Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stara Gradiška

Iz logora smrti pozvali na promicanje istine i toleranciju

Dan logora
Radio Nova Gradiška
03.02.2015.
u 19:59

Izaslanica Predsjednika Sabora RH Ivana Posavec Krivec, i sama iz obitelji logoraša, s iskrenom sućuti iskazala je žaljenje za onima kojih više nema

Pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, danas  je u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježen Dan logora te je održana komemoracija za žrtve logora Stara Gradiška.

Izaslanik predsjednika Vinko Kovačić, izaslanica predsjednika Sabora Ivana Posavec Krivec, predstavnici ministarstava obrane i branitelja, župani Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije te predstavnici udruga logoraša iz Hrvatske i BiH u svojim su se govorima osvrnuli na stradanja Hrvata i Bošnjaka kroz povijest, a ne samo razdoblje Domovinskog rata. Mnogi su i potvrdili da ovakvim obljetnicama žele sačuvati patnje i saznanja za buduće generacije, i to ne kako bi širili mržnju, već upozorili na istinu. Kao često spominjani dokaz u govorima se navodi i knjiga autora Vlade Radošića "Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991.".

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić osobno je čestitao autoru knjige na promicanju istine i prijateljski mu sugerirao da piše i dalje. Izaslanica Predsjednika Sabora RH Ivana Posavec Krivec, i sama iz obitelji logoraša, s iskrenom sućuti iskazala je žaljenje za onima kojih više nema, ali isto tako istaknula i važnost literature o toj temi.

Ivan Lipak, predsjednik sisačko–moslavačke podružnice Društva logoraša, rekao je da su Hrvati oduvijek bili predziđe kršćanstva te niz Savu branili Europu.

- Kroz logor Stara Gradiška prošlo je preko 1000 ljudi u Domovinskom ratu. U kratkom vremenu ubijeno je 12 Hrvata i dva Bošnjaka. Bez obzira na zastrašujuće podatke o broju žrtava i strahote tortura koje su mnogi prošli, poruka ovog obilježavanja je promicanje istine o Domovinskom ratu i stvaranje društva tolerancije i sloboda za sve - rekao je Lipak. On je iznio i podatak kako je kroz sve logore u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata prošlo više od 30 tisuća logoraša, među kojima u tri tisuće žena te oko 500 djece.

>> Josipović i Kitarović zajedno na obilježavanju u Staroj Gradišci

Komentara 9

19
1995josip
21:34 03.02.2015.

Žalosno je da su zarobljene hrvatske branitelje , civile , žene i djecu , Zarobljene u Hrvatskoj odvodili u stotine logora diljem srbije ! A danas nam o poštenju i pravdi govore srbijanski predsjednik i premijer koji su bili Šešeljevivi četnici , četnici koji su sa puškom i nožem kokošarili po Hrvatskim gradovima i selima , postoje brojne tv snimke koje to mogu potvrditi , i sam Šešelj je to bezbroj puta ponovio . Zato Hvala dr. Franji Tuđmanu na vojno redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja gdje smo vojno porazili te srpske dobrovoljce i četnike iz srbije , mi slavimo 20 godina Bljeska i Oluje , a srbija slavi poraze .

MA
malaplava
21:38 03.02.2015.

još kad bi se prva općinska vlast potrudila da cijeli kompleks ne propada već da se obnovi,sačuva i zna gdje je najviše hrvatski narod stradao bilo bi puno bolje,ali očito štite svoje pa ih nije briga..

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
21:16 03.02.2015.

i svi oni hoce obestecenje od mucitelja.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije