrenut stečajni postupak. Originalna zgrada tvornice u kojoj je djelovala tvrtka Torpedo zbog povoljne lokacije u gradu Rijeci pretvorena je u višenamjenski izložbeni/koncertni prostor u vlasništvu Grada Rijeke.

>>Ronioci kod Cresa pronašli više desetljeća star torpedo

Komentara 2

DE
demokršćanin
15:46 09.12.2015.

Kada ćemo pročitati vijest da je iz našega mora izvućena bar jedna bomba koju su u njega ispustili NATO-ovi avioni pri povratku u vojnu bazu u Italiji.O toj temi ispuštanja bombi nakon njihovog neizbacivanja u borbi za obranu od JNA i četnika više ni riječi.Očito to je tabu tema od kada smo i mi član te organizacije.

DU
Deleted user
16:13 09.12.2015.

je li izvađeno poprsje Pape Ivana Pavla II,što su ga crveni kmeri u more bacili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije