Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG LJUDSKE POGREŠKE

Iz Hotela Excelsior u more iscurilo lož ulje, u tanku nedostaje gotovo 8000 litara

Hotel Excelsior u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
08.04.2021.
u 19:48

Odgovornima prijete novčane kazne do 300 tisuća kuna

Grupacija Jadranski luksuzni hoteli (JLH) objavila je u četvrtak da je ljudskom pogreškom, 27. ožujka iz kotlovnice njihova Hotela Excelsior u Dubrovniku lož ulje iscurilo na hotelsku plažu, te da u tanku nedostaje 7 732 litre tog derivata.

Dodaju kako ne mogu sa sigurnošću potvrditi koliko je lož ulja završilo u moru. Iz JLH također ističu kako je curenje zaustavljeno čim je utvrđeno te se nakon 27. ožujka nije ponovilo.

“Djelatnici su odmah obavijestili nadležne službe, koje su po pozivu izašle na teren, a isto jutro angažirali smo i specijaliziranu tvrtku CIAN, koja je onečišćeno područje tretirala prikladnim sredstvima i postavila brane“, dodaju u priopćenju.

Detaljnim pregledom utvrđeno je da u tanku nedostaje 7 732 litre lož ulja, a iz JLH-a kažu kako se ne može s potpunom sigurnošću još uvijek potvrditi koliko je od toga isteklo u more. Građani su pak na društvenim mrežama više dana objavljivali fotografije onečišćenja.



„Postoji opravdana sumnja da je pijesak u podlozi platoa plaže upio ulje koje se, potaknuto povremeno jačim valovima i nepogodnim vremenskim prilikama, postupno ispušta u more i izaziva zagađenje i na morskoj površini. Angažirana tvrtka Texo gradnja će uz nadzor tvrtke CIAN otvoriti betonsku platformu plaže kako bi uklonila i sigurno zbrinula potencijalno kontaminirani dio slojeva plaže“, naveli su iz JLH. Nalazom specijalizirane tvrtke Ingatest utvrđeno je, pak, da u kotlovnici nije bilo greške u sustavu.

„Nedvojbeno je potvrđeno da je uzrok ljudska nepažnja. Svi propusti zaposlenika vezani uz obavljanje radnih dužnosti utvrđuju se putem unutarnje kontrole, a bit će sankcionirani u skladu sa zakonom i internim pravilnicima“, istakli su iz JLH.

Iz tvrtke CIAN izvijestili su da je na dan incidenta njihov prvi tim postavio zaštitne upijajuće brane na mjestu ispuštanja u more, ali zbog ekstremnih uvjeta na moru nije bilo moguće djelovati ekološkom brodicom - sakupljačem, niti bi ona bila djelotvorna u prikupljanju goriva u obliku tankoslojnog filma.

Onečišćenje je zahvatilo plažu Banje te staru gradsku luku i odmah se pristupilo mehaničkom čišćenju i prikupljanju onečišćenja upotrebom upijajućih sredstava (brane, krpe i prahovi). S obzirom da je riječ o lako hlapljivim naftnim derivatima neugodan miris je neminovan. Iako se uistinu radi o tankoslojnom filmu koji je iz dana u dan tanji, dodatni negativni vizualni efekt podiže pelud bora kao i ostali vjetrom i valovima nošen plivajući otpad“, poručili su iz CIAN-a i naveli kako je sanacija u tijeku.

„Kontroliramo mjesto ispusta i mehanički prikupljamo gorivo, ali zbog ekstrema na moru u određenim trenutcima nikakva zaštita morske površine nije moguća“, objasnili su iz CIAN-a.

Državni inspektorat potvrdio je za portal Morski.hr kako će vodopravna inspekcija podnijeti optužni prijedlog protiv odgovornih, za što su zapriječene novčane kazne do 300 tisuća kuna.

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar rubinet
rubinet
20:05 08.04.2021.

Mi , Dubrovčani , zgroženi smo nečuvenim postupkom tzv. luksuznog hotela ....A zašto su spremnici lož ulja spojeni s morem ? Da bi se povremeno potajice ispuštalo u more ...

Avatar rubinet
rubinet
19:52 08.04.2021.

Nezapamćeni ekocid u Dubrovniku !!! Idemo, inspekcijo , kaznite zagađivače !

Avatar NisamZnaoTkoJeKrao
NisamZnaoTkoJeKrao
20:28 08.04.2021.

Pisljivih 300 000kn za ovakvu katastrofu? Treba ih oderat 300 milijuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije