Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KATASTROFA Zbog plavljenja Popova polja proglašena prirodna nepogoda za neumsko zaleđe

Iz Hutova blata bježe ptice, a Neum potpuno odsječen

02.02.2009.
u 23:00

Zbog katastrofalnih posljedica nakon plavljenja Popova polja i blokade nekoliko naselja i prometnica, Općina Neum u ponedjeljak je donijela odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode. To se odnosi na dio općine Neum, i to naselja Hutovo, Dobri Do, Gornji i Donji Zelenikovac, Glumina i Previš.

Prometna izoliranost
Situacija je alarmantna: poplavljeni su voćnjaci, vinogradi i sve ono što je zasađeno u tom dijelu Popova polja koji pripada neumskoj općini. Neka od tih naselja su danima prometno izolirana od ostatka općine jer je voda blokirala prometnice. Stoga su pripadnici neumske Civilne zaštite i svih općinskih službi u ponedjeljak bili na terenu kako bi građevinskim strojevima osigurali pristup blokiranim selima u kojima je dosta starijih i nemoćnih osoba. Odlukom o proglašenju stanja prirodne nepogode stožer Civilne zaštite općine Neum zadužen je da rukovodi akcijama zaštite i spašavanja.

Općinske službe za upravu te javna poduzeća u općini Neum stavljeni su na raspolaganja stožeru CZ sve do donošenja odluke o prestanku prirodne nepogode. - Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća zaduženo je po prestanku stanja prirodne nepogode izvršiti procjenu štete te istu dostaviti stožeru CZ kako bi se poduzele mjere za sanaciju šteta.

Svima nam je najbitnije da se deblokiraju ova naselja kako bi se izbjegle još tragičnije situacije jer su mještani danima već dobro iscrpljeni. Ovakvo stanje s plavljenjem Popova polja ne pamti se desetljećima na ovim područjima - istaknuo je neumski načelnik dr. Živko Matuško, dok su se pripadnici Civilne zaštite sa strojevima borili protiv vode kako bi deblokirali naselje u neumskom zaleđu. Alarmantna je situacija i u Parku prirode Hutovo blato koji je u cijelosti potopljen. Nove strahove unosi najava većih padalina.

Strah i bježanje
Direktor PP-a Hutovo blato Nikola Zovko pozvao je mjerodavne da obiđu teren i uvjere se u razmjere ove za ovo područje prave elementarne nepogode. Štete su već sada ogromne ne samo u materijalnom smislu nego i u činjenici da su uništena mnoga staništa životinja po kojim smo i poznati diljem svijeta, rekao je Zovko. Na lokalitetu Sokola saniran je dio nasipa preko kojeg se preljevala voda te je prijetilo plavljenje čapljinskih naselja Klepci, Gnjilišta, Višići i Čeljevo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije