Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neplaćanja grobne naknade

Iz Knina odbacili insinuacije: 'Obavijesti su ostavljene na 77 pravoslavnih i 65 katoličkih grobova'

knin grob
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/6
02.11.2016.
u 14:46

I kninski gradonačelnik Nikola Blažević istaknuo je kako u ovom slučaju ne postoje pravoslavni grobovi, već grobna mjesta za koje nije plaćena grobna naknada, naglasivši da tom odlukom grad nije potencirao međunacionalni, međuvjerski ili bilo kakav drugi problem.

Iz kninske Gradske uprave danas su odbacili bilo kakve insinuacije da su ostavljali obavijesti o neplaćanju grobne naknade samo na pravoslavnim, ne i na katoličkim grobovima, izvijestivši da su takve obavijesti na kninskom Gradskom groblju ostavljene na 77 pravoslavnih i 65 katoličkih grobnih mjesta, te na polju na kojem su sahranjeni pokojnici raznih vjera.

 "Obavijesti koje su stavljane na grobna mjesta na Gradskom groblju u Kninu ostavljene su na onim grobovima koje nismo imali u evidenciji i nije točno da smo etikete lijepili samo na pravoslavne grobnice. U grobljanskoj evidenciji ne postoji podjela između ukopanih, kao ni između korisnika na osnovu njihove vjere, već samo činjenica tko je ili nije platio godišnju grobnu naknadu od 130 kuna", izjavio je Miroslav Zorić, direktor komunalne tvrtke "Čistoća i zelenilo", koja je nadležna za gradsko groblje.

Reagirao je time na tvrdnje SDSS-ovog zastupnika Milorada Pupovca, koji je prijepodne u Saboru prenio uznemirenost građana s kninskog područja, jer su na blagdan Svih svetih "na grobnim mjestima pravoslavnih" pronašli službene obavijesti da će ta mjesta biti izmještena zbog neispunjavanja administrativnih obveza, što je ocijenio znakom "skrnavljenja i nepijeteta".

Zorić je naglasio kako su tim obavijestima, i to pred blagdan Svih svetih kada se tradicionalno pohode groblja, htjeli potaknuti osobe s pravom korištenja označenih grobnih mjesta da se jave kako bi bili upisani u grobnu evidenciju.

Gradonačelnik: Ne postoje pravoslavni grobovi, već grobna mjesta za koja nije plaćena naknada 

I kninski gradonačelnik Nikola Blažević istaknuo je kako u ovom slučaju ne postoje pravoslavni grobovi, već grobna mjesta za koje nije plaćena grobna naknada, naglasivši da tom odlukom grad nije potencirao međunacionalni, međuvjerski ili bilo kakav drugi problem.

"Nismo imali podatke o ljudima koji bi trebali platiti naknadu, a konačno smo željeli uvesti reda. Više puta smo usmeno, preko posrednika s njima pokušali stupiti u kontakt. Ovo je bila peta ili šesta mjera koja je iskušana da bi se uveo red", poručio je Blažević.

 "Može se govoriti je li vrijeme prikladno ili neprikladno, no odlučeno je da se mora doći do tih ljudi", kazao je i dodao kako je u obavijesti ostavljen kontakt broj, a nikome se nije "prijetilo deložacijom". Na obavijesti je ispisan članak 14. Zakona o grobljima koji govori što s onima koji koriste grobna mjesta, a koji ih ne plaćaju, dodao je gradonačelnik i napomenuo da je većina građana uredna u plaćanju grobne naknade.

> > Na grobove u Kninu nalijepili obavijesti s prijetnjom 'deložacijom' pokojnika

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar sokol07
sokol07
15:10 02.11.2016.

bitno da se index juče skočio u obranu srbskih grobova..

SD
sdpesticid
15:27 02.11.2016.

tko bi rekao da ću pohvaliti v.l. ovako izgleda ozbiljno novinarstvo. izvući istinu iz započetog slučaja i odmah ju prezentirati, nema mjesta manipulaciji i otvorenih pitanja.

Avatar juricamesko
juricamesko
16:42 02.11.2016.

dali je vrijeme Svih Svetih pogodno da se obavijeste oni koji ne plaćaju naknadu za korištenje groblja.vjerovatno kod savjesnih građana nije jer oni to uredno prijave i plate.za oni do kojih se poštom ne može jer nisu prijavljeni u Kninu i okolini te zanemaruju svoju obvezu sigurno niti jedno vrijeme nije pogodno.halabuka oko ničega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije