Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANDARD Shopping u Gorici cvjeta, oživjele prekogranična suradnja i kupnja

Iz Hrvatske u BiH po jeftinije cigarete, hranu

05.12.2008.
u 23:01

Nekada su za Hercegovce srijeda i subota bili dani kada bi svoje “blago” stavljali u jednu torbu ili paket i nosili na pazar u Imotski, kako bi zaradili nešto novca i prehranili svoju obitelj. Tako je bilo nekada, ali vremena od tada drastično su se promijenila.

Danas nitko više ne ide na pazar, jer on je stigao u Hercegovinu. Imoćani, Splićani, Sinjani, Dubrovčani... svi dolaze u raj za shopping - u Goricu u Grudama. Namirnice, odjeća, gorivo... sve je jeftinije nego u susjednoj nam Hrvatskoj. Posebno duhanski proizvodi. Već dugo cijene cigareta u BiH upola su jeftinija nego u Hrvatskoj, što je mnoge ponukalo da po svoju najdražu ovisnost dođu u Hercegovinu.

Upola jeftinije
– Pušim dvije kutije dnevno i naravno da mi je isplativije i jeftinije doći u Goricu po njih. Za jednu šteku koju bih kupio u Hrvatskoj, ovdje kupim dvije – kaže nam Mladen Kukavica, dok je gurao puna kolica namirnica do svoga auta. – A jeftinije je i sve ostalo. Evo, sir je kod vas 35 kuna, a kod nas 50 – zaključio je Mladen odlazeći prema granici.

A za graničare, koji su malo odahnuli jer se shopping u odnosu na prošle godine ipak malo smanjio, ta razlika u cijenama duhanskih proizvoda znači pojačavanje patrola, jer bi šverc mogao procvjetati. A razlika u cijenama zaista je velika.

Primjerice, bijeli marlboro u Hrvatskoj stoji 20 kuna, a kod nas tek 12,5 kuna! Računica je jasna - šteka u RH je 200 kuna, a u BiH 125. U prosjeku čovjek puši dvije kutije dnevno, što znači da prosječnog pušača u Hrvatskoj njegova ovisnost dođe oko 1.200 kuna mjesečno.

– Pa odavno imamo mušterije iz Hrvatske koje kod nas kupuju cigarete, ali ako ovaj Zakon o poskupljenju prođe, mi očekujemo navalu – kaže nam Sanja, koja radi u kiosku gdje su glavna roba upravo duhanski proizvodi. Iako, po zakonu, ne možete prenijeti više od jedne šteke preko granice, ljudi dolaze i kupuju po dvije, tri – zaključila je.

– Često se čuje da je upitna kvaliteta cigareta u BiH, ali pravi pušači za to ne mare – kazala je kroz smijeh. No, osim duhanskih proizvoda, građani iz Hrvatske u Hercegovinu dolaze i po meso, ulje, šećer, kavu, plin za domaćinstvo i odjeću. Iako je, za promjenu, u BiH skuplji plin nego u Hrvatskoj, građani dolaze u kupnju jer je kod njih nestašica.

– Kod nas je 95 kuna, a u Hrvatskoj je malo više od 70, no džaba što je kod nas skuplje, jer ga tamo jednostavno nema – kazali su nam na benzinskoj crpki Auro, koja je tik uz granicu. Ali posebna priča ipak je odjeća, koja privlači građane iz cijele Hrvatske.

Poskupljenje cigareta
– Ma prodaje nam se sve, ne znam što bih izdvojila. Dolaze nam često iz Trogira, Splita, Makarske, ma odsvakud. Prije je bilo još više mušterija, ali ni sada se ne možemo potužiti – kazala nam je Marija Soldo iz Imotskog, dok je pakirala šteku cigareta.

Kaže, za susjeda su cigarete. – Budući da radim ovdje, susjedi mi svako malo kažu da im ponesem šteku, a šta ću od njih – kroz smijeh nam reče Marija, dodajući da, osim odjeće, najčešće dolaze po meso, šećer i cigarete. Kako i ne bi kada je vreća šećera u Hercegovini oko 200 kuna, a u Hrvatskoj oko 270.


Hercegovci u Hrvatsku samo zbog kladionica

Hercegovci u Hrvatsku idu većinom samo zbog jednog, a to su kladionice. Naime, otkako je stupilo na snagu rješenje Porezne uprave FBiH na osnovi kojeg je u svim kladionicama počela naplata poreza, Hercegovci masovno odlaze u kladionice u Hrvatskoj. Budući da je riječ o porezu koji se u većini županija obračunava na dobitke veće od 100 KM, kladionice u BiH su na gubitku. Pogotovo jer su izgubile velike igrače kojima je 100 KM ulog, a ne dobitak. Uplate su se smanjile upola, dok su se u pograničnim područjima povećale.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije